miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 noiembrie, 2021

NATO trebuie să facă „paşi concreţi” pentru a soluţiona criza migraţiei de la frontiera cu Republica Belarus, a spus duminică premierul polonez Mateusz Morawiecki (foto). El a adăugat că Polonia, Lituania şi Letonia ar putea cere consultări în baza articolului 4 al Tratatului NATO.

Acuzat de Polonia că ajută Belarus să pună presiune pe UE, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia este gata să ajute la soluţionarea crizei, a informat duminică agenţia de presă rus RIA Novosti, citând un interviu acordat de Putin televiziunii de stat.

Acțiunile Rusiei sunt însă în contrast cu această declarație: Vladimir Putin a trimis bombardiere să survoleze Belarus, iar trupe de desant au fost trimise în apropierea graniței cu Polonia a Belarus, sub pretextul unor exerciții militare comune cu armata regimului Lukașenko.


În baza articolului 4 din Tratatul NATO, orice aliat poate cere consultări dacă, în opinia lui, integritatea sa teritorială, independenţa politică sau securitatea sa sunt ameninţate, relatează Reuters.

„Purtăm discuţii cu Letonia şi în special cu Lituania, dacă să declanşăm procedura prevăzută în articolul 4 al Tratatului NATO”, a spus Morawiecki pentru agenţia de presă poloneză PAP.

„Nu este suficient pentru noi doar să ne exprimăm public îngrijorarea: acum avem nevoie de paşi concreţi şi de angajamentul întregii alianţe”, a adăugat el.

Mii de migranţi au ajuns în Belarus în speranţa de a trece apoi în Uniunea Europeană (UE), însă au fost blocaţi la frontieră în condiţii dificile, pe o vreme tot mai rece.


UE acuză Minskul că orchestrează această criză pentru a face presiuni asupra blocului comunitar în legătură cu sancţiunile pe care acesta le-a impus împotriva lui, însă Belarus a respins în mod repetat această acuzaţie. Unele ţări din regiune au atenţionat că situaţia ar putea escalada către un conflict militar.

Preşedintele rus Vladimir Putin, principalul susţinător al liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, a declarat că Rusia este gata să ajute la soluţionarea crizei, a informat duminică agenţia de presă rus RIA Novosti, citând un interviu acordat de Putin televiziunii de stat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Morawiecki a mai spus că liderii UE vor discuta despre viitoarele sancţiuni împotriva Belarus. „Vom discuta în mod sigur despre viitoarele sancţiuni, inclusiv despre închiderea completă a frontierei”, a spus el.

Potrivit premierului polonez, UE ar trebui să finanţeze în comun construcţia unui zid la frontieră.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: