joi

11 aprilie, 2024

3 noiembrie, 2022

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,2% în luna septembrie, mai mare cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna august, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna septembrie a anului 2022 a fost de 432.700 persoane, în creştere faţă de luna precedentă (422.500 persoane), dar în uşoară scădere faţă de luna septembrie 2021 (432.800 persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbați a depăşit-o cu 1,2 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile
respective fiind 5,7% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,5% în cazul celor de sex feminin).

Șomajul în rândul tinerilor, cel mai ridicat nivel


INS atrage atenția asupra nivelului ridicat al șomajului în rândul tinerilor (15-24 de ani), deși indicele nu a fost încă actualizat. La finele trimestrului II acesta era de 22,8%.

(Citiți și: ”Brutalitatea șomajului generațional în România – problemă structurală a societății. O abordare în context european și regional”)

În acest caz, rata șomajului în cazul persoanelor de sex feminin este mult mai accentuată (25,5%) față de 21,3% în bazul bărbaților.

INS explică faptul că din cauza numărului redus de cazuri de observare, gradul de fiabilitate al estimaţiilor pentru indicatorii corespunzători categoriei tinerilor (grupa de vârstă 15-24 ani) este extrem de scăzut, seriile obţinute prezentând un grad mare de volatilitate.

Prin urmare, pentru categoria “tineri” sunt diseminate date trimestriale (de exemplu, datele prezentate pentru lunile ianuarie, februarie şi martie sunt egale şi se referă la trimestrul I). Datele pentru tineri sunt diseminate, cu titlu de date provizorii, la două luni după încheierea trimestrului de referinţă şi definitivate odată cu finalizarea estimaţiilor pentru cercetarea statistică AMIGO din trimestrul corespunzător.


Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,1% pentru luna septembrie 2022 (3,4% în cazul femeilor şi 4,5% al bărbaţilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 73,6% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna septembrie 2022.

Astfel, rezultă că numărul șomerilor tineri (15-24 de ani) era la finele lunii septembrie de peste 114.200 de persoane.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: