vineri

31 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 martie, 2023

UPDATE:
UBS Group a fost de acord să cumpere gigantul bancar elvețian credit Suisse după ce și-a majorat oferta la peste 2 miliarde de dolari.
Inițial, oferta fusese de un miliard – potrivit Financial Times. Autoritățile se tem de noi turbulențe la deschiderea piețelor.

***
Informația de bază:

UBS Group s-a oferit să cumpere credit Suisse pentru o sumă de până la 1 miliard de dolari, guvernul elveţian intenţionând să schimbe legile ţării pentru a ocoli votul acţionarilor asupra tranzacţiei, a informat duminică Financial Times, citând surse apropiate discuţiilor, transmite Reuters.

Credit Suisse şi UBS au refuzat să comenteze, iar guvernul elveţian nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Posibil acord pentru duminică

Autorităţile s-au străduit să salveze banca cu o istorie de 167 de ani, care se numără printre cei mai mari administratori de avere din lume, înainte ca pieţele financiare să se redeschidă luni.

Fiind una dintre cele 30 de bănci cu importanţă sistemică la nivel mondial, prăbuşirea credit Suisse s-ar răspândi în întregul sistem financiar.

Financial Times scrie că acordul ar urma să fie semnat duminică.

Citând persoane familiarizate cu discuțiile, Financial Times spune că o ofertă a fost făcută duminică dimineaţă la preţul de 0,25 franci elveţieni (0,27 dolari) pentru o acţiune credit Suisse, cu mult sub preţul de închidere de vineri, de 1,86 franci elveţieni.

UBS a insistat, de asemenea, asupra unei ”modificări adverse semnificative”, care anulează tranzacţia în cazul în care spread-urile de nerambursare a creditelor cresc cu 1 punct procentual sau mai mult.

UBS cere garanții guvernamentale de 6 miliarde euro

Cu toate acestea, FT a remarcat că situaţia se mişcă rapid şi nu există nicio garanţie că termenii vor rămâne aceleaşi sau că se va ajunge la o înţelegere.

O sursă a declarat pentru Reuters că UBS a cerut garanţii de 6 miliarde de dolari de la guvernul elveţian, ca parte a unei posibile achiziţii a rivalului său.

Garanţiile pe care le cere UBS ar acoperi costul lichidării unor părţi din credit Suisse şi potenţialele costuri pentru litigii, au declarat două persoane pentru Reuters.

10.000 de locuri de muncă în pericol

O sursă a avertizat anterior că discuţiile întâmpină obstacole semnificative şi că 10.000 de locuri de muncă ar putea fi eliminate dacă cele două bănci se combină.

Asociaţia angajaţilor băncilor din Elveţia a cerut duminică crearea imediată a unui grup de lucru care să se ocupe de riscul pentru locurile de muncă.


***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: