”Olanda nu e în principiu împotrivă. România a făcut foarte mulți pași în direcția bună. Aderarea la Schengen poate fi realizată când toate condițiile sunt îndeplinite, avem și MCV, trebuie să vedem ce urmează în această procedură. Dar Olanda nu e în principiu împotriva aderării”.
Acesta a fost răspunsul pe care prim-ministrul Mark Rutte l-a dat miercuri, întrebat direct în ce constă opoziția Țărilor de Jos vizavi de aderarea României la Spațiul Schengen.
Primierul Țărilor de Jos a venit miercuri în România, unde împreună cu președintele Klaus Johannis și cu premierul Nicolae Ciucă a vizitat militarii olandezi staționați în România în cadrul forței NATO.
În declarațiile oficiale, subiectul Schengen nu a fost abordat, dar a fost pus în discuție la sesiunea de întrebări.
Țările de Jos s-au opus constant primirii României în Spațiul Schengen. Opoziție au avut în trecut și Norvegia și Germania, dar pare că aceste state și-au schimbat poziția față de primirea României în Schengen.
(Citește și: ”Cancelarul Olaf Scholz susține primirea României în Spațiul Schengen”)
Klaus Iohannis își declară optimismul
După premierul Țărilor de Jos, președintele Klaus Iohannis a admis că subiectul a fost discutat ”in extenso” cu premierul Rutte.
”Discuția a fost una pozitivă. Noi trei căutăm soluția pentru o soluție pozitivă. Nici unul nu ne imaginăm că putem să eșuam.
Dar este destul de limpede că cei 11 ani de la ultima evaluare s-au scurs, iar partenerii noștri din UE că nu doar am aderat la anumite proceduri Schengen, ci ne-am făcut temele în toate domeniile.
Pentru a avea claritate și a construi un spațiu sigur pentru toată lumea, e nevoie încă de multă muncă. Nu vreau să fac o afirmație optimistă asupra duratei. Nu, nu există solicitări speciale din partea Olandei, se referă fix la chestiunile legate de Schengen și vom găsi împreună cele mai bune căi pentru a rezolva chestiunile care nu sunt încă 100% discutate. Eu sunt optimist”, a afirmat Klaus Iohannis.
Mark Rutte și Klaus Iohannis despre rolul MCV în aderarea la Schengen
Premierul Țărilor de Jos a mai fost solicitat să explice de ce a menționat MCV în declarația sa. Răspunsul lui Mark Rutte:
”E foarte important ca toată informația să fie pe masă. Comisia Europeană lucrează acum. Olanda nu se opune aderării României la Schengen, dar trebuie să o facem într-o manieră corectă, de aceea am menționat MCV, trebuie să avem un stat de drept structural mai bun.
Despre corupție, crima organizată, despre asta e MCV și apoi trebuie să apreciem împreună. Despre Schengen – misiunea de evaluare ar putea fi mai largă, mai profundă, așteptăm rezultatele, deci nu pot să vă dau un termen, dar nu vom lua mai mult timp decât necesar.”
Președintele Iohannis a precizat imediat:
”Cred că e bine să fim realiști. Eu am spus intenționat condiții tehnice și politice. Intrarea în Schengen are o parte tehnică – de proceduri, să fim coerenți cu toți partenerii din UE, însă procesul tehnic nu e finalul. Finalul e un vot în Consiliul JAI, acolo se votează. Și regula e consens.
Să nu facem o eroare. Votul în JAI are o componentă politică puternică. Dar, ca să fie consens, toți trebuie să fie convinși că normele sunt îndeplinite, și asta ne dorim și noi. În final, într-o democrație, politicienii votează, cum și ei sunt votați de public.
Nu dorim să intrăm în Consiliul JAI nelămuriți și să apară discuții care apoi se pot duce într-o direcție negativă. De aceea, eu nu intenționez să dau un termen limită, pentru că obiectivul național e intrarea în Schengen.”
***
3 răspunsuri
Desi ne-au ajutat cel mai mult dupa Revolutie, nu au prins mare lucru din „bunatatile” Romaniei. In afara de portul Mangalia, nu au alte afaceri mai mari. Ei vor portul Constanta, un port care conteaza economic in Europa. Asta e cauza refuzului constant. Le dam portul, a doua zi suntem in Schengen indiferent de MCV sau alte trucuri politice.
Problema reala este ca premierul Olandei minte. S-a vazut clar la TV. Olanda este in conflict de interese!
Daca cineva va ceda Olandei portul Constanta va plati cu viata!
Concret, ce inseamna a „ceda Olandei portul Constanta”?? Pleaca cumva Constanta din Romania?? Problema cu scarbele astea de hulandeji e ca se cred buricu’ Europei, ei sunt clar –in capu’ lor– mai destepti, mai frumosi, mai importanti decat altii, asa cum sta bine la o natie ariana de tip genetic superior. E un caz clasic de discriminare in care noi suntem echitati la gramada mai corupti dacat ei, sau –pur si simplu– corupti, in vreme ce ei sunt niste ingerasi simpatici. Sa nu uitam ca aroganta lor este de factura coloniala, inca nu le-a iesit din cap ce importanti sunt dupa ce au calcat in picioare demnitatea unor popoare nevoiase din fundu’ Asiei. Niste rahati cu ochi, asta sunteti mai animalelor olandeze. Fac ceva pe voi, nu dau doi bani pe voi, si va boicotez in orice istanta, totdeauna, de acum in veci vecilor!