Panouri fotovoltaice recuperarea investiției. Mulți români se gândesc să își instaleze panouri fotovoltaice pe locuință pentru a face economii la facturile de electricitate.
Cât costă instalarea panourilor fotovoltaice
Într-adevăr, panourile solare reprezintă o metodă de a tăia costul curentului electric, însă totodată presupun și o investiție inițială destul de consistentă. În acest articol vom arăta cât ar costa instalarea unui sistem fotovoltaic pe locuință și în cât timp s-ar amortiza investiția.
Înainte de a oferi câteva exemple de sisteme de panouri fotovoltaice și de prețuri din piață, vom explica, pe scurt, care sunt costurile presupuse de instalarea acestor sisteme. Așadar, atunci când luați în calcul să vă instalați panouri fotovoltaice pe casă, trebuie să știți că, în afară de prețul panourilor, veți plăti și pentru o serie de alte servicii, astfel:
- întocmirea dosarului de prosumator (în cazul sistemelor on-grid care livrează electricitate în rețea)
- transportul panourilor fotovoltaice până la locație
- instalarea și montajul sistemului pe locuință
- mentenanța sistemului fotovoltaic (ce implică îngrijirea, spălarea și curățarea sistemului, precum și eventualele reparații necesare)
Panouri fotovoltaice recuperarea investiției – sistem 5 kW
Să folosim un exemplu pentru a înțelege mai bine în cât timp se recuperează investiția în panourile fotovoltaice. Unele dintre cele mai utilizate kituri de panouri fotovoltaice pentru o casă tipică sunt cele cu o putere de 5 kW. Potrivit firmei SunUp, ce instalează astfel de sisteme, un kit de 5 kW e alcătuit din circa 12 panouri fotovoltaice, necesită o suprafață de 26 mp pentru instalare, și asigură o producție anuală de 6.300 kWh.
De pildă, un sistem fotovoltaic cu o putere de 5 kW, monofazat, alcătuit din panouri Longi Solar și invertor Huawei, costă la un furnizor din România în jur de 13.800 de lei, TVA inclus. În afară de panouri și invertor, setul conține toate piesele necesare (cabluri, întrerupătoare, conectoare etc). În acest exemplu, transportul este inclus în kit, însă acest cost poate fi plătit uneori separat (sau împreună cu montajul).
Panouri fotovoltaice recuperarea investiției – preț pentru montaj
În ceea ce privește montajul, puteți să îl achiziționați împreună cu kitul propriu-zis sau separat. Spre exemplu, la o firmă care instalează panouri fotovoltaice în România, prețul pentru instalarea unui sistem fotovoltaic de 5 kW este de circa 3.600 de lei, TVA inclus. Prețul include manopera, dar și consultanță și transportul produselor la locație.
Dacă doriți să apelați la o firmă specializată pentru întocmirea dosarului de prosumator, acesta poate costa 600-700 de lei, însă prețurile pot crește în funcție de complexitatea proiectului.
Cât costă mentenanța panourilor fotovoltaice
Ultimul cost major care trebuie luat în calcul este cel pentru mentenanța sistemului fotovoltaic. Potrivit firmei FotoSolar, reparația și întreținerea panourilor solare sunt necesare din când în când (nu este nevoie de o mentenanță continuă deoarece sistemele de panouri fotovoltaice nu au piese mobile).
Pe piață există diverse pachete pentru mentenanța sistemelor, în funcție de serviciile incluse. De exemplu, un pachet oferit de o firmă din România, ce include spălarea și curățarea sistemelor fotovoltaice de până în 10 kW, costă 360 de lei.
Panouri fotovoltaice recuperarea investiției – exemplu de calcul
Așadar, adunând aceste costuri, instalarea unui sistem fotovoltaic de 5 kW ar costa, în exemplul nostru, circa 18.000 de lei (prețul kitului + montaj + prețul dosarului de prosumator). Presupunând că sistemul ar avea nevoie de mentenanță o dată pe an, în 7 ani s-ar adăuga un cost de circa 2.500 de lei, ajungând așadar la un cost de 20.500 de lei.
Revenind acum la recuperarea investiției în panourile fotovoltaice, perioada de amortizare depinde, bineînțeles, și de cât de mult consumă o locuință, precum și de prețul electricității de-a lungul timpului. De pildă, dacă o gospodărie ar plăti, în medie, 250 de lei pe lună pentru curentul electric, rezultă că, într-un an, costul electricității ar fi de 3.000 de lei.
Folosind exemplul de costuri de mai sus, rezultă că panourile fotovoltaice s-ar amortiza în circa 7 ani (20.500 de lei / 3.000 de lei).
Panouri fotovoltaice recuperarea investiției – prețul electricității
Un aspect important care trebuie luat în calcul în contexul discuției despre amortizarea investiției în panourile fotovoltaice este prețul energiei electrice.
La ora actuală, prețul este plafonat pentru clienții finali casnici până la 31 martie 2025 la nivelul de 0,68 lei/kWh, 0,80 lei/kWh sau 1,3 lei/kWh (în funcție de nivelul consumului). După data de 31 martie 2025 este posibil să se renunțe la reglementarea ce plafonează prețurile. În cazul în care prețul electricității va fi mai mare, panourile fotovoltaice se vor amortiza într-o perioadă mai scurtă de timp.
Foto: maddybrisc / NxTide / pixabay.com
Dacă acest articol despre panouri fotovoltaice recuperarea investiției vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Panouri fotovoltaice mentenanță. Ghid cu prețuri și servicii incluse
Cât costă panourile fotovoltaice. Ghid cu 7 exemple
Panouri fotovoltaice amortizare. Ghid cu exemple de calcul
Panouri fotovoltaice păreri. Preț, amortizare, durată de viață
Panouri fotovoltaice 5 kW preț. Kit, montaj, dosar de prosumator
Cât de eficiente sunt panourile fotovoltaice. Ghid cu exemple
Panouri fotovoltaice Casa Verde 2024. Când începe noua sesiune