Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Acoperirea importurilor cu exporturi s-a întors la valoarea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2019 – 8% din PIB

Deficitul comercial pe luna decembrie 2019 a fost de 1.768,4 milioane euro, cu trei procente mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

10.02.2020

Analiză

Deficitele din sectorul public și cele din sectorul privat

Sectorul privat a consemnat valori cu mult mai bune ale soldului din schimburile externe în raport cu statul român, care a lucrat sistematic cu deficite… Mai mult

09.02.2020

La obiect

Urgențele României care se amână, din nou, până la clarificarea urgențelor politice

De miercuri, 5 februarie, treburile statului sunt doar administrate de un guvern interimar, situație care se poate prelungi până în iunie dacă planul de organizare… Mai mult

09.02.2020

Cronicile

O comisie tehnică a Consiliului Național de Etică a decis că Victor Ponta NU a plagiat și laudă lucrarea premierului

de Sorin Negoiţă 17.7.2012

O comisie tehnică a Consiliului Naţional de Etică a decis că teza de doctorat susţinută în anul 2003 de Victor Ponta nu este plagiat, respectă cerinţele academice din acea perioadă şi are un conţinut “relevant pentru tema aleasă”, relatează Agerpres.

Comisia arată că Victor Ponta a avut aport ştiinţific comparabil cu alte teze de doctorat susţinute la acea vreme.

“În urma analizelor efectuate s-a constatat ca procedurile în urma cărora domnul Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în ştiinţe juridice au fost în acord cu legislaţia în vigoare în 2003 şi nu se poate susţine calificarea de plagiat. Raportul comisiei independente relevă următoarele: teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă”, se arată în raportul comisiei tehnice.

Totodată, raportul arată că teza de doctorat are un titlu “clar, dezvoltat corespunzător” pe parcursul lucrării, tema tezei de doctorat este “în domeniul de preocupărilor academice ale doctorandului şi conducătorului de doctorat”, teza de doctorat este clar structurată, are un plan de cercetare “coerent, metodologia este în concordanţă cu normele şi practicile din domeniul ştiinţelor juridice la acea dată”.

Comisia tehnică arată că cercetarea, aşa cum rezultă din referatele comisiilor de susţinere, prezintă elemente de “noutate şi cuprinde analize pertinente, bibliografia utilizată de autor este menţionată la sfârşitul lucrării”.

De asemenea, Comisia precizează, într-un comunicat, că teza premierului respectă legislația în vigoare la data susținerii sale – anul 2003:

”În anul 1999, la data admiterii erau în vigoare prevederile Legii învăţământului nr. 84/1995, HG nr. 37/1999 privind organizarea şi desfăşurarea doctoratului şi Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, acte normative care au rămas în vigoare până la acordarea titlului de doctor” – se spune în comunicat.

De asemenea, Comisia tehnică a CNE precizează însă că există “unele deficienţe” în ceea ce priveşte trimiterile bibliografice în interiorul capitolelor, însă “nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta şi-ar fi însuşit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale originale”.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a explicat, luni seară, într-o declaraţie acordată AGERPRES, că această comisie tehnică a Consiliului Naţional de Etică a fost formată din specialişti în drept.

“Consiliul Naţional de Etică nu este compus din jurişti şi atunci au decis să facă o comisie din profesori din domeniul ştiinţelor juridice şi să ceară un raport tehnic în domeniul respectiv”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a precizat că CNE este, potrivit Legii Educaţiei Naţionale, singura instituţie abilitată să facă evaluarea pentru toţi demnitarii.

“Nu ştiu când se întâlneşte Consiliul Naţional de Etică, nu ştiam de comisie şi nici de raportul Comisiei tehnice. Vreau să îi las să decidă şi să nu mă amestec. Nu am citit raportul Comisiei tehnice. Concluziile care mi s-au părut importante (prezentate într-o emisiune la România TV – n.r.) sunt acelea că i se poate reproşa (lui Victor Ponta) faptul că bibliografia nu este redactată corect, dar nu poate fi pus sub acuzaţie de plagiat”, a afirmat Andronescu.

Scurt istoric al instituțiilor reorganizate de USL pentru analiza plagiatului premierului

Consiliul Național de Etică a fost reorganizat de către fostul ministru interimar al Educației, Liviu Pop, cu doar o zi înainte de a lua în discuție  teza de doctorat a fostrului ministru Ioan Mang (PSD), iar săptămâna trecută și noul președinte al consiliului, Teodor Petrescu, a demisionat. Noul Consiliu de Etică a fost sesizat, imediat după reorganizarea făcută de Liviu Pop, de înșuși premierul Victor Ponta, în privința propriei teze de doctorat.

O altă entitate științifică – Consiliul Național de Atestare a Diplomelor și  Titlurilor Universitare – a fost desființată de același ministru interimar, chiar când aceasta delibera asupra tezei de doctorat a lui Victor Ponta. Comisia a decis, fără ca hotărârea ei să mai conteze, că 80 din cele 300 de pagini ale tezei premierului sunt plagiate.

Și facultatea de Drept a Universității București a format o comisie care să analizeze acuzația de plagiat adusă premierului Ponta. Decanul Facultății demisionase în urmă cu 3 săptămâni, după ce conducerea Facultății de Drept își declinase inițial competența de-a se pronunța pe teza de doctorat în Drept a premierului.

Săptămâna trecută, noul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, amenința într-o declarație publică cu posibilitatea de-a desființa școala doctorală a Universității, în cazul că mai multe teze de doctorat se vor dovedi a fi fost plagiate.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 17.7.2012

10 comentarii

 1. TudorL
  17.7.2012, 7:48 am

  În sfirsit, Adevarul!
  Cred ca nu avea nimeni nicio indoiala ca Victor ponta NU a plagiat si ca e doar o victima politica a odiosului marinar.

  • vio
   17.7.2012, 7:11 pm

   incredibil cat se minte in tara asta!Eu am accesat pe net lucrarea lui ponta si am observat pagini intregi identice!Cum puteti minti asa ,domilor din comisia de etica!nu mai reprezentati pentru noi decat o sleahta de mincinosi nesimtiti ca si ponta .Sa va fie rusine!Adica unii muncesc cu seriozitarte ani de zile pentru a face o lucrare reala de doctorat si voi sustineti hotia!Inseamna ca voi insiva sunteti hoti sadea ,niste prostituati politic !Sunteti rusinea neamului !Nemernicilor!

  • vio
   17.7.2012, 7:12 pm

   nu sunteti doar mincinosi ci si hoti RUSINEA NEAMULUI !

 2. Plagiat
  17.7.2012, 8:22 am

  Paste. Copy Paste!

 3. Un cercetator
  17.7.2012, 8:49 am

  Este incredibil ce se intampla. Speram ca noua CNE sa dea un aviz cat de cat competent. Ar fi putut eventual s-o scalde putin (de exemplu, sa enumere “circumstante atenuante”), dar nu ma asteptam la asa ceva. In momentul cand 45 de pagini sunt copiate cuvant cu cuvant fara indicarea sursei, este plagiat dupa legile valabile de la Iluminism incoace. Faptul ca in aceeasi perioada mai multe teze au fost in aceeasi situatie nu justifica hotararea CNE.
  Intr-un anume sens, aceasta decizie a CNE are utilitatea ei. Este timpul sa ne trezim, stimati colegi. Nu ne putem astepta la nimic bun de la echipa Antonescu-Ponta. Nu am vazut niciodata vreo demolare mai rapida a vreunui sistem de valori cat de cat acceptat. Constat ca USL reuseste in doua luni ceea ce a reusit cu greu PCR, ulterior PMR, in vreo 10-12 ani.

 4. gheorghita zbaganu
  17.7.2012, 9:47 am

  Acuma sa vezi incaierare intre doctori………..

 5. Laura Muresan
  17.7.2012, 12:42 pm

  Dupa umila mea parere, toata istoria asta trebuie privita din doua punte de vedere diferite: politic si academic.
  Daca din punct de vedere politic, acuzatiile aduse de catre un presedinte opozantului sau nu imi par decat un atac la persoana, in incercarea de a discredita public pe omul din tabara adversa, pe care nu o poate controla, ci o ataca in incercarea de a-si apara proprille interese, din punct de vedere academic discutia poate fi mai lunga.
  Intr-adevar, ca simplu cetatean, acuzatia de plagiat de catre o persoana care nu poate avea pretentii ca ar fi instruita la nivel de doctorat la o alta persoana care a fost recunoscuta ca doctor de catre o comisie in 2003, nu reprezinta decat o meschina incercare de a atrage atentia publicului de la problemele politice reale si de a dirija multimea catre false probleme, care n-au nici in clin, nici in maneca, de a face cu viata politica. Cu alte cuvinte, daca nu a gasit altceva, concret, negativ, la adversar, s-a agatat macar de asta. Praf in ochii prostillor, ar fi spus un prieten din copilarie.
  In ce priveste aspectul academic al polemicii, am parerea, tot umila, ca se joaca si se dejoaca politic sistemul academic roman, infunctie de cine cum are chef.
  Daca lucrarea de doctorat a Dlui Ponta este intr-adevar un plagiat, el nu este singur a fi umilit si judecat, ci si profesorului lui indrumator, si comisille care au notat cu foarte bine aceasta lucrare.
  In plus, sunt ferm convinsa ca lucrarea lui de doctorat nu este unica in sistemul academic de invatamant, ci daca luam la puricit TOATE tezele din ultimii 10 ani, toate vor fi susceptibile de plagiat.
  Daca ma insel in aceste afirmatii, va rog sa imi dovediti negru pe alb. Si, chiar daca nu sunt nici doctor, nici doctorand (inca), as vrea sa stiu care sunt regulile pe care fiecare participant din mediul academic trebuie sa le respecte pentru a evita discutiile lungi si acuzatorii de catre toti cei care cred ca ei au dreptate…

 6. România = Ţara lui Papurǎ Vodǎ (marţi, 17 iulie 2012) | Ilie Rad
  17.7.2012, 10:00 pm

  […] Iatǎ ce mi-a fost dat sǎ citesc pe un site de ştiri: (https://cursdeguvernare.ro/agerpres-o-comisie-tehnica-a-consiliului-national-de-etica-a-decis-ca-pont…, accesat la 17 iulie 2012), într-un material semnat de Sorin Negoiţǎ: “O comisie tehnică a […]

 7. Laura Muresan
  18.7.2012, 12:13 am

  Vio, va rog sa postati link-ul cu lucrarea de doctorat a D-lui Ponta, in care sa putem regasi acele pagini repetate. Va multumesc anticipat

 8. Plagiatul: Cum a evitat premierul Ponta Consiliul de Etică până s-a asigurat de rezultat » CursDeGuvernare.ro
  20.7.2012, 11:02 am

  […] Național de Etică din cadrul ANCS, de la Ministerul Educației, dă un verdict potrivit căruia că Victor Ponta nu a plagiat în teza de doctorat, justificându-și decizia prin aceea că, potrivit legislației din 2003, teza premierului […]

Lăsați un comentariu


Stiri

Michael Bloomberg, peste 464 milioane dolari din avere cheltuiți pentru nominalizarea la alegerile din SUA

Iulian Soare

Miliardarul Michael Bloomberg (foto) a cheltuit, până la finalul lunii ianuarie 2020, aproape 464 milioane dolari în tentativa de a-și asigura nominalizarea Democraților la următoarele… Mai mult

Stiri

Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanța alegerilor anticipate

Vladimir Ionescu

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu OUG privind alegerile anticipate. Stabilirea sistemului electoral nu intră în atribuțiile Guvernului, ci este “un drept… Mai mult

Stiri

Procedurile pentru cinci programe de finanțare a afacerilor în 2020, în dezbatere publică

AVOCATNET

Procedurile pentru cinci programe de finanțare au fost lansate miercuri în dezbatere publică de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Printre altele, este… Mai mult

Stiri

Black Sea Oil&Gas a primit autorizație să cerceteze cum va amplasa conducta perimetrului din Marea Neagră

Razvan Diaconu

Ministerul Economiei a anunțat că ministrul Virgil Popescu a emis vineri autorizația pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte… Mai mult

Stiri

Cursul a depășit pragul psihologic de 4,8 lei/euro

Vladimir Ionescu

Cursul leu/euro a depășit pentru prima dată în istorie pragul psihologic de 4,8 lei/euro, potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României. Referința publicată… Mai mult

Stiri

OUG privind achizițiile publice în pericol: CSM invocă referendumul din 2019 și cere Avocatului Poporului să atace ordonanța

Mariana Bechir

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut joi Avocatului Poporului să atace la CCR câteva prevederi din Ordonanța de urgență 23/2020 ce modifică legislația achizițiilor publice.… Mai mult

Europa

Portugalia – Prim vot pentru legalizarea eutanasiei și sinuciderii asistate

Iulian Soare

Parlamentul Portugaliei a adoptat joi, în primă lectură, proiecte de lege separate privind eutanasia și sinuciderea asistată. Potrivit procedurilor legislative portugheze, proiectele mai trebuie supuse… Mai mult