randamente fonduri de pensii pilonul 2

17 noiembrie, 2024

Randamente fonduri de pensii pilonul 2. Numită și pensia privată obligatorie, pensia din pilonul 2 reprezintă atât o metodă de economisire, cât și o investiție. Contribuind la pilonul 2 de pensii, românii își suplimentează veniturile pe care le vor obține după ce încetează activitatea profesională.

Cât e contribuția la pilonul 2 de pensii

Toate persoanele ce aveau până în 35 de ani în 2008, precum și toți tinerii care au intrat în câmpul muncii de atunci, au devenit în mod obligatoriu asigurați în sistemul de pensii din pilonul 2. La ora actuală, salariații plătesc 4,75% din venitul lor brut lunar către un fond de pensii privat, reprezentând contribuția la pensia privată obligatorie.

În România există 7 administratori de fonduri private obligatorii autorizați de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Administratorii fondurilor respective investesc banii primiți de la participanți în diverse active, ca de exemplu acțiuni, titluri de stat, obligațiuni corporative, imobiliare, metale prețioase etc, iar în momentul în care contribuabilii ies la pensie, ei primesc atât sumele cu care au contribuit, cât și câștigul (profitul) obținut prin investirea banilor respectivi.


Cu cât randamentul unui fond de investiții este mai mare, cu atât venitul pe care îl va obține participantul ajuns la pensie va fi mai ridicat. La pilonul 2 de pensii private sunt înscriși 8,1 milioane de români, adică majoritatea populației active a țării. Dintre aceștia, peste 4 milioane contribuie regulat (în fiecare lună).

Randamente fonduri de pensii pilonul 2 în 2023

Atunci când ne referim la randamentele fondurilor de pensii trebuie să știm că există mai mulți indicatori care măsoară randamentul sau rentabilitatea acestora.

De exemplu, randamentul mediu ponderat al celor 7 fonduri de pensii private obligatorii din România a fost de 17,9% în anul 2023 – un randament record, după cum a anunțat la acea dată Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Potrivit asociației, aceasta a fost cea mai bună performanță anuală din întregul istoric al sistemului, fiind cu peste 10 puncte procentuale peste rata inflației estimate pentru anul trecut, potrivit calculelor APAPR.

În ceea ce privește activele nete administrate de pilonul 2, acestea au ajuns la 126,7 miliarde de lei (25,5 miliarde de euro), o valoare record pentru sistem, în creștere cu 31,4% față de sfârșitul anului 2022.


Rezultatele foarte bune înregistrate de pensiile private în 2023 provin atât din revenirea prețurilor la titlurile de stat, cât și din aprecierea cotațiilor bursiere. Anul trecut, valoarea titlurilor de stat și-a revenit după scăderea din 2022 pe fondul reducerii inflației și a dobânzilor, iar indicii Bursei de Valori de la București, unde fondurile de pensii din Pilonul II sunt cei mai mari investitori instituționali, au înregistrat creșteri susținute, de peste 30%, a mai transmis APAPR.

randamente fonduri de pensii pilonul 2
Foto: ds_30 / pixabay.com

Randamente fonduri de pensii pilonul 2 de la înființare

Un alt indicator care poate fi luat în calcul este randamentul mediu anual de la înființarea pilonului 2. Astfel, pe întreaga durată de funcționare (2008-2023), pilonul 2 a înregistrat un randament mediu anual de 7,82%, față de o inflație medie anuală de 4,35%. Potrivit APAPR, fondurile de pensii private obligatorii au generat un câștig total net (după toate comisioanele percepute), de 36,9 miliarde de lei (7,4 miliarde de euro), în plus față de contribuțiile primite în administrare.

În prezent, în România există 7 administratori de fonduri private de pensii: Aripi (administrat de Generali), AZT Viitorul Tău (administrat de Allianz-Țiriac), BCR, BRD, Metropolitan Life (administrat de Metropolitan Life ), NN și Vital (administrat de Aegon Pensii).

Aripi este singurul fond de pensii administrat privat cu grad de risc înalt. Toate celelalte au grad de risc mediu.

Randamente fonduri de pensii pilonul 2 în ultimul an

Pentru a compara rentabilitatea diverselor fonduri de pensii se poate utiliza un indicator numit randament nominal. Randamentul nominal reprezintă câștigul procentual obținut de fondul respectiv într-un interval de timp. De pildă, un randament nominal de 20% într-o perioadă de 2 ani înseamnă că dacă o persoană ar fi investit 1.000 de lei în fondul respectiv, atunci ea ar fi obținut un câștig de 200 de lei în intervalul de 2 ani.

Iată, mai jos, ce randamente nominale au avut cele 7 fonduri de pensii private obligatorii din România în diverse intervale de timp, potrivit calculelor realizate de instrumentele site-ului financiar finradar.ro.

Randament nominal în ultimul an:

Aripi, 13,07%
AZT Viitorul Tău, 11,75%
BCR, 12,15%
BRD, 11,38%
Metropolitan Life, 11,37%
NN, 12,64%
Vital, 10,77%

Randamente fonduri de pensii pilonul 2 în ultimii 2 ani

Randament nominal în ultimii 2 ani:

Aripi, 30,76%
AZT Viitorul Tău, 29,14%
BCR, 29,6%
BRD, 28,05%
Metropolitan Life, 28,51%
NN, 29,85%
Vital, 27,37%

Randamente fonduri de pensii private obligatorii în ultimii 5 ani

Randament nominal în ultimii 5 ani:

Aripi, 42,3%
AZT Viitorul Tău, 37,4%
BCR, 36,55%
BRD, 33,6%
Metropolitan Life, 39,57%
NN, 39,34%
Vital, 37,32%

Foto: Tumisu / ds_30 / pixabay.com

Dacă acest articol despre randamente fonduri de pensii pilonul 2 vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Comisioane fonduri de pensii private obligatorii și facultative. Listă
Fonduri de pensii private România. 17 fonduri și administratorii lor
Ce este pilonul 1 de pensii. Diferența față de pilonul 2 și 3
Cât este contribuția la pilonul 3 de pensii. Ghid cu exemple
Ce este pensia privată obligatorie și cine beneficiază de Pilonul 2
Ce este pensia privată facultativă. Exemple de calcul
Cât este contribuția la pilonul 2 de pensii, inclusiv în IT și construcții
Ce este pilonul 2 de pensii și cât este contribuția. Ghid cu exemple
Ce este pilonul 4 de pensii. Ghid despre pensiile ocupaționale

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: