25 februarie, 2024

Ucraina şi-a triplat producţia de armament în 2023, iar aproape 90% din dronele folosite pe front sunt fabricate local, conform ultimelor date prezentate de oficiali de la Kiev. Efortul nu este însă suficient pentru a învinge Rusia, iar jumătate din livrările de armament promise de occidentali ajung cu întârziere. Iar din cauza acestor întârzieri se pierd oameni și se pierd teritorii, a declarat duminică ministrul ucrainean al Apărării.

Aproximativ 500 de companii lucrează în prezent în sectorul de apărare al ţării, a declarat duminică ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamîşkin, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Kievul încearcă să găsească modalităţi de a-şi consolida apărarea împotriva invaziei Moscovei, inclusiv prin stimularea producţiei interne de arme şi a inovaţiei.


Oleksandr Kamîşkin a declarat în timpul unei conferinţe televizate la Kiev că 100 de companii de stat şi 400 de companii private sunt implicate în acest efort şi că Ucraina intenţionează anul acesta „să crească considerabil producţia de muniţie”.

La rândul său, ministrul ucrainean al digitalizării, Mihailo Fedorov, a afirmat că 90% din dronele folosite pe câmpul de luptă împotriva forţelor ruse au fost produse în Ucraina.

Ministrul ucrainean de interne, Igor Klimenko, a declarat în timpul conferinţei că a nicio armă nu a trecut graniţa din Ucraina în Uniunea Europeană în timpul celor doi ani de invazie rusă.

50% din angajamente nu sunt livrate la timp

Jumătate din armamentul promis de către Occident Ucrainei este livrat cu întârziere, reproşează duminică ministrul ucrainean al Apărării Rusten Umerov, la un forum care marchează doi ani de la invazia rusă, conform AFP, agenție rpeluată de News.ro.


”La ora actuală, un angajament nu este sinonim cu livrarea. 50% dintre aceste angajamente nu sunt livrate la timp”, a subliniat Rusten Umerov.

Din cauza acestor întârzieri, ”noi pierdem oameni, pierdem teritorii”, subliniază el.

Armata ucraineană, care se confruntă cu o situaţie extrem de dificilă pe front, tocmai s-a retras din oraşul Avdiivka (est), după luni de lupte brutale, evocând pierderi de oameni şi de muniţie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exercitat în ultimele zile presiuni asupra aliaţilor săi din Occident să livreze ajutorul militar ”la timp”.

Zelenski a cerut mai ales muniţie, sisteme de apărarea antiaeriană suplimentare şi avioane de luptă.

El a estimat că întârzierea livrărilor de armament a contribuit la eşecul contraofensivei ucrainene din vara lui 2023.

Lipsa ajutorului SUA, pune în pericol nu doar Ucraina

Europenii au anunțat că vor intensifica ajutorul către Ucraina, însă lipsa contribuției SUA cântărește greu în actuala situație de pe front.

Comisia Europeană va transfera în luna martie Ucrainei o primă tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit Kievului din bugetul UE până în anul 2027, a anunţat sâmbătă mai devreme la Kiev preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Acest ajutor este însă insuficient pentru a acoperi nevoile de finanţare ale Ucrainei pe timp de război. Potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Ucraina are nevoie numai pentru anul în curs de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare.

Pentru a compensa lipsa susținerii SUA, UE trebuie să-şi dubleze ajutorul militar acordat Ucrainei, avertizează Institutul pentru economie mondială Kiel. „Este foarte incert ca SUA să trimită ajutor militar suplimentar în 2024”, consideră Institutul, în contextul blocării în Congres a noii anvelope financiare.

Institutul Kiel recenzează ajutorul militar, financiar şi umanitar promis şi livrat Ucrainei după declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie 2022.

Potrivit datelor sale de până la 15 ianuarie, SUA au trimis Ucrainei ajutor militar în valoare de 42,2 miliarde de euro în perioada februarie 2022-decembrie 2023, ceea ce înseamnă circa 2 miliarde de euro pe lună, precizează Kiel.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: