luni

26 februarie, 2024

20 octombrie, 2021

BNR va mai majora dobânzile în acest an, iar în 2022 vor depăși 2%, în condițiile în care inflația ar putea ajunge la 8%, anticipează specialiștii OTP Bank.

Majorarea de 0,25% a dobânzii de politică monetară realizată de Banca Naţională a României (BNR) este primul pas dintr-o serie de creșteri necesare ale ratelor dobânzii pentru a echilibra efectele crizei politice și ale creșterii inflației, susțin analiștii OTP Bank într-un raport citat de Agerpres.

Decizia BNR reprezintă, în opinia lor, o adaptare la condițiile pieței și la influențele tendințelor internaționale. Semnele recente care au indicat această evoluție au fost creșterea dobânzilor interbancare și schimbarea ascendentă a curbei randamentelor internaționale, care au crescut și costul de risc pentru activele românești.


Totodată, în timp ce prețurile europene la energie continuă să crească, incertitudinea politică internă s-a adâncit, fiind un risc pentru consolidarea fiscală locală, notează ei.

Băncile centrale iau în serios posibilitatea ca inflația să fie de durată

Specialiștii OTP avertizează că dobânzile sunt pe un trend ascendent la nivel global, dar și că există factori interni care să determine o continuare a ciclului de înăsprire a politicii monetare.

”Băncile centrale au început să evalueze mai atent o creștere permanentă a inflației, iar curba randamentului marilor economii a început să se miște în sus. Ratele mai ridicate din SUA și din zona euro contribuie la majorarea primelor de risc pentru activele din piețele emergente, ceea ce împinge evoluția dobânzilor din România și din regiune pe o pantă ascendentă. În plus, există factori interni care indică o viitoare înăsprire a reglementării monetare, inflația ajungând la nivelul de 6,3% la finalul lunii septembrie, iar previziunile indică o continuare ușoară a acestei creșteri până cel puțin în luna decembrie”, apreciază analiștii OTP Bank.

Ei consideră că până la final de an va mai avea loc o nouă ajustare de politică monetară, pentru ca în 2022 dobânda de referință să treacă de pragul de 2%.


”Există mai multe motive pentru care să ne așteptăm la creșteri ale ratei în viitor, dar mai întâi trebuie să reamintim că atât curbele de randament ale SUA, cât şi ale zonei euro, s-au majorat treptat, ceea ce conduce la o creștere a costurilor de finanţare pentru economiile emergente precum România”, susțin analiștii OTP Bank.

Aceste creșteri fac din ce în ce mai puțin posibil ca aprecierea inflației să fie temporară. Blocajele logistice și prețurile ridicate la energie vor menține și anul viitor inflația la un nivel mai mare decât cel estimat inițial. Apoi, la nivel internațional, există așteptări ca Federal Reserve să înceapă în luna noiembrie aplicarea de măsuri de reglementare, în timp ce în decembrie BCE ar putea reduce achizițiile de active.

Inflația din România ar putea ajunge la 8% la sfârșitul anului

De asemenea, în analiză se menționează că factorii interni indică către o rată a dobânzii mai mare. La finalul lunii septembrie inflația a atins nivelul de 6,3%, iar rata inflației la sfârșitul anului ar putea ajunge chiar și la 8%, dacă se va adopta o creștere suplimentară a prețului energiei pentru consumatori, având în vedere evoluția pieței internaționale a gazului.

Deși cea mai mare parte a acestei creșteri nu se reflectă în inflația de bază, deoarece este cauzată de prețurile mai mari la energie, având în vedere redresarea economică puternică și creșterea decentă a salariilor, există riscul ca așteptările referitoare la inflație să crească, ceea ce ar putea duce la o spirală inflaționistă. În cele din urmă, costul de risc pentru activele locale a fost alimentat și de incertitudinea politică internă și fragilitatea fiscală, România având un deficit structural de aproape 7%, probabil cel mai mare din UE.

”Este foarte important să plasăm decizia BNR în perspectivă regională, în care alte bănci centrale regionale au început să crească ratele cu mult înaintea băncii centrale românești”, afirmă analiștii OTP Bank.

Politica monetară din regiune: Băncile centrale strâng cureaua

Banca Națională a Ungariei a crescut deja rata de bază cu 120 puncte de bază, la 1,8%.

Banca Națională Cehă a crescut deja rata de bază de la 0,25% la 1,5% prin două ajustări a câte 25 puncte de bază, respectiv 75 puncte de bază. Iar acesta este doar începutul, pentru că piața se așteaptă ca dobânda de referință din Ungaria să ajungă la 3,5% în 2 ani, în timp ce dobânda de referință din Cehia ar putea fi ridicată la intervalul de 2,5-3%.

La rândul lor, băncile centrale din Ucraina și Moldova au majorat rata dobânzii de politică monetară cu 250-300 puncte de bază doar în ultimele câteva luni. Banca Națională a Poloniei a început, de asemenea, să aplice măsuri prin creșterea dobânzii de referință de la 0,1% la 0,5% într-un singur pas, deși acest lucru a avut loc la câteva zile după decizia BNR.

Conform analizei, majorarea dobânzii de referință pentru ajustarea și normalizarea politicii monetare va avea în această primă etapă un efect redus asupra inflației, având în vedere că a fost mai mult o reacție la majorarea dobânzilor interbancar. Va contribui în schimb la păstrarea unei monede naționale puternice, în timp ce conduce și la creșterea ratelor de dobândă pentru credite și depozite. Astfel, va fi stimulată activitatea de economisire și va limita cheltuielile la nivel general, cu efect de menținere sub control a inflației.

Cu toate acestea, analiștii OTP Bank apreciază că anul viitor inflația va fi mai mică datorită faptului că efectul creșterii prețurilor la energie se va reduce până în al doilea semestru.

OTP Bank România, subsidiară a OTP Group, este un furnizor integrat și auto-finanţat de servicii financiare. Banca ocupă locul 9, în funcție de active, în clasamentul jucătorilor bancari din România, din decembrie 2018.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: