vineri

26 aprilie, 2024

3 februarie, 2021

Cea mai mare familie politică europeană, PPE, îi transmite miercuri Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă că trebuie să manifeste ”fermitate și duritate” în timpul vizitei la Moscova și să insiste pentru eliberarea imediată a protestatarilor pro-Navalnii arestați.

Siegfried Mureșan (foto), vicepreședinte PPE, a postat miercuri pe Facebook un text în care afirmă că Josep Borell ”este un politician socialist spaniol care s-a făcut remarcat în trecut prin poziții slabe față de regimuri autoritare”, dar că de această dată trebuie să fie foarte ferm în a susține solicitările europene pentru că ”o vizită la Moscova fără rezultate ar fi un câștig pentru Federația Rusă.”

Amintindu-i lui Josep Borell că rolul său este ”să apere și să promoveze valorile europene și interesele cetățenilor UE la nivel global, nu să lege prietenii cu dictatorii”, Siegfried Mureșan afirmă: ”Mesajul UE pentru Vladimir Putin trebuie să fie clar: eliberează protestatarii pașnici și se comportă ca un regim democratic sau înăsprim sancțiunile față de Federația Rusă.”


Mesajul postat de vicepreședintele PPE

Uniunea Europeană trebuie să fie unită în a sancționa situația din Federația Rusă. Înaltul Reprezentant al UE trebuie să obțină eliberarea opozanților arestați pe nedrept.

În Federația Rusă se întâmplă lucruri grave. Protestatari pașnici sunt arestați pe nedrept de poliție, iar liderul opoziției, Aleksei Navanîi, a fost condamnat la închisoare în mod abuziv, fără a avea parte de un proces echitabil.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, va efectua mâine o vizită la Moscova.


Rolul Înaltului Reprezentant este să apere și să promoveze valorile europene, precum respectarea drepturilor omului, domnia legii și statul de drept. Ceea ce se întâmplă acum în Rusia înseamnă încălcarea tuturor acestor valori prin arestarea pe nedrept a protestatarilor și condamnarea abuzivă la închisoare a liderului opoziției.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene este un politician socialist spaniol care s-a făcut remarcat în trecut prin poziții slabe față de regimuri autoritare. Vă spun foarte clar: rolul lui Josep Borrell este să apere și să promoveze valorile europene și interesele cetățenilor Uniunii Europene la nivel global, nu să lege prietenii cu dictatorii. Înaltul Reprezentant trebuie să fie dur, ferm în timpul vizitei la Moscova fiindcă situația este foarte gravă.

Suntem cu toții cu ochii pe el. O vizită la Moscova fără rezultate a Înaltului Reprezentant este în interesul lui Vladimir Putin și ar fi un câștig pentru Federația Rusă.

Noi, Uniunea Europeană, trebuie să fim uniți, puternici în a sancționa situația din Federația Rusă.

Mesajul Uniunii Europene pentru Vladimir Putin trebuie să fie clar: eliberează protestatarii pașnici și se comportă ca un regim democratic sau înăsprim sancțiunile față de Federația Rusă.

Orice poziție mai puțin fermă a Înaltului Reprezentant va duce la un eșec al misiunii sale.

Poziția vicepreședintelui PPE apare cu o zi înaintea vizitei de 3 zile pe care Înaltul Reprezentant UE o face în Rusia și după condamnarea lui Alexei Navalnii la 3 ani și jumătate închisoare.

Vizita lui Borell la Moscova a fost anticipată și de diplomația rusă, care și aceasta face presiuni asupra Înaltului Reprezentant. Kremlinul a afirmat marți că ar fi „o prostie” din partea Uniunii Europene să condiționeze viitorul relațiilor sale cu Rusia de soarta unui deținut, făcând referire la opozantul rus Alexei Navalnîi.

„Sperăm că nimeni nu va face prostia de a lega perspectiva relaţiilor Rusia-UE de un locatar al unui centru de detenţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Dacă şeful diplomaţiei europene este purtătorul unui mesaj dur, ministrul nostru de externe îi va răspunde la fel de dur”, a menționat Peskov în discursul său.

Josep Borell este adeptul ”dialogului” în relația cu Rusia, el opunându-se constant unei decizii de adoptare de noi sancțiuni împotriva unor entități și persane din Rusia.

Vocea lui Borell este însă estompată de solicitările – din ce în ce mai apăsate – liderilor europeni care cer adoptarea unei linii mai dure în relația cu regimul Putin.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: