Rubla și-a accentuat prăbușirea joi după ce agențiile Fitch și Moody’s au retrogradat peste noapte rating-ul suveran al Rusiei la categoria ”junk”, nerecomandată investițiilor, invocând impactul sancțiunilor Occidentale asupra economiei, transmite Reuters.
Peste noapte, Fitch a spus că sancțiunile SUA și ale Uniunii Europene care interzic orice tranzacții cu Banca Rusiei ar avea „un impact mult mai mare asupra fundamentelor de credit ale Rusiei decât orice sancțiuni anterioare”. Moody’s a spus că severitatea sancțiunilor „au depășit așteptările inițiale ale lui Moody și vor avea implicații materiale de credit”.
Fitch a retrogradat Rusia la „B” de la „BBB”, în total șase trepte. Moody’s, care săptămâna trecută a semnalat posibilitatea unei retrogradări, a redus, de asemenea, ratingul țării cu șase trepte, la B3 de la Baa3.
S&P a coborât ratingul Rusiei sub gradul recomandat investițiilor săptămâna trecută. Sancțiunile impuse Rusiei au crescut în mod semnificativ riscul de nerespectare a serviciului datoriei guvernamentale în dolar, au avertizat miercuri analiștii JPMorgan.
Rubla își continuă deprecierea în ciuda măsurilor drastice impuse de banca Rusiei
În primele ore ale dimineții, rubla a pierdut 10% în fața dolarului (coborând la 117,5 ruble/dolar, după ce reușise să mai câștige puțin teren zilele trecut, în urma deprecierii puternice de luni) și 7% în fața euro (124,1 ruble/euro).
Banca centrală a Rusiei a impus un comision de 30% asupra achizițiilor de valută ale persoanelor fizice, măsură menită să scadă apetitul și cererea de dolari.
De la invaziei Rusiei din Ucraina, rubla a pierdut circa 30% în raport cu dolarul, iar analiștii se așteaptă ca tendința să continue. Guvernul a ordonat exportatorilor ruși să-și convertească 80% din veniturile lor valutare în ruble pentru a susține moneda locală, dar oamenii încă stau la coadă la bănci pentru a cumpăra dolari pe măsură ce rubla scade.
Rusia s-ar putea confrunta cu o recesiune de două cifre în 2022
Tranzacționarea la bursa din Moscova a rămas în mare parte închisă joi, a patra zi de restricții ordonate de banca centrală.
Miercuri, furnizorii de indici FTSE Russell și MSCI au declarat că vor elimina acțiunile rusești din toți indicii lor.
Rusia are o pondere de 3,24% în indicele de referință pentru piețele emergente al MSCI și o pondere de aproximativ 30 de puncte de bază în indicele de referință global al furnizorului de indice.
Institutul de Finanțe Internaționale prezice o contracție de două cifre a economiei Rusiei în acest an.