luni

29 iulie, 2024

29 iulie, 2024

UE a înregistrat un număr record de potențiale fraude și cazuri de etichetare greșită a uleiului de măsline în primul trimestru al acestui an, ca efect, scrie The Guardian, al presiunile inflaționiste care au alimentat o creștere a pieței ascunse a produselor alimentare de bază.

Costul uleiului de măsline s-a dublat din 2018, producția fiind afectată de vremea extremă cauzată de criza climatică și de alți factori. Pe măsură ce prețul a crescut, la fel a crescut și numărul de „notificări transfrontaliere ale UE”, care includ etichetare greșită, fraudă potențială și cazuri de siguranță alimentară care implică uleiuri contaminate.

În primul trimestru al anului 2018, doar 15 astfel de cazuri au fost înregistrate de UE. Cifra a crescut la un record de 50 în primele trei luni ale acestui an, o creștere de peste trei ori.


Cu toate acestea, aceste cazuri sunt doar cele care au fost depistate și raportate de statele membre către Direcția generală pentru sănătate a UE. Cifra omite cazurile interne, adevărata amploare a fraudei fiind probabil mult mai mare.

Campioana raportărilor în 2023: Italia

Cazurile raportate includ uleiuri contaminate cu substanțe neautorizate precum pesticide, uleiuri minerale. În multe cazuri, uleiul de măsline extravirgin a fost considerat a fi falsificat, de exemplu prin amestecarea acestuia cu uleiuri de calitate mai slabă sau mai ieftine, sau cazuri de etichetare înșelătoare sau de origine falsă.

Dintre cele 182 de notificări privind frauda și neconformitatea privind uleiul de măsline trimise UE de la începutul anului 2023, 54 se refereau la produse din Italia, 41 din Spania și 39 din Grecia.

UE a introdus noi reguli privind controalele conformității standardelor de comercializare pentru uleiul de măsline, precum și metode de analiză a acestuia, în iulie 2022.

Comisia nu vede un risc, ci schimburi mai bune de informații și vigilență


Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că numărul mai mare de notificări din sistem nu indică totuși un risc exacerbat pentru consumatori.

„Numărul anual mai mare de notificări raportat este dovada unor schimburi mai bune de informații între autoritățile competente ale statelor membre și vigilența acestora față de fraudă în lanțul agroalimentar. Comisia are toleranță zero pentru fraudă. În scopul de a oferi consumatorilor ulei de măsline de bună calitate din UE, comisia organizează ateliere anuale și încurajează colaborarea între țările UE pentru a se asigura că aceste controale sunt implementate corect și pentru a asigura schimbul de informații relevante pentru cei care lucrează cu uleiul de măsline”, transmite Comisia Europeană

Chris Elliott, profesor de siguranță alimentară la Universitatea Queen’s din Belfast, afirmă: „Majoritatea oamenilor care trișează probabil o vor face în zone în care nu există nicio monitorizare sau supraveghere. Întreprinderile mici sau serviciile alimentare sunt mai vulnerabile la fraudă.”

Uleiul de măsline, un adevărat aur lichid

Încălzirea globală a dus la o scădere a nivelului producției de ulei de măsline în ultimii ani. Culturile din Spania, care au produs mai mult de jumătate din uleiul de măsline din lume în 2018-19, au fost afectate de secetă și valuri de căldură de peste 40C.

Cifrele provizorii ale Consiliului Internațional de Măsline (CIO) arată că nivelurile producției globale vor scădea la 2,4 milioane de tone în 2023-2024, în scădere cu 27% față de 2018-19 și mai mici decât nivelul de consum de 2,6 milioane de tone estimat. Ca urmare, prețurile au crescut.

O sută de kilograme de ulei de măsline extravirgin din Jaén, Spania, costa 787 euro în noiembrie anul trecut, față de 262,50 euro cu cinci ani mai devreme, făcând uleiul de măsline o piață mai atractivă pentru fraudă.

Profesorul Chris Elliott a spus că inflația s-a aflat adesea în spatele nivelurilor în creștere ale fraudei: „De câte ori vedem fluctuații ale prețurilor unei mărfuri, este întotdeauna un semn clar de creștere a fraudei în următoarele câteva luni, deoarece oferă oamenilor o oportunitate de a înșela. Uleiul de măsline este un exemplu. Au existat, de asemenea, creșteri masive în zone precum ciocolata, unde producția de cacao este o problemă masivă; din cauza schimbărilor climatice vor fi creșteri mari de preț și la cafea. Cu cât un aliment este mai procesat, cu atât mai probabil va exista și fraudă.”

Inspectoratul central italian pentru protecția calității și prevenirea fraudei produselor agroalimentare (ICQRF) a finalizat anul trecut un program care a confiscat 380 de tone de produse neconforme din ulei de măsline, în valoare de peste 2 milioane de euro.

În noiembrie, autoritățile italiene au confiscat 550.000 kg de uleiuri declarate ulei de măsline, dar care constau de fapt într-un amestec de uleiuri vegetale. Valoarea bunurilor sechestrate a fost de aproximativ 250.000 de euro.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: