luni

29 aprilie, 2024

26 februarie, 2024

Aproximativ 31.000 de soldați au fost uciși de când a început războiului, în timp ce Rusia a pierdut circa 180.000 de soldați, conform președintelui Volodimir Zelenski.

Este pentru prima dată când partea ucraineană a furnizat o cifră concretă de morţi în propriile rânduri de la începerea invaziei ruse, la 24 februarie 2022, notează EFE, agenție preluată de Agerpres.

Moscova nu mai preizntă din 2022 numărul soldaților ruși morți în război, dar acuză Kievul că falsifică datele despre ucraineni

Aproximativ 180.000 de soldaţii ruşi au fost ucişi în ostilităţi, iar alți aproximativ 500.000 au fost răniţi în lupte, a mai spus preșeidntele Zelenski.


Cel mai recent număr oficial de decese din partea rusă este de 5.937 şi a fost furnizat de Ministerul Apărării la 21 septembrie 2022. 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că președintele Zelenski minte când vorbeşte despre 31.000 de militari ucraineni ucişi în luptă în cei doi ani de război.

„Toţi cetăţenii Ucrainei înţeleg că Zelenski minte, în primul rând, toţi membrii forţelor sale armate înţeleg asta”, a scris Zaharova pe Telegram.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, preşedintele ucrainean a scăzut de „de mai multe ori” cifra reală a pierderilor ucrainene.

„Întârzierea livrărilor de armament din statele occidentale duce la pierderi de vieți și teritorii”


Declarația lui Zelenski vine după ce ministrul Apărării a declarat că jumătate din ajutorul occidental pentru Ucraina a fost întârziat, ceea ce a costat vieți și teritoriu. „În acest moment, angajamentul nu înseamnă livrare”, a declarat Rustam Umerov într-un discurs televizat duminică.

Rustam Umerov a declarat că lipsa de provizii a dezavantajat și mai mult Ucraina „în matematica războiului”. „Facem tot ce este posibil și imposibil, dar fără aprovizionare la timp ne dăunează”, a spus el.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat în noiembrie că planurile de livrare a unui milion de proiectile de artilerie până în martie nu vor fi îndeplinite.

În ianuarie, Uniunea Europeană (UE) a declarat că doar puțin peste jumătate dintre acestea vor ajunge în Ucraina până la termenul limită și că întreaga cantitate promisă nu va fi trimisă până la sfârșitul anului 2024.

Forțele ucrainene s-au plâns deseori de lipsuri în războiul lor cu Rusia, iar Zelenski a declarat că unul dintre motivele pentru care contraofensiva mult anticipată a Ucrainei nu a fost lansată la începutul anului trecut a fost lipsa de arme.

Această contraofensivă a eșuat în mare parte – unul dintre numeroasele eșecuri cu care s-a confruntat Kievul după unele succese inițiale în respingerea Rusiei după ce aceasta a invadat în februarie 2022.

Săptămâna trecută, s-a anunțat că trupele s-au retras din orașul cheie din est Avdiivka – cea mai mare victorie a Moscovei în ultimele luni.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: