vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 aprilie, 2020

Anul trecut, puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut cu 5,6%, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică. Astfel, avansul în termeni reali cumulat pe cei cinci ani de la ieșirea din criza economică a ajuns la 43%. Indicele pensiei nominale pe 2019 a fost de 9,6%, ușor sub nivelul din 2018 (9,9%), la o inflație medie anuală de 3,83%.

Astfel, pensia medie lunară de anul trecut s-a situat la 1.292 de lei (1.247 lei în cazul asigurărilor sociale de stat), valoare care include pensile de urmaș (710 lei) și cele de invaliditate (710 lei). Cei care au ajuns la limita de vârstă ( cu sau fără vechimea legală) au primit în medie 1.453 lei, sub nivelul pensiilor anticipate (1.511 lei) dar peste valoarea pensiilor anticipate parțiale (1.179 lei)

Astfel, raportul dintre pensia medie şi salariul mediu a coborât de la 50,9% la 48,4%, ceea reflectă însă doar o medie anuală și nu corespunde în final cu cea rezultată din modul de aplicare . De fapt, creșterea de 15% a valorii punctului de pensie pe ultimele patru luni din 2019 a depășit-o pe cea a salariului mediu nominal, astfel încât situația s-a inversat după luna septembrie a anului trecut.


Numărul de persoane aflate în plată și-a continuat tendința descrescătoare (-50 mii de beneficiari în 2019 față de 2018). În premieră, a scăzut și numărul celor care au atins limita de vârstă ( – o mie de personae). În schimb a crescut efectivul persoanelor pensionate anticipat cu pensie parțială ( +4 mii persoane), în timp ce numărul celor cu grade de invaliditate (-36 de mii, cu observația că sunt 119 mii în minus doar din 2016 încoace) şi cel al urmaşilor (-14 mii) au scăzut semnificativ.

De remarcat avansul mai important al cuantmului sumelor primite înregistrat la cei care s-au pensionat anticipat cu pensie parţială (15,3%) și la la cei care s-au pensionat anticipat  (+12%), față de ritmul de 10% al celor ieșiți din activitate pentru limită de vârstă. Urmașii au ținut aproape (+9,7%), în timp ce la pensiile de invaliditate creșterea valorii medii a fost semnificativ mai redusă (+4,7%) și a acoperit cu greu inflația.

Numărul beneficiarilor de pensie social minima  a depășit 1 milion

Numărul mediu al celor care au beneficiat anul trecut de ajutor social de completare pentru a atinge așa-zisa ”pensie socială minim garantată” (actualmente „indemnizaţie socială”, majorată de la 350 de lei lunar la 704 de lei lunar) a crescut față de anul 2016 cu 83% și a depășit anul trecut pragul de 1 milion de persoane, ajungând să reprezinte peste 20% din numărul total al pensionarilor.

În fine, ar mai trebui menţionat, în profil teritorial, că ecartul dintre pensia maximă şi cea minimă ca nivel mediu asigurat de stat a fost de 63% (1.624 lei în judeţul Hunedoara faţă de 996 lei în judeţul Botoşani).


Valori relativ mari s-au mai consemnat în municipiul Bucureşti (1.582 lei) şi judeţul Braşov (1.486 lei) iar niveluri mici în judeţele Giurgiu (1.003 lei) şi Vrancea (1.023 lei).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: