4 octombrie, 2024

Aproximativ 30% dintre bugetari au folosit voucherele de vacanță pentru sejururi de weekend și în zone turistice uşor accesibile, conform Agenţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). După creșterea impozitării acestor tichete și eliminarea din rândul beneficiarilor, ANAT insistă din nou ca vouchere de vacanță să fie acordate și angajaților din mediul privat.

Voucherele de vacanţă s-au impus în ultimii 15 ani ca unul dintre cele mai apreciate şi dorite beneficii de către angajaţi în completarea salariului şi ca un instrument de sprijin indirect acordat turismului românesc.

Conform ANAT, impactul pozitiv al acestor tichete asupra turismului se observă și în faptul că, în ultimii zece ani, numărul unităţilor de cazare clasificate s-a dublat, iar statul român a reuşit să scoată din zona gri un mare număr de unităţi turistice.


„Voucherele de vacanţă sunt un adevărat ‘plan Marshall’ pentru turismul românesc, acest proiect fiind esenţial pentru stimularea turismului intern, când în extrasezon gradul de ocupare este redus. În acelaşi timp, această măsură oferă beneficii extrasalariale angajaţilor cu venit mic, care de multe ori nu-şi permit să plece în concediu. Beneficiarii pot achiziţiona un pachet turistic complet care cuprinde, pe lângă cazare şi masă, plata transportului sau diferite activităţi de agrement şi excursii opţionale”, a declarat Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT, citat în comunicat.

ANAT cere din nou acordarea acestor vouchere și angajaților din mediul privat – după creșterea impozitării și limitarea beneficiarilor acestor tichete

Asociaţia susţine din nou extinderea acestui beneficiu şi pentru angajaţii din sectorul privat, în condiţii avantajoase, cu atât mai mult cu cât impozitarea voucherelor s-a dublat, iar angajaţii din sectorul public cu salarii peste 8.000 lei net au fost excluşi de la dreptul de a primi vouchere de vacanţă, ceea ce a redus într-o anumită măsură numărul rezervărilor în ţară, arată sursa citată.

„Cei care aveau salarii mari veneau în staţiune să consume voucherul şi cheltuiau destul de mult în plus, apreciază hotelieri din Sinaia. Anul acesta au plecat mai degrabă în străinătate, dacă nu au mai fost încurajaţi de voucher să petreacă vacanţa în România. Balanţa valutară din turism este puternic debalansată spre cheltuirea valutei în afara ţării, relevă un studiu al Băncii Naţionale, iar voucherele de vacanţă ajută la păstrarea banilor în ţară”, a mai afirmat Adrian Voican.

Valoarea unui voucher de vacanţă este în 2024 de 1.600 de lei pentru angajaţii din sectorul public, respectiv 6 salarii minime brute pe economie pentru sectorul privat. Beneficiarii cheltuiesc în medie încă 1.000 de lei pe rezervare, peste valoarea tichetelor, plus alte sume pentru masă şi activităţi la destinaţie.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: