cursdeguvernare

duminică

6 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Panouri fotovoltaice amortizare. Ghid cu exemple de calcul

panouri fotovoltaice amortizare

11 mai, 2024

Panouri fotovoltaice amortizare. Durata de timp în care îți vei recupera investiția în panourile fotovoltaice depinde, bineînțeles, de suma de bani investită inițial.

Panouri fotovoltaice recuperarea investiției

Astfel, dacă ai plătit din fonduri proprii întreaga investiție, amortizarea se va face într-o perioadă de timp mai lungă decât dacă ai beneficiat de fonduri de la stat prin programul Casa Verde.

Potrivit Green Seiro, o firmă din România specializată în instalarea de panouri fotovoltaice, un sistem fotovoltaic are, de regulă, o perioadă de amortizare cuprinsă între 7 și 15 ani.


Calculele exacte referitoare la durata de timp în care se amortizează un sistem de panouri fotovoltaice sunt complexe și au foarte multe variabile. Dincolo de prețul sistemului fotovoltaic propriu-zis (panouri + invertor), trebuie avute în vedere și alte costuri, ca de exemplu:

  • instalarea și montajul sistemului
  • transportul panourilor solare până la locația unde vor fi instalate
  • întocmirea dosarului de prosumator (dacă este cazul, pentru sistemele on-grid)
  • mentenanța, îngrijirea, curățarea periodică a sistemului fotovoltaic
  • eventuale reparații

Panouri fotovoltaice amortizare – prețul energiei electrice

De asemenea, perioada de amortizare variază în funcție de tipul sistemului: on-grid (conectat la rețeaua publică, acesta injectează în rețea curentul electric produs și neconsumat) sau off-grid (cu acumulatori ce stochează electricitatea produsă rămasă neconsumată, astfel încât aceasta poate fi utilizată ulterior). În funcție de nivelul prețului oferit prosumatorilor pentru energia electrică produsă și livrată în sistem, perioada de amortizare a sistemului fotovoltaic poate fi mai mică ori mai mare.

Atunci când se realizează calcule privind amortizarea trebuie ținut cont și de prețul energiei electrice. În prezent, acesta este plafonat pentru clienții finali casnici până la 31 martie 2025 la nivelul de 0,68 lei/kWh, 0,80 lei/kWh sau 1,3 lei/kWh în funcție de nivelul consumului (toate prețurile au TVA inclus). După data de 31 martie 2025 este posibil să se renunțe la reglementarea ce plafonează prețurile.

panouri fotovoltaice amortizare
Foto: viarami / pixabay.com

Panouri fotovoltaice amortizare – durata de viață a sistemului

Dincolo de costurile inițiale ale investiției și de prețul energiei electrice, există și alți factori ce influențează durata perioadei de amortizare a sistemelor fotovoltaice. Performanța acestuia este foarte importantă, deoarece cu cât generați mai multă electricitate și utilizați mai puțină energie de la rețeaua electrică, cu atât mai repede vă veți amortiza investiția.


De asemenea, esențială este și durata de viață a sistemului. Cu cât durata de viață este mai mare, cu atât veți avea mai mult timp la dispoziție pentru a recupera costurile. Panourile fotovoltaice au o durată de viață ce ajunge la 25-30 de ani, însă există și sisteme cu o durată de viață de 40-50 de ani. Aici puteți citi un articol detaliat despre durata de viață a panourilor fotovoltaice.

Panouri fotovoltaice amortizare – exemplu de calcul

Revenind la amortizarea panourilor fotovoltaice, pentru a stabili în cât timp vă recuperați investiția trebuie să aveți în vedere toate aspectele enumerate mai sus. Putem face și un calcul simplu care ia în considerare doar o parte dintre acestea.

De exemplu, să presupunem că ați plătit 35.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic care vă asigură energie suficientă pentru a nu mai consuma electricitate din rețea. Dacă anterior plăteați circa 300 de lei pe lună pentru electricitate, adică 3.600 de lei pe an, ar rezulta că sistemul fotovoltaic s-ar amortiza în 10 ani.

În cât timp se amortizează panourile fotovoltaice

În schimb, dacă beneficiați de fonduri guvernamentale prin programul Casa Verde, atunci amortizarea investiției se va realiza mai rapid. Prin programul Casa Verde, persoanele fizice pot primi maximum 20.000 de lei (circa 4.000 de euro) de la Administrația Fondului pentru Mediu pentru a-și instala sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 3 kW (kilowați) pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.

Condiția impusă de stat este ca beneficiarul să aibă și el o contribuție de minimum 2.000 de lei.

Panouri fotovoltaice amortizare – exemplu

Folosind același exemplu în care o persoană își instalează panouri fotovoltaice în valoare de 35.000 de lei și primește 20.000 de lei de la stat, rezultă că persoana fizică va avea o contribuție de 15.000 de lei din banii proprii. Considerând același nivel al facturilor, de 300 de lei pe lună (3.600 de lei pe an), rezultă că investiția s-ar amortiza în 4 ani.

Potrivit firmei Nova Sol, investițiile realizate cu ajutorul subvențiilor se recuperează în aproximativ 3 ani, iar cele din surse proprii în cel mult 10 ani.

Foto: mb-bn / viarami / pixabay.com

Dacă acest articol despre panouri fotovoltaice amortizare vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Panouri fotovoltaice păreri. Preț, amortizare, durată de viață
Panouri fotovoltaice durată de viață. De ce scade producția în timp
Panouri fotovoltaice mentenanță. Ghid cu prețuri și servicii incluse
Panouri fotovoltaice păreri. Preț, amortizare, durată de viață
Cât costă panourile fotovoltaice. Ghid cu 7 exemple
Panouri fotovoltaice 5 kW preț. Kit, montaj, dosar de prosumator

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: