joi

4 iulie, 2024

1 iulie, 2024

Persoanele de același sex își pot înregistra în Letonia parteneriatele civile, începând de luni, când au intrat în vigoare modificările legislative aprobate recent, deși cosntituția acestei țări defineşte în continuare căsătoria ca o uniune între un bărbat şi o femeie.

În Polonia, un proiect de lege, pregătit de stânga, care introduce uniunile civile, inclusiv între persoane de același sex, a divizat coaliția de guvernare condusă de premierul Donald Tusk, relatează Euractiv. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Varșovia, în decembrie 2023, să modifice legea existentă.

Primul parteneriat între persoane de același sex a fost înregistrat oficial în Letonia la scurt timp după miezul nopţii de duminică spre luni.


„Introducerea parteneriatului civil reprezintă un semnal important al faptului că toate familiile din Letonia vor fi protejate, apreciate şi recunoscute”, a declarat Kaspars Zalitis, directorul asociaţiei Dzivesbiedri (Partener de Viaţă). „Acest moment aşteptat multă vreme va schimba în bine vieţile multor oameni”, a adăugat el.

Preşedintele leton Edgars Rinkevics, care a anunţat public în 2015 că este gay, şi prim-ministrul ţării, Evika Silina, au salutat această modificare legislativă prin intermediul unor mesaje publicate pe reţeaua de socializare X.

Noua lege, care rămâne controversată în Letonia, nu face din parteneriatul civil un echivalent al căsătoriei, după cum s-a precizat foarte clar în lege în momentul adoptării amendamentului.

Uniunea civilă între persoane de același sex îi dă bătăi de cap lui Donald Tusk

Polonia este una dintre cele cinci țări UE – alături de Bulgaria, România, Lituania și Slovacia – care încă nu permite cuplurilor de același sex să își înregistreze relația. Acest lucru s-ar putea schimba însă odată cu proiectul de lege al Stângii (S&D), unul dintre partidele aflate la guvernare.


Conform proiectului, persoanele aflate în uniune civilă ar avea, printre altele, dreptul la un nume de familie comun, drepturi similare cu cele ale cuplurilor căsătorite în ceea ce privește birourile fiscale, dreptul de a obține informații medicale despre partener și de a-l vizita în spital, precum și dreptul la succesiune. De asemenea, o persoană ar putea prelua îngrijirea copiilor partenerului în caz de deces, de exemplu.

Partidul Popular Polonez (PSL, PPE), de asemenea membru al coaliției și cunoscut pentru opiniile sale mai degrabă conservatoare, se opune anumitor elemente ale proiectului.

Władysław Kosiniak-Kamysz, liderul PSL și ministrul Apărării, a anunțat că partidul său nu va aproba dreptul de a avea grijă de copiii partenerului, în timp ce dreptul la succesiune și la informații medicale mai trebuie discutat.

Polonia, obligată, la fel ca și România, să le ofere o formă de protecție cuplurilor de același sex

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit în decembrie că Polonia a încălcat dreptul la respectarea vieţii private, neoferind o recunoaştere legală pentru cuplurile de acelaşi sex, și a cerut guvernului lui Donald Tusk să schimbe legea.

Zece polonezi au susţinut la CEDO că marea majoritate a statelor membre ale Consiliului Europei oferă cuplurilor de acelaşi sex dreptul de a se căsători sau de a încheia uniuni civile înregistrate, în timp ce ei sunt dezavantajaţi, de exemplu în domeniile fiscalităţii, drepturilor sociale şi dreptului familiei.

„Curtea a considerat că statul polonez nu şi-a îndeplinit datoria de a se asigura că reclamanţii dispun de un cadru legal specific ce prevede recunoaşterea şi protecţia uniunilor între persoane de acelaşi sex”, se arată într-un comunicat. „Acest eşec a dus la incapacitatea reclamanţilor de a reglementa aspectele fundamentale ale vieţii lor şi echivalează cu o încălcare a dreptului lor la respectarea vieţii private şi de familie”, se adaugă în comunicat.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: