luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 octombrie, 2021

Premierul demis Florin Cîțu a solicitat Băncii Naționale a României (BNR) să explice dacă majorarea accelerată a inflației este un fenomen temporar sau de durată, adăugând că speră ca banca centrală să nu ia decizii dure de întărire a politicii monetare pentru a corecta o lipsă de reacție din trecut.

”Dacă această inflație este doar temporară, dacă o vedem ca pe un eveniment temporar, tranzitoriu, lucrurile sunt ok și vom merge pe ceea ce estimează banca centrală. Eu sper doar că nu am ratat o măsură în trecut și acum să ne grăbim să stingem acest, să reducem prețurile prin măsuri de politică monetară restrictivă, care ar putea să pună în pericol creșterea economică”, a declarat Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern.

Premierul demis a solicitat totodată organizarea unui comitet pentru Supravegherea Macroprudențială în cadrul căruia să fie oferite explicații privind creșterea inflației.


”Este clar că este o surpriză și vreau să știu dacă este ceva permanent. Era mai bine să fie atacat din trecut pentru că acum e mai greu”, a mai precizat Cîțu.

BNR a majorat la începutul acestei luni dobânda-cheie de politică monetară la 1,5% pe an. Decizia de majorare este prima de acest tip din ultimii trei ani și jumătate, respectiv din mai 2018, când dobânda de politică monetară a fost majorată de la 2,25% la 2,5% pe an. A urmat apoi o pauză de aproape doi ani, iar în martie 2020 a fost reluat ciclul de scădere a dobânzilor de politică monetară.

Analiștii BCR sunt de părere că majorarea dobânzii-cheie cu alte 25 de puncte de bază la ședința din noiembrie este o ”aproape o certitudine”. Ei au avertizat recent că evoluția inflației ar putea forța BNR să majoreze dobânda chiar cu 50 de puncte.

”Rata inflației din luna septembrie a furnizat o surpriză majoră și a crescut la 6,29% în termeni anuali față de estimarea noastră de 5,92% și mediana sondajului Bloomberg de 5,80%”, au arătat ei.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: