vineri

19 aprilie, 2024

26 decembrie, 2022

Electrica SA (EL), unul dintre cei mai mari furnizori din România, a contractat serviciile a două case de brokeraj, pentru creșterea lichidității tranzacțiilor la Bursa de Valori București (BVB), astfel încât acțiunile EL să fie incluse în indicii globali ai FTSE Russell, care a acordat bursei statutul de piață emergentă acum doi ani.

Includerea în indicii bursieri globali, pe fondul statutului de piață emergentă al Bursei, atrage investitorii mari și conferă potențialul creșterii cotațiilor acțiunilor companiei, iar de aprecierea acțiunilor sale la Bursă compania poate profita pentru eventualele atrageri de capital.

Electrica (EL) a semnat doua contracte pentru servicii de market making pe acțiunile EL cu BRK Financial Group (BRK, România) și Wood & Company Financial Services (Wood&Co, Cehia). Un market maker (formator de piață) oferă cotații ferme de cumpărare și vânzare de acțiuni pentru anumite volume, amplificând astfel lichiditatea tranzacțiilor, în scopul îndeplinirii criteriilor de includere în portofoliul indicilor FTSE Russell.


 „Intrarea Electrica în seria de indici internaţionali FTSE Russell este unul dintre principalele noastre obiective pentru perioada următoare, iar semnarea cu cei mai mari doi jucători de pe piaţa locală de market-making este măsura optimă pentru îndeplinirea acestui deziderat”, a declarat  Alexandru Chiriţă, director general Electrica (EL) într-un raport trimis la Bursă.

Oficialul Electrica se așteaptă că activitatea celor două case de brokeraj „se va resimţi, implicit, în sens pozitiv asupra valorii de piaţă şi vizibilităţii Electrica, atât în beneficiul acţionarilor noştri actuali, cât şi al viitorilor investitori”.

13 companii de la Bursa de Valori București sunt în indicii FTSE Russell

Electrica (EL) ar putea fi a 15-a companie inclusă în portofoliile indicilor globali ai FTSE Russell peste doi ani, dacă – între timp, Hidroelectrica va fi listată la BVB și – având în vedere dimensiunea companiei și atractivitatea acțiunilor sale, va fi de asemenea inclusă.

Cele 13 companii deja incluse în indicii FTSE Russell activează în domenii diferite și sunt repartizate în funcție de valoarea de piață (capitalizarea bursieră, calculată cu prețul acțiunii). Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP) și Nuclearelectrica (SNN) sunt în indicele FTSE Large Cap.


Compania de servicii medicale MedLife România (M) și cea imobiliară  One United Properties (ONE) sunt în FTSE Mid Cap, iar producătorul de vinuri  Purcari Wineries (WINE) din Republica Moldova, Conpet (COTE), însăși Bursa de Valori București (BVB SA), care administrează piața omonimă și firma de servicii și produse informatice Bittnet Group (BENT) – care s-a dezvoltat după listarea la Bursă, sunt în FTSE Micro Cap.

În portofoliul FTSE Micro Cap mai sunt distribuitorul de mărfuri generale Aquila Part Prod Com (AQ), Sphera Franchise Group (SFG, care deține franciza KFC) și Transport Trade Services (TTS, care deține Navrom Galați).

Iar productorul de maeriale de construcții TeraPlast (TRP) este în indicele FTSE Global All Cap.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: