joi

18 aprilie, 2024

21 noiembrie, 2016

paksÎn vreme ce oficiali CE încearcă să justifice decizia de a permite Ungariei să ignore legislația în materie de achiziții publice și să acorde direct unei companii controlate de guvernul rus un contract de miliarde de euro, o companie americană anunță că dorea, dar nu a putut să liciteze pentru proiectul nuclear.

Westinghouse Electric Company, unul dintre principalii constructori mondiali de reactoare nucleare, afirmă că putea îndeplini cerințele Budapestei de construcție a 2 noi reactoare, că a pregătit o ofertă în acest sens însă a aflat cu surprindere în 2014 că Ungaria a atribuit direct contractul rușilor de la Rosatom.

La solicitarea Politico, Westinghouse a emis un comunicat al cărui conținut pune sub semnul întrebării justificarea oficialilor Comisiei potrivit cărora ”din motive tehnice” doar Rosatom putea îndeplini cerințele pentru a extinde centrala nucleară de la Paks.


“Westinghouse nu a fost contactată de către Comisia Europeană în legătură cu analiza contractului.

Compania Westinghouse nu înțelege rațiunea pentru care este invocată exclusivitatea tehnică în condițiile în care am primit opinii extrem de favorabile în legătură cu aplicabilitatea modelului AP1000 la obiectivul Paks.

De fapt, sistemul este comparabil cu cel care poate fi implementat într-un proiect în Republica Cehă, care analizează posibilitatea construirii de reactoare de nouă generație care să completeze vechile reactoare VVER 440, identice cu cele existente la Paks”, afirmă comunicatul Westinghouse.

Spre deosebire de Ungaria, anunță compania americană, Cehia a cerut tuturor companiilor de specialitate să participe la licitație.


“Westinghouse a consumat timp și resurse substanțiale pentru a răspunde solicitărilor venite de la centrala de la Paks, care dorea să fie informată cu privire la tehnologii și la condiții economice în vederea pregătirii unei licitații pe proiect. Anunțul de atribuire a luat prin surprindere Westinghouse, mai ales că reactorul AP1000 ar fi constituit o alternativă competitivă. Din nefericire, nu am putut să prezentăm oferta noastră”, mai scrie compania deținută de japonezii de la Toshiba.

Comisia Europeană și-a manifetat inițial scepticismul că numai Rosatom ar putea onora proiectul din Ungaria și a deschis două investigații: un dosar de infringement pentru încălcarea normelor europene în materia achizițiilor publice și o anchetă vizând posibilitatea acordării ilegale de ajutor de stat.

Comisia a închis săptămâna trecută dosarul de infringement.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: