miercuri

24 aprilie, 2024

20 iulie, 2012

Premierul Victor Ponta pare să fi șovăit multă vreme în scandalul plagiatului tezei sale de doctorat, în privința obiectivității Consiliului care trebuie să dea verdictul.

Cel puțin așa arată declarațiile și poziția sa din luna mai – la primele acuzații de plagiat aduse fostului ministru Ioan Mang. Premierul a denunțat atunci obiectivitatea Consiliului Național de Etică din cadrul ministerului educației, sub motivul că această comisie nu poate fi independentă atunci când își judecă un șef guvernamental. Chiar a ocolit Consiliul Național de Etică și s-a adresat Academiei Române.

O lună mai târziu, când Consiliul de Etică e reorganizat din temelii de către ministrul interimar Liviu Pop – de la regulamentul de funcționare la componență – premierul nu doar că își recapătă încrederea în independența Comisiei, dar o sesizează el însuși în privința propriei teze de doctorat.


Iată mai jos o scurtă cronologie care schițează efortul premierului Victor Ponta de-a avea încredere într-un Consiliu care, guvernamental, i se subordonează:

a. 10 mai 2012: Potrivit premierului Ponta, Consiliul de Etică Nu poate fi obiectiv pentru că ține de Ministerul Educației și nu-și poate judeca îl libertate un șef guvernamental:

Iată ce spunea premierul Victor Ponta, într-o conferință de presă, referitor la Cosiliul de Etică din cadrul Ministerului Educației, pe data de 10 mai 2012, referitor la ancheta plagiatului de care era acuzat ministrul de atunci Ioan Mang:

Victor Ponta:Am hotărât să solicit, şi sper să fie acceptată această solicitare a mea, către o instituţie independentă, pentru că, până la urmă, n-ar fi suficient de credibil ca Ministerul Educaţiei să verifice ministrul educaţiei, ci către Academia Română, dacă există posibilitatea ca un grup format din câţiva specialişti să verifice, în cel mai scurt timp, să analizeze acuzaţiile care i-au fost aduse ministrului. În măsura în care aceste acuzaţii se confirmă, evident, domnia sa va trebui să-şi asume răspunderea politică şi să părăsească funcţia.


În cazul în care nu se confirmă, mergem mai departe şi trebuie să îşi îndeplinească sarcinile ca ministru al educaţiei, în perioada următoare. Sper ca, în câteva zile, aceste acuzaţii, repet, să fie verificate într-un fel sau altul, pentru a putea lua o decizie politică şi îmi doresc, dincolo de acest caz particular, ca Ministerul Educaţiei, iată, devenit principala ţintă a tuturor atacurilor de toate tipurile, să aibă o activitate eficientă, pentru că vine bacalaureatul, vine înscrierea la liceu, sunt atât de multe lucruri de făcut, iar văd că, unul după altul, candidaţii devin ţintă, de obicei, din partea, din aceeaşi parte venind acuzaţiile.

Reporter: Autoritatea națională pentru cercetare a anunțat că începe o anchetă pe tema plagiatului… ?

Victor Ponta:Nu ştiu sigur în ce structură instituţională funcţionează autoritatea. Dacă e vorba de Ministerul Educaţiei, inevitabil, vă daţi seama, că nu poate fi o anchetă considerată obiectivă. E greu să-ţi anchetezi propriul şef. De aceea, m-am gândit şi am analizat ideea unei instituţii dincolo de orice fel de bănuială de implicare politică, cum este Academia Română. Sper să primesc mâine un răspuns favorabil în acest sens. (Sursa – Aici)

b. 14 mai 2012: Premierul Victor Ponta ignoră Consiliul de Etică și cere evaluarea ”unei instituții independente” în chestiunea plagiatului lui Ioan Mang:

Guvernul anunță că premierul Victor Ponta ”i-a adresat preşedintelui Academiei Române, Prof. Univ. Dr. Ionel Haiduc, rugămintea de a constitui o comisie de evaluare, formată din specialişti ai Academiei Române, care să verifice acuzaţiile de plagiat aduse Ministrului Educaţiei, Ioan Mang” (Sursa – AICI)

c. 10 iunie 2012. Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a schimbat printr-un ordin componenţa Consiliului Naţional de Etică: Consiliul tocmai fusese sesizat să se pronunțe asupra acuzațiilor de plagiat aduse lui Ioan Mang. Prin ordinul lui Liviu Pop, președinte al Consiliului a fost numit prof. Teodor Petrescu, de la Universitatea Politehnică București, iar vicepreședinte a fost instalat Virgil Muraru, de la Institutul Naţional de cercetare-dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare. (Sursa – AICI)

d. 18 iunie 2012: revista Nature, prin redacția din Germania, publică un articol în care sunt făcute publice acuzațiile de plagiat la adresa lui Victor Ponta.

e. 21 iunie 2012: Premierul Victor Ponta uită că pe 10 mai aprecia lipsa de independență și obiectivitate a unei Comisii Ministeriale atunci când judecă un șef guvernamental. Cu un Consiliu de etică alcătuit după lista și regulamentele interimarului său subordonat, Liviu Pop premierul își sesizează el însuși subordonații guvernamentali.

Prim-ministrul cere noului Consiliul Național de Etică de la Autoritatea Națională de Cercetare Științifică să-i fie verificată teza de doctorat.(AICI)

f. 13 iulie 2012. Teodor Petrescu, noul președinte al Consiliului Naţional de Etică al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), şi Romiţă Iucu, membru al Consiliului, au demisionat, chiar când Comisia ar fi urmat să analizeze acuzaţia de plagiat adusă premierului Victor Ponta. (Sursa – AICI)

Între timp, un alt Consiliu științific – Consiliul Național de Atestare a Titlurilor și Diplomelor Universitare a dat verdictul pe teza de doctorat a premierului: plagiat. Consiliul a fost practic desființat în aceeași zi, prin ordinul ministrului interimat Liviu Pop.

g. 16 iulie. O subcomisie tehnică anonimă a Consiliului Național de Etică din cadrul ANCS, de la Ministerul Educației, dă un verdict potrivit căruia că Victor Ponta nu a plagiat în teza de doctorat, justificându-și decizia prin aceea că, potrivit legislației din 2003, teza premierului respectă normele. Decizia comisiei a fost înaintată Consiliului. 

Subcomisia este anonimă, însă presa (ziarul Gândul) găsește și reușește să vorbescă cu unul dintre membrii ei: avocatul Gheorghiță Mateuț, fost apărător în dosarul Trofeul Calității în care Adrian năstase a fost condamnat pentru corupție. Adrian Năstase a fost el însuși îndrumătorul tezei de doctorat a lui Victor Ponta, asupra căruia s-a pronunțat avocatul din dosarul său. 

h. 19 iulie 2012: Consiliul Național de Etică a decis, pe baza hotărârii  subcomisiei tehnice, că premierul Victor Ponta nu a plagiat în teza de doctrorat redactată și susținută în anul 2003. Oficialii comisiei anunță public, într-o intervenție televizată, că deocamdată nu vor face dezvălui numele membrilor subcomisiei tehnice din cadrul Consiliului Național de Etică din cadrul Ministerului Educației, care a anlizat teza premierului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: