miercuri

26 iunie, 2024

companii cu capital de stat din românia

18 iunie, 2024

Unele dintre cele mai mari companii cu capital de stat din România sunt cele care activează în sectorul energetic. Există însă și companii cu capital de stat ce activează în diverse ramuri ale industriei.

Companii cu capital de stat din energie

1. Hidroelectrica (Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA) este unul dintre cei mai importanți producători de energie din România. Compania deține și administrează mai multe hidrocentrale și amenajări hidroenergetice, inclusiv hidrocentralele de pe Dunăre, de la Porțile de Fier I și Porțile de Fier II.

Listată la Bursa de Valori București în iulie 2023, Hidroelectrica are în prezent o capitalizare de piață de peste 55 de miliarde de lei. Acționar majoritar este Ministerul Energiei, care are peste 80% din acțiuni. Persoanele juridice dețin 16,8% din companie, iar cele fizice 3,1%. În anul 2023, compania a avut o cifră de afaceri netă de peste 12,3 miliarde de lei, un profit net de peste 6,3 miliarde de lei și circa 3.460 de angajați, arată datele de la Ministerul Finanțelor.

Companii cu capital de stat din România – sectorul energetic


2. Nuclearelectrica (Societatea Națională Nuclearelectrica SA) este singurul producător de energie nucleară din România și de combustibil aferent tehnologiei utilizate, CANDU 6. Compania a fost înființată în 1998.

În octombrie 2013, societatea a listat pe Bursa de Valori București un pachet de peste 25 de milioane de acțiuni, reprezentând 10% din capitalul social al SNN. Compania are sediul la București și deține două sucursale:

– Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă, care opereaza Unitățile 1 și 2, și care produce electricitate și furnizeaza energie termică. Cele doua unități au o capacitate de 700 MW fiecare și utilizează uraniu natural drept combustibil și apă grea ca moderator și agent de răcire;

– Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești este producator calificat de combustibil nuclear CANDU 6 și acoperă în întregime necesitățile de operare ale Unităților 1 și 2 de la Cernavodă.


La data de 18 iunie 2024, Nuclearelectrica avea o capitalizare bursieră de peste 13,6 miliarde de lei. Acționar majoritar este Ministerul Energiei, care deține 82,4% din acțiuni. Persoanele juridice dețin 12,7%, iar cele fizice 4,7%. În anul 2023, compania a avut o cifră de afaceri netă de peste 7,4 miliarde de lei, un profit net de 2,5 miliarde de lei și în jur de 2.350 de angajați.

companii cu <a class=capital de stat din românia” class=”wp-image-549591″/>
Foto: RizeaLavinia / Wikipedia.org

Companii cu capital de stat din România – exemple

3. Transelectrica (Compania Naționala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA) este operatorul național de transport de energie electrică din România. Transelectrica SA deține o poziție de monopol natural pe piața românească de energie electrică, fiind prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori București (în anul 2006).

În iunie 2024, compania avea o capitalizare de piață de peste 2,7 miliarde de lei, fiind deținută în procent de peste 58% de statul român prin Secretariatul General al Guvernului. Persoanele juridice dețineau peste 34% din societate, iar persoanele fizice restul de circa 7%. În anul 2023, Transelectrica a avut o cifră de afaceri netă de peste 4,6 miliarde de lei, un profit net de peste 213 milioane de lei și în jur de 1.980 de angajați.

Companii din energie din România

4. Societatea Energetică Electrica SA este o companie românească din domeniul energiei, cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra din iulie 2014. Este singura companie listată la BVB care activează atât în domeniul distribuției, cât și al furnizării energiei electrice din România, prin filialele sale.

Ministerul Energiei deține 48,7% din companie, persoanele juridice au 45,4%, iar cele fizice 5,7%. La data de 18 iunie 2024, Electrica SA a avea o capitalizare bursieră de peste 5,1 miliarde de lei.

Companii cu capital de stat din România – sectorul gazelor naturale

5. Transgaz (Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA) este unicul operator al Sistemului Național de Transport Gaze Naturale (SNT), care asigură transportul a peste 90% din gazul natural consumat în România.

Compania este deținută în procent de peste 58,5% de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului. Persoanele juridice dețin 31,2% din Transgaz, iar cele fizice în jur de 10,2%. La data de 18 iunie 2024, compania avea o capitalizare de piață de aproape 4,5 miliarde de lei. În 2023, Transgaz a avut o cifră de afaceri netă de peste 2 miliarde de lei, un profit net de peste 168 de milioane de lei și circa 4.000 de angajați.

6. Romgaz (Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA) este cel mai mare producător de gaze naturale din România. Compania cu sediul central în Mediaș are în componență 7 sucursale, iar acțiunile sale se tranzacționează la BVB din 2013. Acționarul majoritar al Romgaz este Ministerul Energiei, care deține peste 70% din acțiuni. Persoanele jurdice dețin 24,7%, iar cele fizice în jur de 5%.

La data de 18 iunie 2024, Romgaz avea o capitalizare bursieră de peste 22 de milioane de lei. În 2023, compania a avut o cifră de afaceri netă de 8,6 miliarde de lei, un profit net de 2,6 miliarde de lei și în jur de 5.300 de angajați.

Companii cu capital de stat din România – listă

7. Oil Terminal SA este cel mai mare terminal pentru import/export tiței, produse petroliere și petrochimice din România. Principalele servicii realizate în Portul Constanța sunt primirea, depozitarea, condiționarea și expedierea tițeiului, păcurii, produselor petroliere, petrochimice și chimice lichide pentru import, export și tranzit.

Compania este deținut în procent de 87,7% de Ministerul Energiei. 9,4% este deținut de persoane fizice și 2,7% de persoane juridice. La data de 18 iunie 2024, Oil Terminal avea o capitalizare de piață de peste 371 de milioane de lei. În anul 2023, compania a avut o cifră de afaceri netă de peste 349,7 milioane de lei, un profit de 14,2 milioane de lei și a avut aproape 1.000 de angajați.

Companii cu capital de stat din România – producția de medicamente

8. Antibiotice SA. Având sediul în Iași, compania este principalul producător de medicamente generice din România. Societatea a fost fondată în 1955 și listată la BVB în 1997. La data de 18 iunie 2024, compania avea o capitalizare de piață de peste 2 miliarde de lei. Acționarul majoritar este Ministerul Sănătății, care deține peste 53% din acțiuni. Societatea de investiții financiare Infinity capital Investments SA din Craiova are peste 29% din acțiuni, iar restul este deținut de persoane fizice (circa 13%) și juridice (circa 4%).

Începând cu anul 2000, în fabrica de medicamente de la Iași au fost realizate investiții de peste 30 milioane de euro, compania având la ora actuală 8 fluxuri de producție autorizate, se arată în descrierea companiei de pe site-ul Bursei de Valori București.

Activitatea de bază a companiei este producția de antiinfecțioase solide orale. Totodată, compania are cea mai importantă cotă de piață pentru produsele topice (unguente, creme, geluri) pentru piața din România. În 2023, compania a avut o cifră de afaceri netă de peste 600 de milioane de lei, un profit net de peste 81 de milioane de lei și circa 1.350 de salariați.

Companii cu capital de stat din România – industria aeronautică

9. IAR SA Brașov este o companie aeronautică din România, listată la Bursa de Valori București din anul 2015. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului deține peste 64,8% din societate, persoanele fizice au 19,6%, iar cele juridice 15,4%. La data de 18 iunie 2024, compania avea o capitalizare bursieră de aproape 270 de milioane de lei.

În prezent, societatea IAR SA este specializată în întreținere, reparații, reparații capitale și modernizări pentru elicopterele 330 Puma și 316B Alouette III. Activitatea principală desfășurată de societate este cea prevăzută la clasa 3316 din Codul CAEN – “Repararea și întreținerea aeronavelor și navelor spațiale“.

În anul 2023, compania a avut o cifră de afaceri netă de peste 427 de milioane de lei, un profit de peste 24 de milioane de lei și în jur de 370 de angajați.

Foto: RizeaLavinia / Wikipedia.org / CrniBombarder!!!  / Wikipedia.org

Dacă acest articol despre companii cu capital de stat din România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Producători energie regenerabilă România – eoliană, solară, hidro
Cei mai mari producători de energie electrică din România. TOP 3
Cele mai mari parcuri eoliene din România. TOP 14 centrale
Cele mai mari parcuri de energie solară din România. TOP 21 centrale

Cele mai mari hidrocentrale din România. TOP 7 centrale

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: