vineri

26 aprilie, 2024

14 octombrie, 2020

Asociația Administratorilor Independenți (AAI) din România a devenit membru al Rețelei Internaționale de Guvernanță Corporativă (ICGN – International Corporate Governance Network), o autoritate de prim rang la nivel global privind standardele de guvernanță corporativă.

AAI este prima și singura entitate din România membră a ICGN. AAI reunește peste 60 de profesioniști ai conducerii companiilor, care și-au asumat misiunea de a promova în România principiile de guvernanță corporativă, „pentru excelență în afaceri”.

Din ICGN fac parte cei mai mari investitori instituționali la nivel mondial (fonduri de pensii, societăți de administrare a investițiilor, societăți listate, firme de consultanță) cu active totale în administrare ce depășesc 54 mii de miliarde dolari SUA, în peste 45 de țări din Europa și America de Nord.


„Orice investitor instituțional interesat să pătrundă pe o anumită piață are ca principal reper modul în care este aplicată guvernanța corporativă în țara respectivă, deoarece ea reprezintă un indicator de predictibilitate privind profitabilitatea investiției. În special activitatea societăților de interes public trebuie să se deruleze în conformitate cu principiile guvernanței corporative, iar la acest capitol, România are încă foarte mult de lucru”, spune un comunicat al AAI emis miercuri.

Astfel, Asociația Administratorilor Independenți (AAI) va putea participa activ la dezbaterile privind tendințele actuale în domeniu precum: sustenabilitatea, standardele ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance), remunerarea executivilor, protejarea drepturilor acționarilor minoritari, securitatea cibernetică, inteligența artificială, schimbarile climatice, noile riscuri sistemice, inovația.

„Dezbaterile pe marginea guvernanței corporative stagnează de câțiva ani buni în România, iar beneficiile ei nu sunt încă pe deplin înțelese de managementul companiilor, de acționarii lor și d celelalte părți interesate”, spune sursa citată.

Civilizația guvernanței corporative

De mai mulți ani, autoritățile au impus mai multe metode de a controla conducerea marilor companii de stat și de a influența, prin acestea, comportamentul companiilor private.

(Citiți și: „„Metoda 4 luni” – strategia „interimatului” în companiile de stat: mizele juridice ale schimbării a zeci de directori și administratori”)


În schimb, prin afilierea sa la ICGN, „AAI va avea posibilitatea să asigure transferul celor mai bune practici în domeniu, companiilor cu capital românesc. Guvernanța corporativă este un factor important în decizia investitorilor instituționali de a intra pe o anumita piață. Mai ales acum, când piața de capital din România a fost avansată la statutul de Piață Emergentă Secundară, aplicarea principiilor guvernanței corporative devine un avantaj competitiv pentru societățile listate, în vederea atragerii de finanțare pe termen mediu și lung, cu costuri rezonabile”, spune Sorana Baciu (foto), președintele AAI.

La rândul său, Kerrie Waring (foto), director general (CEO) ICGN, a salutat „cu mândrie” aderarea AAI la organizație. „Membrii consiliilor de administrație și investitorii împart responsabilitatea comună de a menține și spori valoarea pe termen lung a companiilor, fapt care contribuie la economii și comunități puternice. De aceea este atât de important ca organizațiile precum AAI să participe activ în dialogul cu investitorii globali prin intermediul ICGN, pentru a contribui la crearea unor standarde de guvernanță corporativă care să asigure că suntem corect echipați pentru a face față provocărilor și oportunităților economice la nivel mondial, în prezent și pe viitor”, a mai spus oficialul citat.

Guvernanța corporativă este ansamblul tipurilor de relațiilor unei societăți cu toate părțile interesate: acționari, consiliul de administrație, management, angajați, bănci.

De adoptarea unor standarde adecvate de guvernanță corporativă depinde calitatea performanței unei companii, respectiv creșterea încrederii în companie și atragerea de noi investitori, accesul mai facil la finanțare si reducerea costurilor acesteia, creșterea valorii companiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: