miercuri

24 aprilie, 2024

8 februarie, 2023

Peste 60% din cei 830 de milioane de tineri cu vârste între 15 și 24 de ani care există la nivel global nu vor avea competențele necesare pentru piața muncii din 2030 și riscă să rateze inclusiv numeroasele oprtunități oferite de tranziția la economia verde, arată raportul ”Why the world needs to upskill young people to enable the net zero transition”, realizat de PwC, UNICEF și Generation Unlimited.

Până la viitorul sumbru din 2030, statisticile internaționale arată că situația tinerilor se deteriorează la nivel global, ei fiind principalele victime ale policrizei – numărul celor care nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ sau o formare profesională (tinerii NEET) se află în prezent la cel mai ridicat nivel din 2005, arată datele Organizației Mondiale a Muncii (OIM), iar pandemia a adâncit și mai mult criza în educație și formare.

Principalele cauze ale acestei inadecvări sunt:

  • lipsa unei strategii de educare și formare pentru piața muncii, bazată pe colaborarea dintre guverne, mediul de afaceri și organizațiile neguvernamentale
  • acesul limitat sau inexistent la internet.

Care sunt riscurile cărora acești tineri trebuie să le facă față:

  • În țările mai puțin dezvoltate, tinerii ar putea rata oportunitățile economice și de angajare create de tranziția Net Zero.
  • Femeile tinere din zonele vulnerabile climatic sunt în special expuse riscului de pierdere a mijloacelor de trai și de creștere a inegalității.

”Competențele tinerilor și, implicit, performanța lor pe piața muncii depind de capacitatea sistemelor de educație și formare de a răspunde cerințelor angajatorilor. Deși în România rata generală a șomajului este mică, se observă un decalaj de ocupare între populația tânără și populația generală. Din păcate, progresele pentru integrarea tinerilor pe piața forței de muncă sunt modeste în ultimul deceniu, arătând nevoia unor politici educaționale adaptate la transformările economice”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner, PwC România, citat în comunicatul referitor la ”Why the world needs to upskill young people to enable the net zero transition”.

Teoretic, economia verde aduce numeroase oportunități pentru tineri


Estimările incluse în raport arată că tranziția către o economie verde va crea 8,4 milioane de locuri de muncă pentru tineri până în 2030. Conform unei analize PwC UK, fiecărui loc de muncă verde creat îi pot fi atribuite alte 1,4 noi joburi, iar multiplicatorul este mai ridicat în sectoare precum energie, utilități și producție.

Alte concluzii ale analizei:

  • Tranziția către o economie verde necesită însă o schimbare a tipurilor de locuri de muncă și o transformare a modului în care oamenii lucrează, iar gestionarea acestei schimbări presupune calificare, recalificare și perfecționare, care vor avea un impact triplu: vor contribui la reducerea emisiilor de carbon, reducerea inegalității și gestionarea crizei șomajului în rândul tinerilor, arată raportul.
  • Presiunea pentru dezvoltarea de competențe în domeniul economiei verzi este resimțită și mai mult în contextul în care ritmul de reducere a emisiilor de carbon trebuie să crească de 11 ori comparativ cu media globală realizată la începutul anilor 2000 pentru a atinge obiectivele climatice de la Paris.
  • Prin urmare, va crește cererea pentru anumite locuri de muncă (ex. în construcții), va schimba natura altora (ex. întreținerea vehiculelor electrice este diferită de cea a mașinilor pe benzină) va crea noi locuri de muncă (ex. mai mulți experți în sustenabilitate) și chiar va elimina unele existente.
  • Există o nevoie urgentă ca organizațiile din sectorul privat și public să colaboreze pentru a ajuta tinerii să se pregătească pentru viitor, având în vedere că aproape un sfert dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani de pe tot globul au încetat să lucreze în timpul pandemiei de COVID-19 și că 20- 40% din locurile de muncă deținute în prezent de tineri între 16 și 24 de ani sunt expuse riscului de automatizare până la mijlocul anilor 2030.

Studiul”Why the world needs to upskill young people to enable the net zero transition” a fost realizat în cadrul colaborării strategice globale cu UNICEF în sprijinul inițiativei Generation Unlimited (GenU), care își propune să contribuie la dezvoltarea competențelor a milioane de tineri din întreaga lume.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: