miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 noiembrie, 2015

atentate-teroriste-paris-

Şase atentate teroriste au avut loc, simultan, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe străzile din Paris. În urma atacurilor revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic, cel puţin 129 de persoane, printre care doi cetăţeni români şi-au pierdut viaţa. Alte 352 de persoane sunt internate în spitalele din capitala franceză. 

Atacurile au vizat o sală de concerte, unde zeci de persoane au fost luate ostatice, un stadion, unde se juca un meci amical de fotbal între Franţa şi Germania, partidă la care erau prezenţi preşedintele Franţei şi vicecancelarul Germaniei, precum şi mai multe localuri din centrul Parisului. Operaţiunea a fost bine coordonată şi s-a derulat pe o perioadă de circa 30 de minute.


Şapte terorişti au murit, şase dintre ei după ce şi-au detonat vestele explozibile. Poliţiştii francezi caută alte zece persoane care ar fi reuşit să scape. Asupra unora dintre teroriştii morţi au fost găsite paşapoarte siriene şi egiptene. Totodată, unul dintre terorişti a fost identificat ca fiind cetăţean francez.

(Citiți și: „Corespondență din Paris / Franța trăiește, din ianuarie, sub stare de asediu”)

Preşedintele Francois Hollande a catalogat atacurile drept un „act de război” şi a dat asigurări că răspunsul Franţei va fi „nemilos”. Mai multe state printre care Franţa, Italia şi Belgia au instituit controale la frontiere.

###

UPDATE 18:40 Trei fraţi ar fi fost implicaţi în atacurile din Franţa.


AFP relatează că trei fraţi, dintre care unul s-ar afla încă în libertate, ar fi fost implicaţi în atentatele teroriste de la Paris.

Unul dintre fraţi a fost arestat în Belgia şi ar fi fratele atacatorului care a închiriat VW-ul Polo negru văzut la Bataclan.

UPDATE 17:30 Stadiul anchetei:

 • D0ar unul dintre atacatori, Omar Ismail Mostefai, a fost numit până acum de poliţia franceză. Fratele, tatăl şi cumnata lui Mostefai sunt printre cei şapte suspecţi interogaţi de anchetatori în Franţa. Bărbatul în vârstă de 29 de ani este de origine din Algeria şi provine din oraşul Courcouronnes, situat la sud de Paris. Mostefai a fost identificat prin amprenta unei rămăşiţe de deget, găsit la sala de concert Bataclan, unde el şi alţi doi militanţi s-au sinucis prin detonarea centurilor cu explozibil pe care le purtau.
 • Doi dintre atacatori erau cetăţeni francezi care locuiau în Belgia. Poliţia belgiană a reţinut cel puţin şapte persoane, dintre care patru în urma unor descinderi care au avut loc duminică dimineaţa.
 • Anchetatorii au găsit un paşaport sirian care aparţine unui cetăţean pe nume Ahmed Almohamed, în vârstă de 25 de ani. El ar fi ajuns în Grecia la începutul lunii octombrie şi ar fi trecut graniţa sârbă pe 7 octombrie.
 • Poliţiştii sunt încă pe urmele unui alt bărbat implicat în incidentele de vineri. Presa franceză scrie că ar fi vorba despre un cetăţean francez care a închiriat un Volkswagen Polo, autoturism văzut în apropierea sălii de concert Bataclan, unde 89 de oameni şi-au pierdut viaţa.

UPDATE 13:00 Anchetatorii francezi au găsit trei mitraliere Kalashnikov, dar şi amprente într-un autoturism marca Seat, de culoare neagră, abandonat în Montreuil, o suburbie situată în estul Parisului.

Maşina a fost văzută de martorii care au asistat la atacurile din arodismentul 10 şi 11.

UPDATE 11:00 Şase persoane au fost reţinute de autorităţile franceze în legătură cu atentatele de la Paris.

Omar Ismail Mostefai, un francez în vârstă de 29 de ani din suburbia pariziană Courcouronnes, a fost identificat de presa franceză drept unul dintre teroriştii care au atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă capitala franceză.

El a fost luat în evidenţă de către Poliţie încă din 2004 şi a fost trecut pe „lista extremiştilor” în 2010.

Cele şase persoane reţinute ar fi rude ale sale. Printre ele s-ar număra tatăl şi fratele său, care le-a spus jurnaliştilor, în momentul în care a fost reţinut de anchetatori că se afla în Paris în momentul în care au fost demarate atacurile, dar şi că nu a mai vorbit cu fratele său de ani de zile.

„Este o nebunie. Am fost în Paris azi-noapte (vineri noapte, n.r.). Am văzut dezastrul”, a spus fratele suspectului, potrivit AFP.

Totodată, trei cetăţeni francezi care locuiau în Belgia şi care ar fi implicaţi în atentatelel de la Paris au fost arestaţi la graniţa franco-belgiană.

Autorităţile din Belgia au reţinut, de asemenea, mai multe persoane suspecte.

Ministrul belgian de Justiţie Koen Geens a precizat că reţinerile ar fi fost făcute în legătură cu un autoturism VW Polo care a fost găsit în apropierea sălii de concert Bataclan. Descinderile ar fi avut loc în districtul Molenbeek din Bruxelles.

###

UPDATE 20:45 Scenariul evenimentelor, aşa cum a fost prezentat de procurorul general al Capitalei Franţei.

 • La poarta de acces „D” a stadionului Stade de France are loc prima explozie. La faţa locului au fost găsite două cadavre, cel al unui terorist asupra căruia a fost găsită o centură explozibilă acţionată cu baterii şi cel al unui trecător.
 • Ulterior, a fost asaltat un restaurant din zonă de către persoane care au ajuns la faţa locului într-o maşină marca Seat. Atacul s-a soldat cu 15 morţi şi 10 răniţi. Împuşcăturile au avut loc în jurul orei 21:20, ora Franţei (22:20, ora Râmâniei, n.r.), la localul „Le Carillon” şi la restaurantul „Le Petit Cambodge”, de pe strada Bichat.
 • La 21:30 ora Franţei, la poarta de acces „H” a stadionului a fost găsit un alt cadavru asupra căruia s-a descoperit o centură similară.
 • La 21:32 în arondismentul 11 a avut loc un alt atac, în faţa unui local, în urma căruia au decedat 5 persoane, alte 8 fiind rănite. La faţa locului au fost găsite peste 100 de cartuşe goale. Atacatorul ar fi ajuns acolo într-un Seat negru.
 • Cel mai sângeros atac a fost cel de la Teatrul Bataclan, care s-a soldat cu 89 de morţi. Cei trei atacatori care au fost auziţi făcând trimiteri la Siria şi Irak au decedat, unul după a fost împuşcat de forţele de ordine şi ceilalţi doi după ce şi-au detonat vestele cu explozibili.
 • Unul dintre atacatorii identificaţi avea 30 de ani şi s-a născut într-o suburbie aflată la 30 de kilometri în sudul Parisului. El a fost luat în evidenţă de către Poliţie încă din 2004 şi a fost trecut pe „lista extremiştilor” în 2010. Teroristul mort asupra căruia s-a găsit un paşaport sirian nu se afla în evidenţa autorităţilor.
 • Atacatorii au folosit puşti automatice de tip Kalashnikov. Asupra teroriştilor morţi în apropierea stadionului au fost găsite paşapoarte siriene şi egiptene.
 • Tipul de explozibil folosit, TATP (triperoxid de triacetonă, n.r.), este supranumit „mama diavolului” şi este un tip de explozibil care poate fi fabricat din substanţe chimice relativ ieftine şi uşor de găsit. TATP face parte din categoria explozibililor „transparenţi”, mai exact, este greu de detectat de câinii genişti sau prin alte metode folosite în mod uzual de autorităţi.

UPDATE 20:30 Numărul persoanelor decedate a urcat la 129, iar a celor rănite la 352, dintre care 99 sunt în stare critică, a anunţat sâmbătă seara procurorul general al Parisului, Francois Molins, care a subliniat că este un bilanţ provizoriu.

El a precizat că, din informaţiile adunate până în acest moment, ar reieşi că a fost vorba despre trei echipe de terorişti înarmaţi care au acţionat în felul următor: o echipă lângă stadionul Stade de France, una care a fost văzută folosind un automobil marca Seat, de culoare neagră, în repetate rânduri în centrul Parisului, în timp ce a treia echipă s-ar fi deplasat cu o maşină marca VW.

Unul dintre autovehiculele despre care se presupune că ar fi fost folosit pentru orchestrarea acestor atentate este înregistrat pe numele unui cetăţean francez care a fost deja reţinut la graniţa franco-belgiană, împreună cu alte două persoane de care era însoţit.

Procurorul general a mai declarat că cei trei locuiau în Belgia şi că nu se aflau în atenţia autorităţilor franceze.

Molins a precizat că şapte terorişti au murit în urma atacurilor.

UPDATE 17:00 Autorităţile olandeze au oprit un zbor care se îndrepta către Franţa. Avionul a fost reţinut pe aeroportul Schiphol din Amsterdam în urma unui mesaj îngrijorător postat pe Twiter.

Poliţia olandeză a precizat că aeronava, operată de Air FranceKLM, a fost percheziţionată vreme de o oră. În această dimineaţă, premierul olandez Mark Rutte a anunţat întărirea măsurilor de securitate pentru tot traficul către şi dinspre Franţa.

UPDATE: 16:30 La spitalele din Paris sunt internate aproape 300 de persoane rănite în urma atacurile teroriste. Un număr de 80 de victime se află în stare critică, în vreme ce 53 de persoane au fost externate. Printre acestea se numără şi o româncă.

UPDATE 15:50 Autorităţile franceze sunt pe urmele a cel puţin zece terorişti înarmaţi cu mitraliere care ar fi reuşit să scape în urma atacurilor. Ei ar fi fugit cu mai multe maşini de culoare neagră.

Totodată, autorităţile germane au confirmat că săptămâna trecută au arestat un cetăţean în vârstă de 51 de ani, din Muntenegru, a cărui maşină era încărcată cu armament şi explozibili şi care ar fi implicat în atentantele din Franţa.

UPDATE 15:00 Câteva titluri din presa franceză:

presa franceza
Sursă: EU Observer

UPDATE 14:20 Autorităţile franceze au găsit un paşaport sirian asupra unuia dintre teroriştii sinucigaşi care au atacat stadionul unde se disputa o partidă amicală de fotbal între Franţa şi Germania. Presa franceză relatează că asupra unui alt militant a fost descoperit un paşaport egiptean.

În jurul orei 21.20 (22.20 – ora României), au avut loc trei explozii în apropierea stadionului unde se juca un meci amical între Franţa şi Germania, explozii produse de jihadişti kamikaze care şi-au detonat centurile sinucigaşe.

UPDATE 14:00 Doi cetăţeni români au murit în atentatele din Franţa

Informaţia a fost comunicată de MAE şi confirmată de autorităţile fracenze. Ambasada României de la Paris este în legătură cu familiile celor lor şi le va acorda asistenţa consulară necesară.

Un al treilea cetăţean român a fost rănit uşor în atacurile de vineri noaptea. Persoana în cauză a primit îngrijiri medicale la un spital din Paris şi a fost externată în cursul dimineţii.

UPDATE 13:15 Stat Islamic revendică public atentatele de la Paris. Franţa este „ţinta de top” a grupării.

Militanţii Stat Islamic susţin că au studiat cu atenţie obiectivele ce au fost vizate de atacurile din noaptea trecută. Atentatele au fost comise de luptători „kamikaze” echipaţi cu centuri de suicid şi înarmaţi cu mitraliere.

„Soldaţii Califatului au vizat capitala ruşinii şi a perversiunii”, se arată în mesajul publicat de Stat Islamic.

Atacurile au fost un răspuns la insultele aduse Profetului, dar şi la bombardamentele franceze asupra teritoriilor controlate de grupare.

(Citiţi şi „Cristian Diaconescu / O chestiune de voinţă politică – Europa şi dosarul sirian„)

UPDATE 13:00 Terminalul de Nord al aeroportului Gatwick din Londra a fost evacuat. Măsura de securitate a fost luată după identificarea unui pachet suspect. Un cetăţean francez în vârstă de 41 de ani a fost reţinut după ce asupra sa ar fi fost găsită o armă de foc.

UPDATE 12:50 Nicolas Sarkozy: Politica noastră externă trebuie să reflecte faptul că suntem în război

„Trebuie să înţelegem cum sunt astfel de atacuri posibile, dar şi să evaluăm consecinţele. Politica noastră externă trebuie să reflecte faptul că suntem în război. La fel şi politica noastră de securitate internă. Trebuie să fim în stare să ne adaptăm pentru a asigura siguranţa Franţei”, a spus fostul preşedintel francez, Nicolas Sarkozy.

Sarkozy a adăugat că partidul său va susţine „întărirea drastică a măsurilor de securitate pentru protejarea vieţilor compatrioţilor noştri”.

UPDATE 11:25 Procurorii francezi spun că bilanţul provizoriu al atentatului de la Paris este de 128 de morţi şi 99 de persoane aflate în stare critică. Echipele criminalistice au început investigaţiile la faţa locului.

0ca76ed0-4102-401e-b36f-0779640fda26
Sursă: BBC

UPDATE 11:10 Pe străzile din Paris patrulează forţele armate. Un număr de 1.500 de miliatari se află la intrarea în capitala franceză pentru protejarea obiectivelor sensibile din zonă.

6191572d-d1aa-4a92-8ada-d43407b043ac
Sursă: BBC

UPDATE 11:00 Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a convocat sâmbătă dimineaţa, la Guvern, Consiliul Operativ al Ministerului Afacerilor Interne.

UPDATE 10:00 Stat Islamic ar fi revendicat atentatele.

Jurnaliştii străini relatează că facţiunea Al-Hayat, considerată un „centru de presă” al grupării teroriste Stat Islamic, ar fi revendicat atacul de la Paris.

Preşedintele Hollande a declarat la rândul său că Stat Islamic s-ar afla în spatele atacului de la Paris, pe care l-a catalogat drept un „act de război”. Mai multe detalii AICI.

UPDATE 09:05 La Palatul Elysee, în Franţa, se desfăşoară reuniunea Consiliului pentru apărarea naţională, coordonată de preşedintele Francois Hollande.

UPDATE 04:16 Sunt cele mai grave atentate ce au avut loc în Europa după cele la Madrid, din 2004, când au murit 191 de persoane și au fost rănite 1.800.

UPDATE 03:55 Teroriștii care au luat ostatici la Bataclan și-ar fi încărcat armele de cel puțin trei ori în timpul masacrului de la concertul de rock.

Când trupele speciale au luat cu asalt sala de concerte s-au auzit cinci explozii.

Atacatorii purtau veste cu explozibili pe care trei dintre cei patru i-au detonat când trupele speciale au preluat controlul, potrivit prefecturii.

În atacul asupra restaurantulului din Bastille in rue de Charonne au murit mai multe persoane, printre care și copii. Alte incidente au avut loc la Centrul Pompiodu și la Louvre, și în les Halles.

În aceste atacuri coordonate ar fi acționat cel mult 12 teroriști.

UPDATE 03:50 Au sosit forțele militare care vor patrula în Paris: 

atentate armata

UPDATE 03:40 Cel puțin 158 de persoane au murit în atentatele care au avut loc vineri seara la Paris, au anunțat oficiali din primărie.

Dintrei ei, 118 au fost uciși la Bataclan. numărul îi include și pe cei patru teroriști, câți ar fi fost, potrivit unor noi informații. Trei dintre ei s-au aruncat în aer detonând explozibilii pe care-i aveau asupra lor.

UPDATE 03:30 Poliția crede că șase dintre atacurile de vineri seară îi au ca autori și pe cei trei teroriști uciși la Bataclan.

La Stadion au fost alți atentatori, care au acționat, foarte probabil, coordonat cu cei de la sala de spectacole.

Nu se cunosc încă foarte multe date, iar situația este în continuă mișcare.

Marea întrebare este dacă vor mai exista atacuri.

Autoritățile le-au transmis parizienilor să nu iasă din case decât în cazuri de absolută necesitate, fiindcă există pericolul altor atentate.

Sălile de spectacol, teatru, cinema, au fost închise temporar, iar școlile și universitățile nu se vor deschide sâmbătă pe întreg teritoriul Franței.

Câțiva polițiști ar fi fost uciși în schimburile de focuri, dar informația nu a fost confirmată oficial.

Cei doi kamikaze care au acționat la stadion au murit, iar trei atacatori de la Bataclan au fost uciși.

Atentatele în serie au loc cu doar două săptămâni înainte de reuniunea de la Paris privind schimbările climatice (de pe 30 noiembrie), la care urmează să participe peste 190 de șefi de state.

UPDATE 03:15 Președintele Francois Hollande și mai mulți miniștri s-au dus la Bataclan pentru a discuta cu șefii echipelor de intervenție. „Am venit aici să le spunem celor care au trăit lucruri îngrozitoare scă vom purta această luptă și va fi una fără milă”, a spus șeful statului francez.

Potrivit mai multor martori, unul dintre teroriștii de la sala de concerte ar fi declarat că este vina președintelui Hollande, care a decis să intervină în Siria.

UPDATE 02:49 Aproximativ 1.500 de soldați au fost mobilizați imediat după seria de atentate simultante să suplimenteze trupele de Poliție și Jandarmerie insuficiente acum pentru patrularea pe străzile Parisului.

atacuri paris harta

Oamenii care au fost surprinși de decretarea stării de urgență departe de locuințele lor sunt adăpostiți de parizienii din cartierele unde au fost blocați. Nu mai circulă nici metrourile, totul este blocat. Pe Twitter și Facebook oamenii anunță în mesaje cu haștagul #porțideschise dacă au locuri libere în case, restaurante, localuri să-i adăpostească . 

UPDATE 02:38 Primăria Parisului a anunțat un total de cel puțin 140 de morți, 100 la centrul Bataclan și peste 40 în  celelalte șase atacuri care au avut loc vineri noaptea. 

UPDATE 02:30 Operațiunea s-a încheiat la sala Bataclan, dar “e un dezastru înăuntru, sunt scene de groază”, a relatat un polițist care a luat parte la asalt.

Câteva zeci de ostatici au fost eliberați.

atentat 4

Au fost arestați câțiva atacatori, spune presa franceză, dar toată lumea se teme că alte echipe de teroriști sunt libere și gata să acționeze chiar și în acestă în noapte.

UPDATE 02:24 Poliția a confirmat numărul de peste 100 de persoane ucise la Bataclan.

În timpul asaltului, trupele de intervenție au ucis trei teroriști, deocamdată nu se știe sigur dacă erau mai mulți atacatori în sala de concerte.

UPDATE 02:20 Potrivit AFP, peste 100 de persoane au fost ucise în sala de spectacole de la Bataclan.

Au avut loc atacuri, simultan, în cel puțin șapte puncte, potrivit poliției.

Atacul de la Stade de France (nordul Parisului), unde se afla și președintele Franței, a fost comis de un kamikaze.

Al doilea atac a avut loc în sala de spectacole Bataclan (centrul Parisului), unde au fost luați mai mulți ostatici.

Celelalte atentate s-au produs în cartiere din centrul Parisului, foarte frecventate vineri seara.

atentate 6

UPDATE 02:04 Doi teroriști au fost uciși în asaltul poliției, la Bataclan, asalt ce s-a încheiat deja.

Atacatorii ar fi folosit grenade pe care le-ar fi aruncat asupra mulțimii care venise la concert.

Într-o cafenea din vecinătatea Bataclan a fost organizat un spital de campanie pentru răniți. Masacru la Bataclan, scrie presa franceză.

UPDATE 01:55 Un martor care venise la concertul rock de la Centrul de la Bataclan a povestit că în sală se aflau aproximativ 1.000 de persoane când trei bărbați, având vârste între 20 și 30 de ani, au intrat în sală cu arme Kalashnickov și au îneput să tragă minute în șir.

Cei trei nu aveau fețe acoperite.

atacuri paris 1

UPDATE 01:50 Bărbatul arestat este membru ISIS, potrivit CNN.

UPDATE 01:43 Forțele antitero și de poliție au luat cu asalat Centrul Bataclan funde sunt ținuți ostatici câteva sute de oameni.

UPDATE 01:40 Atentatele care au lovit capitala Franței vineri seara nu sunt doar un atac împotriva Parisului, ci reprezintă „un atac împotriva întregii umanități și a valorilor noastre universale”, a declarat președintele SUA, Barack Obama.

atentate paris 2

UPDTAE 01:35 O persoană se pare că a fost reținută lângă Centrul Bataclan.

După decfetare stării de urgență, o decizie fără precedent în istoria Franței, toate localurile au închis și zone din Paris par recunoscute pentru agitația din weekend sunt pustii, cu excepția trupelor antitero și a forțelor de ordine.

UPDATE 01:25 Președintele Franței, Francois Hollande, a decretat stare de urgență pe întreg teritoriul Franței și închiderea frontierelor țării din cauza „atentatelor teroriste fără precedent” asupra Parisului, soldate cu zeci de morți.

„Atacuri teroriste de o amploare fără precedent sunt în curs în aglomerarea pariziană. Există câteva zeci de persoane ucise (…) este o grozăvie”, a declarat președintele Hollande, vizibil marcat.

El a anunțat că „au fost mobilizate toate forțele posibile pentru a-i neutraliza pe teroriști și pentru a asigura (securitatea) tuturor cartierelor”.

atentate stadion
Stade de France

Este prima dată după 1944 când în Franța se ia măsura decretării stării de urgență, scrie The Telegraph.

UPDATE 01:15 Un nou atac a avut loc în cartierul Halles din Paris, potrivit postul Europe 1.

UPDATE 01:10 A fost declanșat Planul Rouge Alpha în caz de atacuri multiple, toate locurile sensibile de pe teritoriul Franței sunt plasate în stare de alertă, scrie Le Figaro.

UPDATE 00:59 Primăria Parisului le-a cerut sâmbătă, printr-un mesaj pe Twitter, tuturor cetățenilor să nu iasă din case „în așteptarea instrucțiunilor de la autorități”.

UPDATE 00:50 Potrivit BFMTV sunt cel puțin 60 de morți.

În cazul Stade de France, cel mai mare stadion din această țară, au avut loc cel puțin două explozii în care ar fi fost implicați juhadiști sinucigași.

La centrul de arte Bataclan sunt ținuți ca ostatici câteva sute de tineri ce veniseră la un concert al trupei rock Eagles of Death.

Poliția se teme că acțiuni de luare de ostatici au loc în mai multe puncte din Paris.

Terorişti au deschis focul cu arme automate la mai multe restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, situate în centrul Parisului.

(Se acualizează)

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

 1. Fara o „garda nationala” extinsa,permanent inarmata, formata din voluntari civili, instruiti (militar), capabili sa raspunda instantaneu atacurilor jihadistilor, Europa ramine in starea de victima a diverselor factiuni teroriste.Razboiul contra Europei se poarta demult pe teritoriul sau, iar fara o „armata” (civila), permanenta, voluntara,cu interventie imediata, nu poate fi vorba de o victorie,deoarece pina cind actioneza fortele de ordine, masacrul devine doar de inventariat!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

 1. Fara o „garda nationala” extinsa,permanent inarmata, formata din voluntari civili, instruiti (militar), capabili sa raspunda instantaneu atacurilor jihadistilor, Europa ramine in starea de victima a diverselor factiuni teroriste.Razboiul contra Europei se poarta demult pe teritoriul sau, iar fara o „armata” (civila), permanenta, voluntara,cu interventie imediata, nu poate fi vorba de o victorie,deoarece pina cind actioneza fortele de ordine, masacrul devine doar de inventariat!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: