vineri

29 martie, 2024

20 martie, 2023

Acțiunile și obligațiunile bancare s-au prăbușit luni, în condițiile în care lovitura financiară suferită de investitori în urma preluării Credit Suisse de către grupul UBS a stârnit îngrijorări cu privire la sănătatea sectorului bancar global, transmite Reuters.

Acțiunile UBS au scăzut cu până la 16% în primele ore de tranzacționare, cea mai mare scădere zilnică din 2008, pe fondul îngrijorării investitorilor cu privire la beneficiile pe termen lung ale tranzacției și perspectivele pentru băncile din Elveția, o țară văzută cândva drept un model de banking sustenabil.

Într-un pachet conceput de autoritățile elvețiene de reglementare duminică, UBS Group AG va plăti trei miliarde de franci elvețieni (3,23 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse Group AG și își va asuma piederi de până la 5,4 miliarde dolari.


Atenția investitorilor s-a mutat acum spre lovitura masivă pe care o vor suferi unii deținători de obligațiuni Credit Suisse în urma achiziției UBS, ceea ce a sporit îngrijorarea cu privire la alte riscuri, inclusiv contagiunea și starea fragilă a băncilor regionale din SUA.

Acțiunile băncilor europene au scăzut la rândul lor, un indice al principalilor creditori înregistrând un declin de 5,8%. Giganții bancari germani Deutsche Bank și Commerzbank au scăzut cu 10,9%, respectiv 8,5%, în timp ce BNP Paribas din Franța a scăzut cu 8,2%.

„Ar trebui să fie clar că, după mai bine de o săptămână de panică bancară și două intervenții organizate de autorități, această problemă nu dispare. Dimpotrivă, s-a globalizat”, a declarat Mike O’Rourke, strateg la Jones Trading.

Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu 62%.


Conform acordului, autoritatea de reglementare elvețiană a decis că obligațiunile alternative de nivel 17 ale Credit Suisse – obligațiunile AT1 – cu o valoare noțională de 17 miliarde de dolari să fie șterse, o pierdere uriașă pentru deținătorii acestora.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: