Premierul demis Florin Cîțu a solicitat Băncii Naționale a României (BNR) să explice dacă majorarea accelerată a inflației este un fenomen temporar sau de durată, adăugând că speră ca banca centrală să nu ia decizii dure de întărire a politicii monetare pentru a corecta o lipsă de reacție din trecut.
”Dacă această inflație este doar temporară, dacă o vedem ca pe un eveniment temporar, tranzitoriu, lucrurile sunt ok și vom merge pe ceea ce estimează banca centrală. Eu sper doar că nu am ratat o măsură în trecut și acum să ne grăbim să stingem acest, să reducem prețurile prin măsuri de politică monetară restrictivă, care ar putea să pună în pericol creșterea economică”, a declarat Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern.
Premierul demis a solicitat totodată organizarea unui comitet pentru Supravegherea Macroprudențială în cadrul căruia să fie oferite explicații privind creșterea inflației.
”Este clar că este o surpriză și vreau să știu dacă este ceva permanent. Era mai bine să fie atacat din trecut pentru că acum e mai greu”, a mai precizat Cîțu.
BNR a majorat la începutul acestei luni dobânda-cheie de politică monetară la 1,5% pe an. Decizia de majorare este prima de acest tip din ultimii trei ani și jumătate, respectiv din mai 2018, când dobânda de politică monetară a fost majorată de la 2,25% la 2,5% pe an. A urmat apoi o pauză de aproape doi ani, iar în martie 2020 a fost reluat ciclul de scădere a dobânzilor de politică monetară.
Analiștii BCR sunt de părere că majorarea dobânzii-cheie cu alte 25 de puncte de bază la ședința din noiembrie este o ”aproape o certitudine”. Ei au avertizat recent că evoluția inflației ar putea forța BNR să majoreze dobânda chiar cu 50 de puncte.
”Rata inflației din luna septembrie a furnizat o surpriză majoră și a crescut la 6,29% în termeni anuali față de estimarea noastră de 5,92% și mediana sondajului Bloomberg de 5,80%”, au arătat ei.