luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 ianuarie, 2021

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat sâmbătă seară patru „măsuri urgente” care vor fi implementate după incendiul de la Institutul „Matei Balș” din București.

Ministrul a precizat că va detalia săptămâna viitoare cele patru măsuri, pe care sâmbătă doar le-a enumerat:

  • „Lucrăm deja cu IGSU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate. Marți, vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la controalele din 2020. Nu știm încă cu exactitate cauza incendiului de la Matei Balș. Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ce o să se constate după anchetă”, a spus ministrul Sănătății.
  • „A doua mare problemă: ruptura de informare dintre spitale, pacienți și respectiv aparținători. Personalul medical, fiind suprasolicitat, nu mai găsește resurse să comunice cu rudele pacienților. La incendiu, pacienții au fost greu de găsit de către rude. Lucrăm deja de câteva săptămâni la un serviciu de informare în fiecare spital, unde rudele să găsească informații și chiar să comunice cu pacienții”, a anunțat Vlad Voiculescu.
  • „Al treilea lucru: un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem bani europeni prin PNRR, avem bani din bugetul național. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar pentru infrastructură. Ne referim la securitatea la incendii, la cutremure și la unul dintre marii criminali: infecțiile nosocomiale”, a afirmat ministrul Sănătății.
  • „O ultimă măsură, cea legată de aglomerarea spitalelor. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil, să ne asigurăm că mai puțini oameni trebuie să fie internați. 85% din decese sunt la persoane peste 65 de ani, 91% din decese la persoane care aveau deja boli cronice”, a anunțat ministrul Sănătății, indicând un accent pus pe medicina de prevenție.

Legat de acest ultim punct, ministrul a anunțat o schimbare de strategie în vccinarea anti-Covid. ”Am propus premierului, și avem acceptul dânsului, ca în perioada următoare pentru toate locurile care vor fi scoase pentru programare în platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstinicii, cei cu boli cronice, persoanele cu handicap”, a anunțat Vlad Voiculescu.


”Sistemul sanitar are păcate vechi, de 30 de ani. Mai ieri am avut infecții nosocomiale, azi vorbim despre incendii și pandemie. Nu se știe ce altă grozăvie va veni peste noi mâine”, a spus Vlad Voiculescu, într-o conferință de presă organizată la Ministerul Sănătății.

(Citiți și: ”Premierul Cîțu: Sănătatea a primit 6,1% din PIB, dar 95% din ei s-au dus pe salarii și sporuri. E nevoie de investiții pentru a evita astfel de tragedii”)

Un incendiu a avut loc vineri dimineața la un pavilion al Spitalului Matei Balș din Capitală, pacienții fiind evacuați. În incendiu au murit cinci persoane.

Institutul Matei Balș este cel mai modern spital de boli infecțioase din România. Clădirea care a ars a fost construită în 1953 și a fost modernizată. Clădirea avea avizele necesare, iar cel mai recent control a fost efectuat în noiembrie, a precizat după tragedie secretarul de stat Raed Arafat.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: