cursdeguvernare

luni

16 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Acțiuni BVB care au crescut în ultimele 6 luni. TOP 15 companii

acțiuni bvb care au crescut în ultimele 6 luni

8 august, 2024

Acțiuni BVB care au crescut în ultimele 6 luni. Dacă sunteți interesați să investiți în titluri de capital ce au avut o performanță bună în ultimul timp, atunci puteți analiza ce companii listate la Bursa de Valori București au cunoscut creșteri ale prețurilor acțiunilor în ultima jumătate de an.

Companii listate la BVB pe Piața Principală

Pe Piața Reglementată de la BVB, numită și Piața Principală, sunt listate la ora actuală 86 de companii. Dintre acestea, 15 companii au avut în ulimele 6 luni creșteri ale prețurilor acțiunilor de peste 25%.

1. Compania Energopetrol SA din Câmpina, județul Prahova, este compania listată pe Piața Principală de la Bursa de Valori București ale cărei acțiuni au crescut cel mai mult în ultimele 6 luni. Creșterea înregistrată a fost de 125,23%. Prețul minim la care s-au tranzacționat acțiunile în acest interval a fost de 0,63 lei / acțiune, iar cel maxim de 2,79 lei / acțiune. Cu o capitalizare bursieră de 2,5 milioane de lei, compania este deținută în procent de 48,8% de Asociația Salariaților Energopetrol. Persoanele fizice dețin 41,4%, iar cele juridice 9,75.


Compania proiectează și execută lucrări de construcții-montaj, instalații energetice, stații de transformare, instalații de iluminat, acționări electrice, automatizări, lucrări de protecție anticorozivă, confecții metalice, prefabricate pentru lucrări de construcții. De asemenea, realizează lucrări de reparații și mentenanță, proiectare și execuție de lucrări de construcții-montaj în domeniul energiilor regenerabile.

Acțiuni BVB care au crescut în ultimele 6 luni pe Piața Principală

2. Armătura SA, cu o creștere de 104% în ultimele 6 luni, este o altă companie ale cărei acțiuni au cunoscut o creștere mare în ultima jumătate de an. În acest interval, acțiunile sale s-au tranzacționat la prețuri cuprinse între 0,09 lei / acțiune (prețul minim) și 0,28 lei / acțiune (prețul maxim). Compania, ce are o capitalizare bursieră de peste 8,1 milioane de lei, este specializată în producția de armături pentru instalații termice și de alimentare cu apă și gaz. Societatea este deținută de companii din Austria. Concret, structura acționariatului este următoarea: Herz Armaturen GES MBH din Viena (53,2%), Herz Armaturen din Viena (33%), persoane fizice (12,5%) și juridice (1,2%).

3. Aages SA, creștere de 78,38% în ultimele 6 luni. În acest interval, prețurile la care s-au tranzacționat acțiunile au oscilat între 3,6 lei / acțiune (prețul minim) și 7,9 lei / acțiune (preț maxim). Compania, ce are o capitalizare bursieră de 65 de milioane de lei, oferă produse și servicii complete pentru aplicații industriale ce implică încălzirea prin inducție a metalelor. Compania este deținută în procent de 53,6% de Aages Head Invest SRL din județul Mureș, iar restul este deținut de persoane fizice (40,8%) și juridice (5,6%).

4. Casa de Bucovina – Club de Munte, creștere de 56,73%. În acest interval, prețurile companiei au variat între 0,09 lei / acțiune (prețul minim) și 0,15 lei / acțiune (prețul maxim). Societatea ce are o capitalizare bursieră de peste 21,7 milioane de lei deține hotelul de 4 stele Best Western Bucovina din Gura Humorului.

Acțiuni BVB care au crescut în ultimele 6 luni pe Piața Reglementată


5. Antibiotice SA, creștere de 56,35%. Societatea producătoare de medicamente este una dintre companiile ale căror acțiuni au crescut cel mai mult în ultima jumătate de an. În acest interval, prețurile pentru o acțiune emisă de Antibiotice SA au variat de la 1,6 lei (preț minim) până la 3,2 lei (preț maxim). Compania ce deține o fabrică de medicamente la Iași, și care este specializată în producția de medicamente pentru tratarea infecțiilor (antibiotice), este deținută în procent de 53% de Ministerul Sănătății, restul fiind deținut de Infinity capital Investments SA (29,4%), de persoane fizice (13,5%) și de persoane juridice (4%).

6. Transelectrica, creștere de 45,92%. În ultimul an, prețurile au variat între 28,1 lei / acțiune (preț minim) și 47,9 lei / acțiune (preț maxim). Transportatorul de energie electrică, ce are o capitalizare de piață de circa 3,2 miliarde de lei, este deținut în procent de 58,7% de statul român prin Secretariatul General al Guvernului, de persoane juridice (34%) și fizice (6,8%).

Ce acțiunile de la BVB au crescut

7. Sphera Franchise Group, creștere de 45,56%. Acțunile companiei s-au tranzacționat în ultimele 6 luni la prețuri ce au variat între 26,5 lei / acțiune (prețul minim) și 40,3 lei / acțiune (prețul maxim). Compania cu o capitalizare de piață de peste 1,5 miliarde de lei are următoarea structură de acționari: Tatika Investments Limited din Cipru (28,6%), persoane juridice (28%), Computerland România SRL (20,5%), Wellkept Group SA (17%), persoane fizice (5,7%). Sphera Franchise Group este cel mai mare grup din industria de food service din România, deținând companiile care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell din România.

acțiuni bvb care au crescut în ultimele 6 luni
Foto: geralt / pixabay.com (imagine realizată cu inteligența artificială)

Acțiuni BVB care au crescut în ultimele 6 luni – listă de companii

8. Zentiva SA, creștere de 42,66%. În intervalul menționat, acțiunile companiei s-au tranzacționat la valori cuprinse între 2,8 lei și 4,15 lei / acțiune. Producătorul de medicamente din România, ce face parte din Grupul Zentiva ce are sediul central în Cehia, are o capitalizare bursieră de 2,8 miliarde de lei.

9. Prebet SA Aiud, creștere de 37,40%. În ultimele 6 luni, prețul acțiunilor a variat între 2,3 lei / acțiune (prețul minim) și 6 lei pe acțiune (prețul maxim). Compania, ce are o capitalizare bursieră de 143 de milioane de lei, produce prefabricate din beton, stâlpi, traverse și grinzi.

10. MedLife SA, creștere de 36,93%. În ultima jumătate de an, prețul minim la care s-au tranzacționat acțiunile rețelei de clinici private a fost de 3,8 lei / acțiune, iar cel maxim de 6,2 lei / acțiune. Având o capitalizare de piață de aproape 3 miliarde de lei, MedLife este are următoarea structură de acționariat: persoane juridice (42%), Mihai Marcu (14,4%), Mihaela Gabriela Cristescu (14%), Fondul de Pensii Administrat Privat NN (13,2%), Nicolae Marcu (10,3%), persoane fizice (6%).

Acțiuni BVB care au crescut în ultimele 6 luni la Bursa de Valori București

11. Societatea Energetică Electrica SA, creștere de 32,31%. În ultimele 6 luni, prețul a variat între 11,4 lei / acțiune (prețul minim) și 16,3 lei / acțiune (prețul maxim). Compania, ce are o capitalizare de piață de peste 5,4 miliarde de lei, este singura companie listată la Bursa de Valori București ce activează atât în domeniul distribuției, cât și al furnizării de energie electrică. Cea mai mare parte din acțiuni este deținută de statul român prin Ministerul Energiei (49,8%). Restul este deținut de persoane juridice (45,6%) și de persoane fizice (4,6%).

12. OMV Petrom SA, creștere de 32,08%. În ultima jumătate de an, acțiunile companiei s-au tranzacționat la prețuri cuprinse între 0,58 lei / acțiune (prețul minim) și 0,79 lei / acțiune (preț maxim). Acțiunile OMV Petrom au cunoscut o creștere mare și față de anul trecut (+43,96% în ultimul an), în condițiile în care compania cu capital majoritar austriac a anunțat vara trecută decizia finală de investiție în Neptun Deep, perimetrul din Marea Neagră de unde compania va scoate, alături de partenerul Romgaz, circa 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale în viitorii ani.

Acțiuni BVB care au crescut în ultima jumătate de an

13. Digi Communications NV, creștere de 29,87% în ultimele 6 luni. Prețurile la care s-au tranzacționat acțiunile companiei în această perioadă au oscilat între 45,9 lei / acțiune (prețul minim) și 67,9 lei / acțiune (prețul maxim). Având o capitalizare bursieră de 60 de miliarde de lei, compania este deținută în procent de 66,5% de persoane juridice, restul fiind deținut de Fondul de Pensii Adminitrat Privat NN (17,6%) și de persoane fizice (15,9%).

Acțiuni BVB care au crescut în ultimele 6 luni – exemple de companii

14. Alumil Rom Industry SA, creștere de 26,96%. În ultimele 6 luni, prețurile la care s-au tranzacționat acțiunile companiei au variat între 2,1 lei / acțiune și 3,6 lei / acțiune. Având o capitalizare bursieră de aproape 92 de milioane de lei, compania este unul dintre liderii europeni din domeniul producției de aluminiu extrudat. Societatea Alumil Rom Industry SA este o filială a companiei Alumil Aluminium Industry SA din Grecia.

15. Banca Transilvania SA, creștere de 25,41% în ultimele 6 luni. În acest interval, acțiunile instituției de credit s-au tranzacționat la prețuri ce au variat între 21,7 lei / acțiune (prețul minim) și 29,3 lei / acțiune (preț maxim). Compania, ce are o capitalizare bursieră de peste 25,3 miliarde de lei, este deținută în procent de 75% de persoane juridice și de 25% de persoane fizice.

Foto: geralt / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre acțiuni BVB care au crescut în ultimele 6 luni vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Acțiuni BVB care au crescut în ultimul an. TOP 15 companii
TOP 10 companii BVB în funcție de capitalizarea bursieră
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultimele 6 luni. TOP 14
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultimul an. TOP 9
Cele mai tranzacționate acțiuni BVB în ultimele 6 luni. TOP 11
Cele mai tranzacționate acțiuni BVB în ultimul an. TOP 12 companii
Tezaur vs Fidelis – diferențele dintre cele 2 tipuri de titluri de stat
Companii cu capital de stat din România. 9 societăți listate la BVB
Aplicații AI pentru gestionarea banilor. 5 instrumente utile
Ce înseamnă day trading. Listă cu strategii, riscuri și avantaje

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: