13 noiembrie, 2024

Exporturile Chinei au crescut semnificativ în octombrie, iar surplusul comercial a explodat, arată datele oficiale publicate joi, la puțin timp după ce Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, promițând tarife drastice pentru a reduce importurile din China, scrie Financial Times.

Președintele Xi Jinping l-a sunat pe Trump joi pentru a-l felicita pentru victoria sa electorală, potrivit agenției de știri chineze Xinhua. Xi i-a spus lui Trump că cele două mari puteri ale lumii ar „beneficia de pe urma cooperării și ar suferi din cauza confruntării”, a raportat agenția.

Totuși, cifrele bune privind exporturilor chineze sunt așteptate să încingă tensiunile dintre administrația lui Trump, care urmează să preia mandatul în ianuarie, și Beijing, care ar putea răspunde noilor tarife agresive prin măsuri stimulative mai mari și o depreciere bruscă a renminbi-ului, se așteaptă analiștii și bancherii. Banca centrală a Chinei a stabilit joi cursul oficial de schimb față de dolar la cel mai scăzut nivel din ultimul an.


Creșterea exporturilor din octombrie a fost probabil parțial cauzată de „perspectiva unei victorii a lui Trump” și de tarifele anticipate, care au determinat exportatorii să grăbească livrările, a spus Shuang Ding, șeful cercetării economice pentru China la Standard Chartered.

Exporturile Chinei (în dolari) au crescut cu 12,7% față de aceeași lună a anului trecut, depășind prognoza medie a analiștilor de 5%, conform Bloomberg, și avansul de 2,4% din septembrie. Importurile au scăzut cu 2,3% luna trecută, mai mult decât scăderea de 2% prognozată de Bloomberg și creșterea de 0,3% din septembrie. Exporturile către SUA au crescut cu 8,1% în octombrie, în timp ce importurile Chinei din SUA au urcat cu 6,6%.

Analiștii au spus că surplusul comercial în expansiune al Chinei — care a ajuns la 95,7 miliarde de dolari în octombrie, comparativ cu prognoza de 75 de miliarde de dolari — ar putea provoca reacții din partea lui Trump.

Fostul președinte a amenințat că va impune tarife de 60% asupra bunurilor chineze, ceea ce, potrivit analiștilor, ar putea determina liderii Partidului Comunist, care au fost reticenți în a iniția un stimul fiscal pe scară largă, să ia măsuri mai hotărâte pentru a stimula economia.


Se așteaptă ca vineri, autoritățile chineze să dezvăluie un pachet fiscal care va restructurarea unor datorii ale autorităților locale aflate în dificultate și posibil mai multe stimulente.

O victorie a lui Trump „nu este neapărat rea pentru China, deoarece aceasta ar putea ‘presa’ Beijingul să introducă stimuli mai mare”, a scris Qi Wang, directorul de investiții pentru gestionarea averii la UOB Kay Hian, într-o notă.

Totuși, analiștii nu se așteaptă la o „bazooka” de cheltuieli pentru a sprijini cererea slabă a gospodăriilor, care a fost afectată de o încetinire prelungită a sectorului imobiliar.

Dimensiunea stimulentelor va depinde de măsurile adoptate de Trump

Dimensiunea stimulentului va depinde de tarifele lui Trump, au spus experții. Analiștii estimaseră anterior că Beijingul ar trebui să cheltuiască 10 trilioane de yuani (1,4 trilioane de dolari) pe stimulente care să vizeze direct gospodăriile, mai degrabă decât instrumentele preferate de politicienii chinezi, cum ar fi investițiile în infrastructură și refinanțarea guvernelor locale.

Ma Wei, cercetător asociat la Academia Chineză de Științe Sociale, un think tank guvernamental din Beijing, a spus că autoritățile ar putea aștepta până în decembrie sau ianuarie pentru a anunța măsuri suplimentare. Conducerea Partidului Comunist din China va organiza conferința anuală de muncă economică centrală în decembrie.

Analiștii au spus că Beijingul ar putea compensa tarifele impuse de SUA prin permiterea unei deprecieri mai accentuate a renminbi-ului. Cursul fix al monedei de 7,166 yuani pentru un dolar, stabilit joi, a marcat cea mai mare scădere de o zi din aprilie 2022 și a venit după ce moneda a scăzut cu 1% față de dolar miercuri.

„China poate folosi renminbi-ul ca o armă pentru a slăbi cursul de schimb și a obține un avantaj comercial într-un mediu cu tarife ridicate”, a spus Hong Hao, partener și economist-șef la GROW Investment Group, adăugând că se așteaptă ca moneda Chinei să „se deprecieze serios”.

Dar această strategie ar putea fi subminată dacă tarifele lui Trump vor revigora inflația în SUA și vor conduce la creșterea ratelor dobânzilor, amenințând o depreciere excesivă a renminbi-ului, a spus Hong.

(Citește și: ”Impactului politicilor economice promise de Donald Trump – în SUA și în lume”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: