7 ianuarie, 2019

Liviu Dragnea a atacat la Curtea Europeană a UE, de la Luxemburg, raportul întocmit de OLAF (Oficiul European Antifraudă) care constata o fraudă de peste 20 milioane euro fonduri europene, scrie Ziare.comLiderul PSD dorește ca instanța să anuleze raportul, care stă la baza celui mai important dosar Tel Drum aflat în cercetare la DNA.

Potrivit site-ului Tribunalului UE, dosarul „Dragnea v Commission Case T 738/18” a fost înregistrat pe data de 11.12.2018. Informațiile referitoare la acest dosar nu sunt încă publice.

Ziare.com scrie că surse de la Luxemburg au explicat pentru publicație că Liviu Dragnea nu mai putea să atace raportul OLAF, pentru că ieșise de mult din termen. Așa că a ales o cale indirectă, aceea de a ataca răspunsul negativ primit de la Comisia Europeană la o plângere pe care a făcut-o în privința Raportului OLAF.

(Citiți și: Dosarul Dragnea-Tel Drum, poziția oficială a OLAF: De recuperat suma de 21 de milioane euro)

Într-o actiune de 40 de pagini, Liviu Drangea acuză faptul că OLAF nu i-ar fi respectat dreptul de a fi audiat și prezumția de nevinovăție cu ocazia realizării Raportului, care ar fi fost intocmit cu încălcarea regulilor de bună administrare a justiției.

Potrivit Ziare.com, Dragnea este asistat de doi avocați străini, Bernard O’Connor ș Sebastien Gubel.

Dosarul Tel Drum

Dosarul Tel Drum a fost deschis ca urmare a unei sesizări din 2016 privind suspiciuni de obţinere nelegală a unor fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene.

Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Potrivit comunicatului OLAF, Oficiul “a găsit dovezi care sugerează coliziunea dintre beneficiarul fondurilor, funcționari publici și contractant, inclusiv falsificarea documentelorîn timpul procedurilor de achiziție (licitație – n. red.). Unele dintre aceste documente au fost folosite, de asemenea, în susținerea cererii depuse de beneficiar la Autoritatea de Management și care a dus la plata a 21 de milioane de euro din fondurile UE”, se mai spune în comunicat.

“Această investigație etse un exemplu perfect al cooperării pozitive dintre OLAF și autoritățile naționale”, a declarat directorul general al instituției, Nicholas Ilett, citat în comunicat.

“OLAF a efectuat investigații amănunțite care, sperăm, vor avea un efect disuasiv puternic”, a adaugat Nicholas Ilett.

Liviu Dragnea este acuzat că a format un grup infracțional organizat pentru a frauda fonduri publice europene și naționale prin Tel Drum


Sesizarea a fost transmisă de OLAF la data de 30 septembrie 2016, și ea vizează suspiciunea săvârșirii mai multor infracțiuni, între care obținerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanțări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene.

Tel Drum e o companie cu acțiuni la purtător, iar potrivit unor dezvăluiri Rise Project, aceste acțiuni sunt deținute chiar de Liviu Dragnea. Dincolo de aceste informații, Tel drum e o companie care s-a bucurat de sprijinul evident al actualului președinte al PSD.

(Citiți și: ”Antifrauda UE – sesizare împotriva ”grupului Dragnea”: Președintele PSD – acuzat oficial într-un dosar de falsuri pentru obținerea de bani europeni”)

De altfel, un comunicat al DNA transmis luni arată că Marian Fișcuci, primul patron al Tel Drum, este persoană apropiată lui Liviu Dragnea și, totodată, “acționar majoritar (scriptic) al Tel Drum SA”.

Grupul infracțional organizat a fost înființat în 2001 și “acționează și în prezent”, mai spune DNA, iar din el “au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri.”

Obiectivul principal al acestui grup, spun procurorii anticorupție, a fost “privatizarea Tel Drum SA și transferarea acestei persoane juridice din proprietatea Consiliului Județean Teleorman în sfera de influență și control a suspectului Liviu Nicolae Dragnea, prin persoane interpuse.”

Acuzațiile aduse liderului PSD, potrivit DNA:

  • constituirea unui grup infracțional organizat
  • două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
  • două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul

În dosar este amintit, fără nicio calitate oficială în dosar, și fiul lui Liviu Dragnea, care a beneficiat de mai multe bunuri deținute în acte de Tel Drum, de exemplu un autoturism.

Deoarece sunt fapte ce ar fi fost comise în calitate de președinte al Consiliului Județean, Liviu Dragnea a putut fi pus sub urmărire penală fără a fi nevoie ca Parlamentul să-i ridice imunitatea parlamentară.

Liviu Dragnea: Resping categoric toate acuzațiile

Liderul PSD a respins toate acuzațiile ce-i sunt aduse de către DNA și a negat, din nou, faptul că ar avea interese persoanele legate de compania Tel Drum:“Astăzi am fost la DNA să mi iau în primire al treilea dosar. Nu pot să intru foarte mult în detalii (…) Resping categoric toate acuzațiile. Ceea ce spun de ani de zile – că nu am legături financiare, patrimoniale cu acea societate comercială – mențin. În rest vom vedea pe ce se bazează aceste afirmații (…) O parte din cele relatate astăzi au mai fost cercetate o dată. Sunt curios ce grup infracțional am constituit”, a declarat Dragnea.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Orice hot prins nu-si recunoaste usor fapta.Organizatiile de tip mafiot sunt din pacate prezente in multe locuri in Romania si aproape la toate nivelurile.Statul nostru functioneaza defectuos si de multe ori deloc cand e vorba de apararea drepturilor de baza ale cetatenilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Orice hot prins nu-si recunoaste usor fapta.Organizatiile de tip mafiot sunt din pacate prezente in multe locuri in Romania si aproape la toate nivelurile.Statul nostru functioneaza defectuos si de multe ori deloc cand e vorba de apararea drepturilor de baza ale cetatenilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: