marți

16 aprilie, 2024

20 februarie, 2024

Rusia exploatează întârzierile în ceea ce priveşte ajutorul internaţional acordat Ucrainei, iar situaţia în zonele în care sunt concentrate trupele Moscovei este „extrem de dificilă”, a anunțat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

La frontul din Ucraina a făcut referire luni și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, care, potrivit CNN, a îndemnat SUA să își „respecte promisiunile făcute” și să ofere Ucrainei pachetul de sprijin care să o ajute să se apere împotriva agresiunii ruseşti.

Volodimir Zelenski: „Este extrem de important ca toată lumea să ajute”

Președintele Zelenski a spus că a vizitat linia frontului în sectorul Kupiansk, din nord-est, o zonă recucerită de Ucraina în 2022, dar unde forţele ruseşti au fost active în ultimele luni. Vizita sa a avut loc la câteva zile după ce Rusia a obţinut controlul asupra oraşului Avdiivka, situat mai la sud, după luni de lupte intense, aceasta fiind cea mai mare victorie a Moscovei pe linia frontului din ultimele nouă luni.


„Există acum o situaţie extrem de dificilă în mai multe părţi ale liniei frontului, tocmai acolo unde trupele ruseşti au concentrat rezervele maxime”, a declarat Zelenski. „Ei profită de întârzierile în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ucrainei şi aceasta este o chestiune foarte sensibilă. Lipseşte artileria, este nevoie de apărare aeriană pe linia frontului şi de arme cu rază de acţiune mai lungă”, a spus preşedintele ucrainean.

„Lucrăm cu partenerii noştri cât mai mult posibil pentru a restabili şi a extinde sprijinul. Aş dori, de asemenea, să le mulţumesc tuturor ucrainenilor, tuturor companiilor noastre şi partenerilor noştri care au înfiinţat deja producţia de arme, producţia de obuze, drone şi război electronic – o nouă producţie care creşte în viteză. Bineînţeles, încă nu putem satisface toate nevoile pe cont propriu, dar fiecare lună se adaugă la puterea şi capacităţile Ucrainei. Le mulţumesc tuturor celor care lucrează pentru acest lucru”, a spus Volodimir Zelenski înainte de a face o pledoarie pentru unitate şi solidaritate naţională.

„Este extrem de important ca toată lumea să ajute cât de mult poate anumite unităţi, anumite zone, anumiţi soldaţi şi întreaga ţară. Unitatea ar trebui să se manifeste nu doar în gânduri şi cuvinte, ci şi în acţiuni şi neapărat în activitatea de dragul unor obiective comune, de dragul întregului nostru stat”, a spus președintele.

Jens Stoltenberg: ”Este vital ca SUA să decidă pachetul pentru Ucraina”

„Ceea ce pot spune este că este vital şi urgent ca SUA să decidă asupra unui pachet pentru Ucraina, pentru că au nevoie de acest sprijin şi avem o împărţire a poverii între Europa, Canada şi Statele Unite”, a declarat Stoltenberg în cadrul unui grup de discuţii în timpul Consiliului de Securitate de la Munchen. 


Jens Stoltenberg a reamintit audienţei prezente că Ucraina este în prezent săracă în resurse, în special în muniţie.

„La începutul războiului din Ucraina, ne-am epuizat stocurile, dar acum acestea sunt destul de scăzute. Aşa că acum ne concentrăm extrem de mult şi pe modul în care să creştem producţia”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a continuat anunţând că „sunt înfiinţate noi fabrici, producţia a crescut, dar este nevoie urgentă de mai mult”.

Săptămâna trecută, Senatul SUA a adoptat o lege de ajutor extern în valoare de 95,3 miliarde de dolari, cu asistenţă pentru Ucraina, dar proiectul de lege se confruntă cu un viitor incert în Camera Reprezentanţilor, unde preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a semnalat că nu îl va supune la vot.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: