Parlamentul European dezbate marți situația din Rusia generată de arestarea lui Alexei Navalnii, având în lucru o rezoluție în care probabil, scrie Politico, va cere adoptarea de sancțiuni împotriva Moscovei din cauza arestării și condamnării liderului opoziției Alexei Navalnii.
Acesta s-a întors în Rusia și a fost condamnat luni, în cadrul unui simulacru de proces organizat într-o secție de poliție din Moscova, la 30 de zile de închisoare.
Un purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel a exprimat dezamăgirea că ”autoritățile rusești au arestat victima unei tentative de crimă, nu pe autorii acesteia”.
Până în prezent, scrie și Euractiv, autoritățile europene au ezitat să adopte măsuri punitive la adresa Rusiei.
Vecinii baltici ai Rusiei – Letonia, Lituania și Estonia – au cerut luni insistent celorlalte state membre să a fie de acord cu adoptarea de noi măsuri punitive la adresa regimului Putin. ”Sperăm ca anumite state europene să se trezească din optimismul lor și să revină la realitate. Noi, vorbesc în numele statelor baltice, care trăim la granița cu Rusia, vă asigur că suntem cei realiști”, a afirmat luni ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis.
(Citiți și: ”Dan Dungaciu – CRONICILE / Falia dintre Europa și SUA trece prin Franța „autonomiei strategice””)
În ceea ce-l privește pe Alexei Navalnii, statele membre au aprobat, în octombrie 2020, înghețarea bunurilor a 6 oficiali ruși, inclusiv șeful FSB, și a impus acestora interdicția de a călători în UE.
”Uniunea Europeană urmărește îndeaproape evoluția situației în care se află Alexei Navalnii și va continua să ia în considerare modificarea politicilor vizavi de Rusia”, a anunțat luni șeful diplomației europene, Josep Borell.
Nici Josep Borell, dar nici președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, sau președintele Consiliului, Charles Michel, care s-au referit luni la situația lui Alexei Navalnii, nu au exprimat direct dorința de a fi adoptate noi sancțiuni împotriva Rusiei. Un purtător de cuvânt al Comisiei nu a exclus însă această alternativă, precizând: ”Sunt în curs de derulare discuții între liderii statelor membre pentru a identifica cel mai eficient răspuns la acțiunile nefericite din Rusia”.
Comisia pentru politică externă a Parlamentului European a cerut luni statelor membre să înăsprească și să extindă sancțiunile aplicate în octombrie 2020” împotriva unor reprezentanți ai regimului Putin.
”Reamintim cu această ocazie că, începând cu decembrie 2020, UE are la dispoziție Regimul global al sancțiunilor pentru drepturile omului, așa-numitul Act Magnitsky, pe care nu trebuie să exite să îl utilizeze atunci când este necesar”, a transmis comisia parlamentară.
Liderii UE urmează să se reunească joi într-un summit online axat în principal pe răspunsul la criza Covid-19, dar chestiunea sancționării Rusiei pentru cazul Navalnii este foarte probabil să fie abordată.