cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ce este piața spot. Caracteristici, exemple, avantaje și dezavantaje

ce este piața spot

24 octombrie, 2023

Dacă ești interesat de tranzacționarea la bursă, este important să știi ce este piața spot și care sunt caracteristicile sale.

Piața spot – definiție

Piața spot este locul unde mărfurile și instrumentele financiare, cum ar fi valutele sau valorile mobiliare precum titlurile de capital, sunt tranzacționate pentru livrare imediată, se arată într-un articol realizat de publicația investopedia.com. Livrarea se referă la schimbul numerar / instrument financiar. Un contract futures, în schimb, se bazează pe livrarea activului suport la o dată viitoare.

Atât bursele, cât și piețele over-the-counter, pot oferi tranzacționare spot și / sau tranzacționare de tip futures.

Ce este piața spot și când are loc decontarea


Așadar, pe piața spot se tranzacționează instrumentele financiare cu livrare imediată. Pe unele burse, pentru anumite active se oferă atât cotații de preț spot (numit și preț la vedere), cât și un preț futures sau forward.

Cele mai multe tranzacții realizate pe piața spot nu se decontează însă pe loc, ci la două zile de la data tranzacției (T+2).

După cum se arată și într-o definiție oferită de firma de investiții Goldring, piața spot este cea în care se tranzacționează instrumentele financiare cu livrare imediată. Tranzacțiile spot pot avea loc la bursă sau pe piețele extrabursiere (over-the-counter). Cu toate că livrarea instrumentului se face imediat, transferul oficial de fonduri se realizează la o dată ulterioară, de cele mai multe ori T+2.

Ce înseamnă „spot”

Cuvântul „spot” din „piața spot” provine din sintagma „on the spot” (care se traduce prin „pe loc”). Semnificația este că pe piața spot un investitor poate achiziționa un activ pe loc.

Ce este piața spot – diferența dintre spot și derivate


Piața spot este diferită de piața instrumentelor financiare derivate, unde se tranzacționează contracte forward, futures sau opțiuni. De pildă, un contract futures este un acord legal între două părți de a cumpăra sau de a vinde mărfuri sau instrumente financiare la o dată stabilită în viitor la un preț stabilit în cadrul contractului (preț predeterminat). Aici poți citi un articol detaliat despre contractele futures.

Piața spot mai este numită și piață de numerar, deoarece schimbul cash – active se realizează imediat. Deși transferul fonduri / active dintre cumpărător și vânzător poate dura câteva zile, ambele părți sunt de acord ca tranzacția să fie realizată chiar în acel moment. În schimb, în cazul unei tranzacții non-spot sau futures, părțile convin asupra unui preț în momentul prezent, dar livrarea și transferul fondurilor / bunurilor / instrumentelor financiare vor avea loc la o dată viitoare.

Ce este prețul spot

Înțelegem mai bine ce este piața spot dacă știm ce este prețul spot. Prețul curent al unui instrument financiar se numește preț spot. Acesta este prețul la care un instrument poate fi vândut sau cumpărat imediat, se mai arată în ghidul investopedia.

Prețul spot este cotația curentă pentru achiziționarea, plata și livrarea imediată a unui anumit produs.

La bursă, cumpărătorii și vânzătorii creează prețul spot prin plasarea comenzilor de cumpărare și de vânzare. Pe piețe lichide, prețul spot se poate modifica în fiecare secundă, pe măsură ce ordinele sunt onorate și altele noi intră pe piață. Aici poți citi un articol detaliat despre prețul spot.

ce este piața spot
Foto: geralt / pixabay.com

Ce este piața spot – exemple

Bursa de Valori din New York este un exemplu de piață spot, adică o bursă unde traderii cumpără și vând acțiuni cu livrare imediată. În România, Piața Reglementată și Piața AeRO din cadrul Bursei de Valori București (BVB) sunt tot piețe spot.

Un alt exemplu de piață spot din România Gas Spot din cadrul Bursei Române de Mărfuri, aceasta fiind o platformă centralizată pentru produse standardizate cu termene scurte și livrare imediată, ce funcționează non-stop, 24/7.

Compensarea spot și decontarea sunt gestionate de Bursa Română de Mărfuri în calitate de contraparte. Produsele tranzacționabile pe această piață includ gazele naturale cu livrare în ziua următoare (Day Ahead) sau în aceeași zi (Within Day).

Ce este piața spot – exemple de piețe futures

În schimb, bursa Chicago Mercantile Exchange, din SUA, este o piață unde traderii cumpără și vând contracte futures. Astfel, aceasta este o piață futures, nu una spot.

Un exemplu de piață futures (non-spot) din România este Gas Futures, din cadrul Bursei Române de Mărfuri. Aici se tranzacționează produse derivate cu termene standardizate medii și lungi.

Produsele tranzacționabile pe Gas Futures includ gaze naturale livrate în diverse intervale: săptămână, lună, trimestru, semestru, sezon rece, sezon cald, an gazier, an calendaristic.

Ce este piața spot – avantaje și dezavantaje

Piețe spot au avantaje și dezavantaje. Un avantaj este că piețele spot tind să fie foarte lichide și active. De obicei, producătorii și consumatorii vor realiza tranzacții pe piața spot, iar apoi vor încerca să-și protejeze investițiile (hedging) pe piața derivatelor, mai notează sursa citată. Aici poți citi un articol detaliat despre hedging.

Un alt avantaj este că investitorul beneficiază de livrarea imediată a activului cumpărat.

Un dezavantaj constă în faptul că piața spot îl obligă pe cumpărător să preia marfa fizică. De pildă, un investitor poate că nu dorește să devină proprietarul unei cantități de gaze naturale, ci doar să obțină un câștig speculând prețul. Prin urmare, piața derivatelor este mai potrivită pentru el.

De asemenea, piețele spot nu pot fi utilizate în mod eficient pentru hedging (protejarea investițiilor). Tot piața derivatelor este mai potrivită pentru această activitate.

Foto: fototv / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce este piața spot ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce sunt instrumentele finaciare derivate. 4 tipuri de derivate
Ce este prețul spot și cum diferă de prețul futures. Ghid cu exemple
Ce înseamnă hedging și cum este redus riscul unei investiții

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: