luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 noiembrie, 2015

paris_sat_3Tragedia din Franţa, unde cel puţin 128 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma a şase atentate teroriste desfăşurate simultan de militanţii Stat Islamic, a produs primele efecte la nivel european. Mai multe state au dispus măsuri de întărire a siguranţei publice, iar Rusia a cerut mobilizarea comunităţii internaţionale în lupta împotriva terorismului.

Preşedintele francez Francois Hollande a catalogat atacurile teroriste drept un „act de război” şi a anunţat că răspunsul Franţei va fi „nemilos”.

  • Polonia a anunţat sâmbătă că nu va mai accepta politica de cote impuse de imigranţi a Uniunii Europene. Decizia a fost motivată de atacurile ce au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în capitala franceză.

„Polonia nu mai poate accepta imigranţi în cadrul sistemului UE de cote. În contextul tragicelor evenimente de la Paris, nu vedem posibilităţile politice de implementare a sistemului”, a declarat Szymanski, ministrul polonez desemnat pentru Afaceri Europene.

(Citiţi şi: „UPDATE / Atentate teroriste la Paris – Peste 120 de morţi, bilanţul creşte. Explozii în mai multe locuri, luări de ostatici. Franţa îşi închide graniţele„)


Din informaţiile de până acum reiese că atacurile au fost executate de un număr de cel puţin opt terorişti ai grupării Stat Islamic. Şapte dintre ei au detonat centurile cu explozibili pe care le purtau, iar cel de-al optulea ar fi fost ucis de forţele de ordine franceze.

Asupra unuia dintre militanţii care au atacat stadionul în care se juca o partidă amicală de fotbal între Franţa şi Germania, eveniment la care au fost prezenţi preşedintele Franţei şi vicecancelarul Germaniei, a fost găsit un paşaport sirian.

  • Rusia a îndemnat comunitatea internaţională să ia acţiuni pentru combaterea terorismului. Zborurile către Paris ar putea fi amânate.

„Atentatele de la Paris nu pot fi justificate în niciun fel. Comunitatea internaţională trebuie să se unească împotriva extremismului islamic”, a declarat Dmitri Medvedev, într-un comunicat postat pe site-ul Guvernului Rusiei.

Liderul rus a transmis condoleanţe popurilor francez şi a atras atenţia că tragedia ar trebui să se soldeze cu o reacţie determinată împotriva extremiştilor islamici.


„Împărtăşim tristeţea şi durerea poporului francez. Crimele teroriste nu pot avea nicio justificare. Tragedia de la Paris ne îndeamnă să ne unim pentru combaterea extremismului şi pentru a avea o reacţie determinată la acţiunile teroriştilor”, a afirmat Medvedev.

(Citiţi şi: „Francois Hollande: E un act de război. Franţa va acţiona„)

Rusia ia, totodată, în considerare suspendarea zborurilor către Paris, potrivit agenţie de ştiri RIA Novosti care îl citează pe Alexander Neradko, şeful autorităţii de reglementare a domeniului aviatic.

De asemenea, Rusia intenţionează să ia o serie de măsuri pentru întărirea siguranţei traficului, ca urmare a atentatelor din Franţa.

  • Italia a decis, de asemenea, să adopte o serie de măsuri suplimentare de asigurare a siguranţei publice, a precizat premierul Matteo Renzi.

Într-o intervenţie televizată, pemierul italian a precizat că atacurile au fost „împotriva umanităţii” şi impotriva „vieţilor tuturor dintre noi”.

(Citiţi şi: „Preşedintele Francois Hollande a decis să închidă graniţele Franţei. Regulile Schengen – dincolo de terorism şi imigraţie”)

Italia va înăspri controalele vamale din aeroporturi, porturi şi de la punctele terestre de trecere a frontierelor, a anunţat minsitrul de interne, Angelino Alfano.

„Am dispus deja creşterea controalelor la frontiere, în special la graniţa cu Franţa”, a spus Alfano.

Autorităţile din Belgia au anunţat, de asemenea, instituirea unor controale la graniţa cu Franţa.

  • Premierul britanic David Cameron susţine că Marea Britanie îşi va „dubla eforturile pentru a şterge această ideologie extremistă otrăvitoare”.

Premierul David Cameron susţine că Marea Britanie trebuie să fie pregătită pentru „un număr de victime britanice” în rândul persoanelor vătămate sau decedate în atacurile de la Paris. Cameron a atras atenţia că şi Marea Britanie trebuie să fie conştientă că se supune aceluiaşi risc atunci când vine vorba de posibile atentate teroriste ca Franţa.

„Noi, Marea Britanie, suntem supuşi aceloraşi ameninţări. Ne vom dubla eforturile pentru a şterge această ideologie extremistă otrăvitoare”, a spus premierul britanic.

Terminalul de Nord al aeroportului Gatwick din Londra a fost evacuat sâmbătă dimineaţa. Măsura de securitate a fost luată după identificarea unui pachet suspect. O persoană a fost arestată în legătură cu acest incident.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: