Conform unui sondaj efectuat de BNR la sfârşitul anului trecut, 65 % dintre firmele româneşti nu apelează la finanţare de la bănci sau IFN. Pe de altă parte, alte 62% dintre firme afirmă că nici nu intenţionează să acceseze în viitor asemenea surse.
Conform sondajului, intitulat ”Accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România şi a capacităţii acestora de a face faţă unor condiţii financiare nefavorabile”, problema finanţării se află abia pe locul patru într-un top al al problemelor companiilor româneşti.
Pe primele trei locuri sunt nivelul ridicat al fiscalităţii, mediul concurenţial şi lipsa cererii. Dificultăți legate de accesul la finanţare semnalează doar 20% dintre respondenți (V. graficul de mai jos).
Finanţarea este o problemă presantă în special pentru companiile care au în prezent credite de la bănci sau IFN. Explicația se referă la eligibilitatea cererii, în sensul că unele firme care au credite în derulare se confruntă cu un grad de îndatorare mai mare, cu o capacitate mai redusă de onorare a datoriilor, ceea ce le îngreunează accesul la noi finanţări.
IMM-urile au declarat că sunt afectate într-o mai mare măsură decât corporaţiile de majoritatea problemelor economice și financiare listate în chestionar. Spre comparație, în cel mai recent sondaj desfăşurat în zona euro pentru perioada aprilie-septembrie 2013, principala problemă a IMM a fost lipsa cererii (24 % dintre respondenţi).
Firmele declară că cele mai importante surse de finanțare sunt cele interne, sub forma reinvestirii profitului, a vânzării de active din patrimoniul firmei, a majorărilor de capital sau sub forma creditelor de la acționari.
Firmele care au activităţi de producţie au primit credite de la bănci sau IFN într-o proporție mai mare decât firmele din alte sectoare.
Firmele din agricultură se bazează pentru finanțare într-o proporţie mai mare pe surse externe: credit comercial (35%), produse de finanţare de tip leasing financiar sau factoring (24%) sau credite bancare (29%). Cele mai multe companii care accesează credite de investiţii sunt din agricultură, construcţii şi imobiliare (V graficul de mai jos).
Principalele destinații ale împrumuturilor
Motivele pentru care companiile au apelat, în perioada aprilie – septembrie 2013, la una sau mai multe surse de finanţare din afara companiei au fost plata furnizorilor (33%), constituirea unui capital de lucru (25%) şi dezvoltare (18%).
Corporaţiile au acordat o importanţă mai ridicată investiţiilor şi dezvoltării afacerilor comparativ cu IMM (34% corporații, faţă de 17% IMM), în timp ce IMM au solicitat finanțare în bună parte pentru achitarea facturilor (V. graficul de mai jos).
Firmele din agricultură (indiferent de dimensiune) au apelat pe scară largă la finanțarea externă companiei pentru a derula proiecte de investiții (43%).
Fonduri europene pentru doar 2% dintre firme
Accesarea de fonduri europene pentru derularea activității rămâne o soluție uzitată modest de către companii. 92% dintre firme spun că nu au avut experiență cu fondurile europene, în timp ce numai 2% dintre firme au aplicat cu succes pentru un proiect care a fost aprobat.
Previzibil, corporațiile au mai multă experiență decât IMM în utilizarea fondurilor europene (8% dintre corporații au aplicat şi au primit aprobare pentru un proiect având o asemenea finanţare, iar 9% dintre corporaţii au primit rambursări în perioada aprilie – septembrie 2013 din proiecte cu finanţare europeană).