17 ianuarie, 2022

Președintele chinez Xi Jinping a avertizat, în discursul inaugural din cadrul Forumul Economic, asupra riscurilor privind creșterea inflației de la nivel global, solicitând liderilor lumii să își consolideze și coordoneze politicile economice pentru a preveni o nouă scădere a PIB-ului global, informează The Guardian.

În acest context, președintele chinez a avertizat că statele emergente ar putea avea de suferit de pe urma unei întăriri a politicii monetare din țările dezvoltate, care ar duce la o creștere generalizată a costurilor de împrumut. China a decis luni să scadă dobânzile, pentru încurajarea activității economice și a consumului, a căror ritmuri de creștere s-au temperat la finalul anului trecut.

Liderul chinez a precizat totodată că lumea trece prin schimbări majore și că economia globală se confruntă cu multe constrângeri – cum ar fi blocajele de pe lanțurile globale de aprovizionare și problemele de piața energiei.


Xi Jinping a avertizat totodată că o confruntare globală între marile puteri ar putea avea ”consecințe catastrofale”.

(Citiți și: Cum doarme UE sub industria strategică a mașinilor electrice: Viitorul tocmai a ajuns între China și Africa”)

Forumul de la Davos, considerat unul dintre cele mai importante evenimente la care participă decidenți din toată lumea și din toate mediile (politice, de afaceri, guvernamentale, societatea civilă etc), se desfășoară în format online, din cauza pandemiei de COVID-19.

Xi Jinping s-a prezentat din nou, din nou, ca un apărător al multilateralismului și a atras atenția asupra tensiunilor la nivel mondial.

”Istoria a dovedit de nenumărate ori că o confruntare nu rezolvă problemele. Ea nu duce decât la consecințe catastrofale”, a spus președintele chinez, conform textului oficial al intervenției sale.


China, cea mai mare putere comercială din lume, a promis noi acorduri regionale de liber-schimb, fiind foarte activă în ultimii ani în privința inițierii de „noi drumuri ale mătăsii” în jurul continentului euroasiatic. Cu toate acestea, Uniunea Europeană și Statele Unite, principalii săi doi parteneri comerciali, acuză Beijingul că recurge la dumping și alte măsuri protecționiste pentru a-și promova produsele, precum și că a restrâns accesul companiilor străine la piața chineză.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: