6 noiembrie, 2024

Victoria lui Donald Trump va asigura un mediu fiscal mai favorabil, ceea ce ar trebui să sprijine încrederea investitorilor și a consumatorilor și să impulsioneze cheltuielile pe termen scurt. Totuși, taxele vamale promise, controalele asupra imigrației și costurile mai mari de împrumut vor deveni obstacole din ce în ce ma mari pe parcursul mandatului său prezidențial, avertizează analiștii ING Bank.

Donald Trump va fi cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite. De asemenea, va deveni al doilea președinte din istorie, după Grover Cleveland, care va servi mandate neconsecutive.

Înainte de toate, primul subiect pe care Trump va trebui să îl abordeze este plafonul datoriei federale. La începutul anului viitor, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, va implementa „măsuri extraordinare” de limitare a cheltuielilor federale. Trump va depune jurământul pe 20 ianuarie, iar echipa sa va trebui să acționeze rapid pentru a ajunge la un acord privind bugetul pe 2025 și privind ridicarea sau suspendarea plafonului datoriei.


Principalele politici anunțate de Trump vizează:

  • Extinderea și modificarea Tax Cuts & Jobs Act, care este programat să expire la sfârșitul anului 2025, însoțită de scăderea taxelor pentru corporații și excluderea bacșișurilor de la impozitare.
  • Restricționarea imigrației, în special de la granița sudică, și
  • Implementarea tarifelor pe care le consideră că vor crește veniturile, vor stimula relocalizarea producției și vor sprijini creșterea economică și locurile de muncă.

America First pe plan intern

Analiștii se așteaptă ca Trump să reia strategia din 2017 și să pună accent pe problemele interne.

Cu privire la imigrației, propunerile sale includ o luptă împotriva imigrației ilegale, deportări în masă ale migranților ilegali deja aflați în Statele Unite și unele restricții asupra imigrației legale.


De asemenea, este probabil să își pună în aplicare planurile de reformare a guvernului cât mai curând. El consideră că există risipă, abuz și fraudă semnificative care trebuie combătute și va căuta să reducă reglementările legate de politica energetică și de mediu.

Reducerea impozitelor va fi facilă dacă republicanii câștigă Congresul

Dacă republicanii câștigă controlul total în Congres, reducerea impozitelor ar trebui să fie destul de ușor de realizat cu mult timp înainte ca reducerile de taxe din 2017 să expire (pe 31 decembrie 2025).

Totuși, dacă Congresul va fi împărțit, acest proces va dura mai mult. În plus, există riscul ca unii democrați din Cameră să se opună, iar extinderea reducerilor de taxe, în special pentru sectorul corporativ, ar putea fi limitată, ca parte a unui compromis pentru a ajunge la un acord înainte de termenul limită.

Tarifele vamale ar putea fi introduse în T3 2025 cel mai devreme, întâi pentru China

După ce va face progrese cu agenda internă, este de așteptat să se concentreze asupra politicii comerciale și asupra perspectivei impunerii unor tarife de 60% asupra importurilor din China și de 10-20% asupra produselor din alte părți ale lumii.

”Anticipăm că acest lucru va avea loc, cel mai devreme, în al treilea trimestru al anului 2025 sau, mai probabil, în ultimul trimestru al anului 2025/primul trimestru din 2026. De asemenea, credem că va exista o introducere treptată a tarifelor, având în vedere riscurile semnificative pentru economie. China ar putea fi prima afectată, urmată treptat de alte țări”, se arată în analiza citată.

Consecințele economice / Reducerea imigrației, o problemă pentru ocupare: lucrătorii provin din străinătate

Pe termen scurt, perspectiva reducerii taxelor și a unui mediu favorabil afacerilor ar trebui să mențină un sentiment pozitiv și un apetit ridicat pentru risc. Estimările indică faptul că gospodăriile cu venituri ridicate, fiind mai puțin afectate de inflație și beneficiind de dobânzi mari, vor contribui la menținerea cheltuielilor de consum. Totodată, companiile care și-au amânat investițiile din cauza incertitudinii politice ar putea acum să înceapă să investească.

Totuși, pe termen mediu și lung, perspectivele de creștere sub președinția sa rămân incerte. Reducerea imigrației și repatrierea forțată ar putea deveni o constrângere majoră pentru economia SUA, în special în industrii precum agricultura. Numărul lucrătorilor născuți în SUA este în scădere, iar rata natalității sugerează puține șanse de revenire demografică.

”Creșterea ocupării forței de muncă provine de la lucrătorii născuți în străinătate, care acum reprezintă 19,5% din totalul angajaților din SUA. Dacă forța de muncă străină se reduce, ar putea apărea provocări semnificative de ofertă, care ar duce la creșterea salariilor și a inflației”, se arată în analiza citată.

Tarifele, risc de inflație

Tarifele reprezintă o altă constrângere pe partea de ofertă. Acestea sunt taxe plătite de importatorii americani, care ar putea decide fie să absoarbă costurile suplimentare, fie să le transfere parțial sau integral asupra consumatorilor.

În 2018, tariful de 20% impus de administrația Trump asupra mașinilor de spălat importate a dus la o creștere a prețurilor de consum cu 12% după epuizarea stocurilor. În cazul unui plan mai amplu de tarife agresive, retailerii ar putea fi nevoiți să suporte o parte semnificativă din costuri, iar capacitatea de a substitui imediat produsele fabricate pe plan intern ar putea fi limitată.

”Pe lângă acestea, se așteaptă și măsuri de retaliere din partea altor țări, ceea ce va crea provocări pentru exportatorii și producătorii americani. Într-un scenariu de cerere globală slăbită din cauza escaladării tarifelor, investițiile și locurile de muncă ar putea scădea, contrar așteptărilor lui Trump”, avertizează specialiștii.

Creșterea costurilor de împrumut, cea mai mare provocare pe termen mediu

În cele din urmă, cel mai mare obstacol pentru creșterea pe termen mediu ar putea proveni din creșterea costurilor de împrumut ale guvernului american.

Comitetul Bipartizan pentru Buget Responsabil estimează că politica de reduceri de taxe, majorarea tarifelor și schimbările de cheltuieli propuse de Trump ar putea adăuga 7,75 trilioane de dolari datoriei naționale a SUA în următorii zece ani.

Cel mai negru scenariu economic al Europei devine realitate

O nouă posibilă escaladare a conflictului comercial ar putea împinge economia zonei euro dintr-o creștere anemică spre o recesiune profundă. Economia germană, care se bazează puternic pe comerțul cu SUA, ar fi deosebit de afectată de eventualele tarife asupra automobilelor europene.

”Deși politicienii europeni susțin că sunt pregătiți pentru un al doilea mandat Trump, rămâne neclar dacă acesta ar putea declanșa o integrare mai profundă, având în vedere provocările interne din multe state europene”, avertizează economiștii.

Europa va aștepta, probabil, să vadă ce politici va implementa efectiv Trump.

Între timp, BCE va fi nevoită să intervină, orientând ratele dobânzilor spre o relaxare monetară. În urma acestor rezultate electorale, o reducere de 50 de puncte de bază la ședința BCE din decembrie a devenit mai probabilă, cu așteptări ca rata depozitelor să scadă la cel puțin 1,75% până la începutul verii, urmată posibil de noi măsuri de relaxare la sfârșitul lui 2025.

(Citește și: ”Cum s-a pregătit Europa pentru al doilea mandat Trump”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: