cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe agenda de astăzi a PE

18 octombrie, 2022

Parlamentarii europeni se reunesc marți, la Strasbourg, pentru un vot referitor la extinderea spațiului Schengen, dar și pentru o dezbatere privind buna funcționare a acestuia, a informat Parlamentul European.

Eurodeputații vor evalua normele privind controalele temporare la frontieră în spațiul Schengen și vor adopta o rezoluție referitoare la aderarea Bulgariei și a României, potrivit unui comunicat al instituției, citat de Digi24.ro

Marți după-amiază, eurodeputații vor dezbate cu Consiliul și Comisia asupra controalelor la frontierele interne în spațiul Schengen, în urma unei hotărâri a Curții de Justiție a UE. 


În aprilie, Curtea a decis o perioadă de până la șase luni pentru efectuarea controalelor la frontieră din cauza unor amenințări grave, ce poate fi prelungită numai dacă apare o nouă amenințare, cu excepția cazului în care există circumstanțe excepționale care pun în pericol funcționarea generală a spațiului Schengen. 

(Citește și: Euractiv: Vot în decembrie pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen)

Se așteaptă ca eurodeputații să solicite autorităților statelor membre să respecte normele actuale de liberă circulație în spațiul Schengen, care reprezintă pentru mulți una dintre principalele realizări ale UE.

Marți la prânz, plenul va vota o rezoluție referitoare la aderarea Bulgariei și României la Schengen, în urma dezbaterii în plen din 5 octombrie. 

Majoritatea eurodeputaților au îndemnat statele membre să recunoască faptul că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile Schengen și că ar trebui admise în spațiul de liberă circulație cât mai curând posibil.

Mark Rutte: „Olanda nu e în principiu împotrivă”


Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după o vizită alături de Mark Rutte și de Nicolae Ciucă la baza militară de la Cincu, că i-a transmis premierului olandez „așteptarea legitimă” a României de a adera la spațiul Schengen.

„Sunt optimist”, a spus Klaus Iohannis, precizând însă că nu vrea să facă „o afirmație extrem de optimistă asupra duratei”. 

La rândul său, Mark Rutte a declarat că Olanda „nu este în principiu împotrivă”. Întrebat dacă ar putea fi de acord cu aderarea României în acest an, premierul olandez a spus că „nu pot să vă dau un termen”. 

Țările de Jos s-au opus constant primirii României în Spațiul Schengen. Opoziție au avut în trecut și Norvegia și Germania, dar pare că aceste state și-au schimbat poziția față de primirea României în Schengen.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: