miercuri

24 aprilie, 2024

7 februarie, 2022

Credit Suisse va fi acuzată luni de un tribunal elvețian că a permis unor traficanți bulgari de droguri să spele milioane de euro. Procurorii elvețieni spun că a doua cea mai mare bancă din țară și unul dintre foștii ei manageri nu au luat toate măsurile necesare pentru a-i împiedica pe traficanți să ascundă și să spăleze numerar în perioada 2004 și 2008.

„Credit Suisse respinge fără rezerve, ca nefondate, toate acuzațiile în această chestiune și este convinsă că fostul său angajat este nevinovat”, a precizat banca într-o declarație pentru Reuters.

În primul proces penal al unei bănci importante din Elveția, procurorii cer despăgubiri în jur de 42,4 milioane de franci elvețieni de la credit Suisse, care a precizat că „se va apăra cu putere în instanță”.


Procesul generaeză un interes major în Elveția, unde disputa juridică este văzută ca un test pentru o poziție potențial mai dură a procurorilor împotriva băncilor țării.

Rechizitoriul are peste 500 de pagini și se concentrează pe relațiile pe care credit Suisse și fostul său angajat le-au avut cu fostul luptător bulgar Evelin Banev și mai mulți asociați, dintre care doi sunt acuzați în dosar. Un al doilea rechizitoriu în acest caz îl acuză pe un fost manager de relații de la Julius Baer pentru facilitarea spălării banilor.

Evelin Banev, care nu se confruntă cu acuzații în Elveția, a fost deja condamnat pentru trafic de droguri în Italia, în 2017, apoi în Bulgaria, în 2018, fiind membru al unei organizații criminale activă în traficul a tone de cocaină din America Latină.

Dat în urmărire internațională, Banev a fost arestat în septembrie în Ucraina, de unde procurorii bulgari cer extrădarea lui pentru a fi acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri.


Procurorii elvețieni susțin că traficanții au folosit așa-numita metodă smurfing: o sumă mare de bani este împărțită în sume sunt sub pragul de alertă anti-spălare de bani, sunt depuse în cutii de valori la bancă, iar ulterior sunt transferate în conturi.

Procurorii susțin că fostul manager credit Suisse, care a părăsit banca în 2010, după ce a fost reținut timp de două săptămâni de poliție în 2009, a ajutat la ascunderea originilor criminale a banilor pentru clienți, efectuând tranzacții de peste 146 de milioane de franci elvețieni, inclusiv 43 de milioane franci în numerar.

Credit Suisse contestă originea ilegală a banilor, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu dosarul, spunând că Banev și cercul său au operat afaceri legitime, în construcții, leasing și industria hotelieră.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: