cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

România, a 3-a cea mai mare creștere a costului forței de muncă din UE

16 septembrie, 2024

Ultimele state intrate în UE continuă să recuperează din distanța substanțială de salarizare față de țările occidentale ale Uniunii prin creșteri mult peste media europeană.

Astfel, cele mai mari creșteri ale costurilor medii orare ale forței de muncă pe întreaga economie au fost înregistrate, în T2 din acest an comparativ cu aceleași luni din 2023, în Croația (+17,6%), Bulgaria (+15,4%), România (+15,0%), Ungaria (+13,2%) și Polonia (+13,0%), conform datelor publicate luni de Eurostat.

Avansuri de peste 10% au mai fost consemnate în alte două state membre ale UE din fostul bloc comunist – Letonia (+11,0%) și Lituania (+10,9%).


Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori.

La nivelul Uniunii Europene, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 5,1% în trimestrul doi din 2024, iar costurile non-salariale un avans anual de 5,4%.


Avansul din România a fost de 14,4% la costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) din economia reală, în timp ce în domeniul non-business s-a înregistrat un avans de 16,7%, costul orar al forței de muncă.

(Citește și: Creștere a costurilor cu forța de muncă, pe 3 ani de scădere a productivității. Se păstrează diferența business față de non-business. O comparație cu statele UE)

În UE, creșterile din industrie sunt pe locul 2, în România – pe 3

În România, din datele Eurostat reiese că avansul costului orar al forței de muncă din Construcții a fost de peste trei ori mai mare, în servicii – aproape triplu, iar în industrie – peste dublu.

Creșterile pe sectoare ale economiei, în România:

  • costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 19,7% în construcţii
  • cu 14,3% în servicii 
  • cu 13,1% în industrie.

În UE, creșterile din economia reală, pe sectoare:

  • cu 5,8 % în construcții
  • 5,3% în industrie
  • 4.9% în servicii

România se află pe locul trei în ceea ce privește creșterea medie a acestor costuri în Industrie (după Malta și Slovacia), pe locul doi la avansul din Construcții (după Slovacia) și pe trei la servicii (după Grecia și Lituania).

(Citiți și: ”Creștere a costurilor cu forța de muncă, pe 3 ani de scădere a productivității. Se păstrează diferența business față de non-business. O comparație cu statele UE”)

****

citește și

Creștere a costurilor cu forța de muncă, pe 3 ani de scădere a productivității. Se păstrează diferența business față de non-business. O comparație cu statele UE

Costurile cu forța de muncă – creștere accelerată în 2023, mult peste rata inflației

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

cursdeguvernare

Opiniile prezentate pe acest site, precum și comentariile la articole cad în responsabilitatea exclusivă a autorilor.

©Copyright - SC Varianta Media SRL

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: