cursdeguvernare

joi

12 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ridicarea restricțiilor de utilizare a rachetelor cu rază lungă – ce poate face acum Ucraina cu Storm Shadow – ce se schimbă în război

12 septembrie, 2024

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a oferit miercuri cel mai puternic indiciu până acum că Washingtonul este pe cale să ridice restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, pentru atacarea unor ținte militare cheie în interiorul Rusiei.

The Guardian scrie că o astfel de decizie a fost deja luată în privat, în primul rând de Marea Britanie.

Vorbind la Kiev alături de secretarul de stat britanic, David Lammy, Blinken a spus miercuri că SUA au fost „începând cu prima zi” dispuse să își adapteze politica pe măsură ce situația de pe câmpul de luptă din Ucraina se schimbă. „Vom continua să facem asta”, a subliniat el.


Secretarul de stat a sugerat că trimiterea de rachete balistice de către Iran către Moscova – dezvăluită în această săptămână – a schimbat gândirea strategică la Londra și Washington.

Lavrov spune că Occidentul coordonează atacurile ucrainene

La scurt timp după vizita la Kiev a oficialilor american și britanic, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a afirmat joi că Occidentul a acordat deja permisiunea Ucrainei de a ataca teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune.

În plus, el a acuzat NATO că furnizează Kievului date de la sateliţii săi de informaţii, care sunt folosiţi pentru a „lovi ţinte pe teritoriul Rusiei”.

„Specialiştii militari occidentali coordonează literalmente manual atacurile cu arme de înaltă precizie împotriva ţintelor exclusiv civile”, a acuzat el.

Ce sunt rachetele Storm Shadow


Ucraina dispune deja de stocuri de Storm Shadow, rachete cu rază lungă de acțiune, dar este restricționată să le lanseze doar asupra țintelor situate pe teritoriul său. Kievul a cerut de săptămâni întregi ridicarea acestor restricții, pentru a putea lovi ținte aflate pe teritoriul Rusiei.

Deci, de ce există această reticență din partea Occidentului și ce diferență ar putea face aceste rachete în război?

Storm Shadow este o rachetă de croazieră de producție anglo-franceză cu o rază maximă de acțiune de aproximativ 250 km.

Racheta este lansată de la bordul unor aeronave și zboară aproape cu viteza sunetului, urmărind conturul terenului, înainte de a lovi ținta. Storm Shadow este considerată o armă ideală pentru penetrarea buncărelor întărite și a depozitelor de muniții, cum sunt cele folosite de Rusia în războiul împotriva Ucrainei.

Dar fiecare rachetă costă aproape 1 milion de dolari, așa că acestea sunt de obicei lansate ca parte a unui atac planificat cu atenție.

Au fost utilizate cu mare efect de Ucrainana pentru a lovi sediul naval al Rusiei de la Marea Neagră, din Sevastopol, și făcând întreaga Crimeea nesigură pentru marina rusă.

De ce insistă Ucraina să le folosească asupra Rusiei

Orașele și liniile de front ale Ucrainei sunt supuse bombardamentelor zilnice din partea Rusiei. Multe dintre rachetele și bombele glisante care provoacă distrugeri asupra pozițiilor militare, blocurilor de locuințe și spitalelor din Ucraina sunt lansate de avioane rusești staționate departe în interiorul Rusiei.

Kievul se plânge că, nefiind permis să lovească bazeile de la care sunt lansate aceste atacuri, se simte ca și cum ar fi obligată să lupte în acest război cu o mână legată la spate.

De ce ezită Occidentul să aprobe cererea Ucrainei

Washingtonul se teme că, deși până acum toate liniile roșii anunțate de președintele Vladimir Putin s-au dovedit a fi amenințări goale, de data aceasta Rusia ar putea să reacționeze.

Temerea Casei Albe, scrie BBC, este că Kremlin ar putea reacționa prin atacuri asupra punctelor de tranzit pentru rachetele destinate Ucrainei, cum ar fi o bază aeriană din Polonia.

Dacă s-ar întâmpla asta, Articolul 5 al NATO ar putea fi invocat, ceea ce ar însemna că alianța ar fi în război cu Rusia.

De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, obiectivul Casei Albe a fost să ofere Kievului cât mai mult suport posibil fără a fi atrasă într-un conflict direct cu Moscova, un lucru care ar risca să devină un precursor al unei situații inimaginabile: un război nuclear.

Cu toate acestea, a permis Ucrainei să folosească rachete furnizate de Occident împotriva țintelor din Crimeea și din cele patru regiuni parțial anexate de Rusia în 2022. Deși Moscova consideră aceste regiuni parte a teritoriului său, pretențiile nu sunt recunoscute de SUA sau la nivel internațional.

Ce câștigă Ucraina

Kievul a cerut utilizarea rachetelor occidentale de lungă distanță în interiorul Rusiei de atât de mult timp încât Moscova a luat deja măsuri de precauție pentru eventualitatea ridicării restricției.

Rusia a mutat bombardierele, rachetele și o parte din infrastructura care le întreține mai departe de granița cu Ucraina și dincolo de raza de acțiune a Storm Shadow.

Matthew Savill, director de științe militare la think tank-ul Rusi, crede totuși că ridicarea restricțiilor ar oferi două beneficii principale Ucrainei.

  • În primul rând, ar putea „debloca” un alt sistem, Atacms.
  • În al doilea rând, ar pune Rusia într-o dilema privind poziționarea elementelor de apărare aeriană, lucru care ar putea facilita accesul dronelor ucrainene aproape de graniță

În cele din urmă, spune Savill, Storm Shadow este puțin probabil să schimbe cursul războiului.

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: