Rezultatele negative din industrie consemnate la finele lunii iulie a acestui an au apărut ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6%, lună/lună). Per total, producția industrială a scăzut în luna iulie față de iunie cu 3,4% (serie ajustată) iar față de aceeași lună a anului trecut a scăzut cu 3,9%, arată datele publicate vineri de INS.
Al doilea an consecutiv de declin a industriei
Activitatea în industria prelucrătoare rămâne slabă, afectată de cererea (internă + externă) scăzută, fără semne de redresare. Indicatorii de încredere și așteptările privind creșterea PIB-ului în zona euro, un partener comercial cheie pentru industria prelucrătoare, sugerează că acesta va avea un alt an dezamăgitor. Banca Centrală Europeană a rectificat joi, în scădere, prognoza pentru avansul economiei în zona euro la 0,8% pentru 2024, de la 0,9% în iunie.
În primele șapte luni ale anului, producția industirală a scăzut cu 1,4% față de aceeași perioadă din 2023 (-1,8% ca serie brută).
Analiștii BCR-Erste au modificat în scădere prognoza pentru finele anului 2024 la -0,7%, de la +0,3% anterior, luând în calcul datele furnizate de INS pentru producția industrială în iulie. Astfel, ar fi al doilea an consecutiv de scădere a producției industriale, după -2,5% în 2023. Așteptările sunt mai optimiste pentru 2025, bazate pe o ușoară accelerare a economiei zonei euro, precum și pe îmbunătățirea cererii interne pentru mărfurile manufacturate local.
Contribuție negativă la toate sectoarele
În perioada ianuarie – iulie 2024, producția a scăzut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 1,4%, cea mai mare reducere fiind consemnată pentru energia electrică, termică și apă caldă (-6%). Industria prelucrătoare a scăzut cu 0,9% iar cea extractivă cu 0,6%.
O scurtă analiză a sectoarelor care compun ramura industriei prelucrătoare relevă următoarele aspecte:
- Industria auto este principala frână pentru producția industrială, fiind afectată de scăderea cererii pe piața din Germania, principalul partener comercial al României, în special în domeniul componentelor și subansamblurilor auto.
- Industria chimică înregistrează de asemenea o scădere în ultima perioadă, cauzată de concurența externă, scumpirea energiei și cererea slabă atât pe piața internă cât și externă.
- Industria alimentară și producția de mobilier sunt pe plus și contribuie la compensarea parțială a declinului industriei auto și chimice.
(Citiți și: ”Așteptările managerilor: stagnare în industrie, creștere prudentă în construcții și servicii”)
***