joi

23 mai, 2024

9 februarie, 2023

Acțiunile europene au salutat datele privind evoluția inflației din Germania, cea mai mare economie din zona euro, Stoxx 600 marcând o creștere de 0,8% în primele ore ale dimineții, iar Dax, indicatorul bursei germane, un avans de 1,3%, transmite Financial Times.

Inflația din Germania a înregistrat un ritm anual de creștere de 9,2% în ianuarie, sub așteptările analiștilor. Datele au confirmat în ochii investitorilor teoria că Banca Centrală Europeană (BCE) va încetini ritmul de creștere al dobânzilor, oferind un respiro activității economice din zona euro.

Comparativ cu decembrie, prețurile din Germania au crescut cu 0,5 la sută, arată datele.


Analiștii chestionați de Reuters se așteptau la o creștere de 1,2% față de luna precedentă, respectiv de 10% față de ianuarie 2021.

Economistul ZEW Friedrich Heinemann a precizat că datele sugerează că inflația din Germania a atins un vârf.

„Cu toate acestea, oricine ia asta ca pe o oportunitate de a avertiza Banca Centrală Europeană împotriva unor noi creșteri a ratei dobânzii suferă de o percepție distorsionată”, a spus el. „Chiar și o scădere a inflației, la care ne putem aștepta de acum înainte, nu schimbă faptul că BCE este încă departe de ținta de două procente.”

Problemele tehnice de la biroul de statistică din Germania au întârziat publicarea datelor pentru ianuarie și au făcut că agenția europeană de statistică, Eurostat, să anunțe datele agregate din zona euro folosind doar o estimare pentru Germania. Astfel, inflația din zona euro a fost estimată la 8,5% în ianuarie, în scădere de la 9,2%.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: