9 martie, 2023

Aşteptările privind inflaţia în rândul consumatorilor din zona euro au scăzut „semnificativ”, conform unui studiu publicat marţi de Banca Centrală Europeană, sporind solicitările pentru încetinirea ritmului majorării dobânzilor, potrivit Bloomberg şi Reuters, preluate de Agerpres.

Evoluția anticipațiilor inflaționiste este atent urmărită de băncile centrale din toată lumea deoarece acestea pot avea un efect puternic asupra evoluției efective a prețurilor din economie, după principiul profețiilor care se auto-îndeplinesc.

Aşteptările pentru următorii trei ani au scăzut la 2,5% în ianuarie, de la 3% în decembrie. Şi pentru următoarele 12 luni aşteptările au scăzut la 4,9% în ianuarie, de la 5% în decembrie, arată datele BCE.


Conform datelor preliminare publicate recent de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut mai puţin decât se estima în februarie, iar inflaţia de bază a crescut, sporind presiunile asupra Băncii Centrale Europene de a ţine sub control o inflaţie care este de patru ori mai mare decât ţinta sa de 2%.

Rata anuală a inflaţiei în cele 20 de ţări din zona euro a încetinit la 8,5% în februarie, de la 8,6% luna precedentă. Cifra anunţată de Eurostat este peste estimările analiştilor, care mizau pe un nivel al preţurilor de 8,2%.

Este a patra lună consecutivă în care s-a raportat o încetinire a preţurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un nivel record, de 10,6%.

Scăderea aşteptărilor privind inflaţia în următorii trei ani este cea mai semnificativă în Germania, unde consumatorii estimează acum un nivel al preţurilor aproape de ţinta BCE de 2%. În Ţările de Jos, consumatorii estimează acum un nivel al preţurilor de 3%.

Europenii, mai optimiști cu privire la evoluția economiei și a șomajului


De asemenea, studiul BCE indică pentru următoarele 12 luni o creştere a aşteptărilor privind evoluţia economiei şi a scăderii şomajului.

Gospodăriile se aşteaptă ca venitul lor nominal să urce cu 1,3% în următoarele 12 luni, un avans modest ţinând cont de evoluţia preţurilor, dar peste nivelul de 1% în decembrie.

Oficialii BCE se aşteaptă în 2023 la o creştere nominală a salariilor de aproximativ 5%, cel mai rapid ritm din ultimii ani.

BCE nu a anunțat încă încheierea ciclului de majorare a dobânzilor

Mai mulţi oficiali au avertizat recent că majorările de dobândă ale BCE vor trebui să continue până când inflaţia de bază va începe să scadă şi să se îndrepte spre ţinta BCE de 2%.

În 2 februarie, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE.

În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,00%, 3,25% şi, respectiv, 2,50% începând cu data de 8 februarie 2023.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: