vineri

2 august, 2024

panourile fotovoltaice iarna

28 iulie, 2024

Panourile fotovoltaice iarna. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care și le pun cei care doresc să își amplaseze panouri solare pe locuință este ce se întâmplă cu ele iarna, când vremea nu mai este frumoasă, iar temperaturile devin negative.

Eficiența panourilor solare iarna

Deși iernile de care a avut parte România în ultimii ani au fost destul de blânde, țara noastră are totuși un climat temperat cu ierni friguroase, care pot oricând să aducă și perioade foarte geroase. Vestea bună este că panourile fotovoltaice funcționează (adică transformă lumina Soarelui în electricitate) chiar și când temperaturile coboară sub 0.

Explicația este aceea că panourile absorb energia sub formă de lumină ce vine de la Soare, nu căldura, se arată într-un ghid realizat de SunRun, cel mai mare furnizor de panouri solare și sisteme de stocare din SUA.

Panourile fotovoltaice iarna – cum funcționează în frig


După cum arată specialiștii companiei, cliamatele reci sunt, de fapt, optime pentru eficiența panourilor solare. Atunci când fotonii lovesc celulele fotovoltaice din panouri, electronii din siliciu încep să se miște, iar acest lucru creează un curent electric, care alimentează locuința.

La temperaturi mai scăzute, electronii sunt în repaus și au o energie scăzută. Când ei sunt activați printr-o intensitate luminoasă mai mare (energie crescută), se creează o diferență mai mare de tensiune (potențial), care creează mai multă energie. Din acest motiv, celulele solare produc electricitate mai eficient atunci când afară este mai rece, mai notează sursa citată.

Performanța panourilor solare iarna

De asemenea, este mai puțin probabil ca panourile solare să atingă temperatura de vârf în timpul iernii. Odată ce temperatura lor crește peste acest prag, performanța panoului solar scade. Conform cercetărilor din domeniu, panourile încep să își piardă din eficiență când temperatura lor ajunge la 25 de grade Celsius. Însă în timpul verii această eficiență mai redusă este echilibrată datorită numărului ridicat de ore cu lumină.

Așadar, atât timp cât lumina Soarelui cade pe un panou fotovoltaic, el va genera electricitate. Pe altă parte, iarna aduce nu doar temperaturi mai scăzute, ci și zile înnorate, ninsori abundente și zile mai scurte. Într-adevăr, acestea din urmă pot duce la scăderea producției în timpul lunilor de iarnă.

Panourile fotovoltaice iarna în zilele înnorate


În ceea ce privește zilele cu ploaie sau cu nori, este important de menționat că, într-adevăr, producția de electricitate scade în astfel de zile. Totuși, lumina de la Soare continuă să ajungă la panourile solare chiar și prin ploaie sau nori. Deși panourile fotovoltaice sunt mai productive în lumina directă a Soarelui, ele pot folosi și lumina difuză de la Soare sau lumina indirectă pentru a genera energie electrică, mai notează SunRun.

panourile fotovoltaice iarna
Foto: canva.com / pixabay.com

Zilele ploioase sau înnorate produc lumină difuză. Conform specialiștilor, lumina directă de la Soare este radiația solară ce se deplasează în linie dreaptă de la Soare la suprafața Pământului. În schimb, lumina difuză este lumina Soarelui ce a fost împrăștiată de particulele din atmosferă și care ajunge, totuși, pe Pământ.

Prin urmare, panourile solare funcționează și în zilele ploioase sau înnorate, însă cantitatea de electricitate generată depinde de densitatea norilor ce acoperă cerul. Deși producția de energie electrică scade odată cu creșterea densității norilor, panourile continuă să furnizeze curent electric. În plus, ploaia ajută la spălarea prafului de pe panourile solare, curățându-le și ajutându-le să funcționeze eficient.

Panourile fotovoltaice iarna în zilele cu ninsoare

În zilele cu ninsoare, chiar și când pe panourile solare se depune un strat de zăpadă, lumina Soarelui poate să ajungă la panouri prin zăpadă. În plus, geamurile întunecate și reflectorizante ale panourilor fotovoltaice accelerează topirea zăpezii, iar aceasta alunecă înainte de a împiedica performanța acestora.

Concret, panourile solare sunt instalate de regulă pe o pantă cu o înclinație de 30-45 de grade, ceea ce împiedică acumularea de zăpadă (până la un punct). În cazul în care se depune un strat mare de zăpadă pe panourile solare, acestea pot fi curățate cu ajutorul unei firme ce oferă servicii de mentenanță.

Panourile fotovoltaice iarna – ce efect are zăpada

După cum se arată și pe site-ul companiei Alaska Energies, zăpada este şi prieten, dar şi duşman al panourilor fotovoltaice. Efectul negativ al acesteia este că un strat prea gros de zăpada depus pe panourile fotovoltaic împiedică lumina să ajungă la celulele solare.

Efectul pozitiv este că, dacă există zăpadă în jurul panourilor solare, aceasta poate creşte producţia de energie electrică deoarece reflectă lumina (numit „efectul albedo”, acesta le permite panourilor să producă și mai multă energie electrică).

Mai trebuie menționat că efectele nedorite ale ninsorii pot fi uşor prevenite printr-o instalare corectă, precum și prin curăţarea panourilor cu o mătură moale sau cu instalații speciale, mai arată sursa citată.

Foto: This_is_Engineering / canva.com / pixabay.com

Dacă acest articol despre panourile fotovoltaice iarna vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Panouri fotovoltaice recuperarea investiției. Ghid clar cu exemple
Panouri fotovoltaice mentenanță. Ghid cu prețuri și servicii incluse
Cât costă panourile fotovoltaice. Ghid cu 7 exemple
Panouri fotovoltaice amortizare. Ghid cu exemple de calcul

Panouri fotovoltaice păreri. Preț, amortizare, durată de viață
Panouri fotovoltaice 5 kW preț. Kit, montaj, dosar de prosumator
Cât de eficiente sunt panourile fotovoltaice. Ghid cu exemple

Panouri fotovoltaice Casa Verde 2024. Când începe noua sesiune

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: