miercuri

7 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 octombrie, 2022

Polonia a ales compania americană Westinghouse pentru a-i construi prima centrală nucleară, iar contracandidații din Franța (Électricité de France, EDF) și Coreea de Sud (KHNP) ar mai putea avea o șansă la a doua centrală pe care autoritățile poloneze o au în plan.

Debutul construcției este planificat pentru 2026, primul reactor urmând să fie conectat în 2033, dintre cele trei ale celei dintâi centrale, localizată pe coasta Mării Baltice. Guvernul își propune să aibă încă trei reactoare într-o altă locație din interior, potrivit Notes from Poland.

Sunt planificate șase reactoare, care să funcționeze până în 2043, cu o capacitate instalată totală de 6 până la 9 GW (GigaWați, milioane kW).


Oferta americană este pentru toate cele 6 reactoare, dar nu este clar dacă americanii le vor construi pe toate.

„Americanii vor construi prima centrală nucleară. Discutăm de asemeni proiecte posibile cu alte țări partenere”, a declarat Piotr Müller, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez.

Polonia are în prezent aproximativ 33 GW de capacități energetice pe cărbune, care produc 70% din energia electrică a țării. Guvernul speră să reducă progresiv această ultimă cifră prin dezvoltarea energiei nucleare și regenerabile.

***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: