sâmbătă

22 iunie, 2024

20 martie, 2023

Cea mai mare bancă din Elveția, UBS, a fost de acord să cumpere credit Suisse într-un acord de salvare de urgență, transmite CNN, menit să stopeze panica pe piața financiară declanșată de falimentul a două bănci americane la începutul acestei luni.

„UBS a anunțat astăzi preluarea credit Suisse”, a declarat Banca Națională Elvețiană într-un comunicat care precizează că această preluare ”va asigura stabilitatea financiară și va proteja economia elvețiană”.

UBS plătește 3 miliarde de franci elvețieni (3,25 miliarde de dolari) pentru credit Suisse, cu aproximativ 60% mai puțin decât valoarea băncii când piețele s-au închis vineri. Oferta inițială a UBS a fost de 1 miliard dolari, majorată duminică la 2 miliarde dolari.


Acţionarii credit Suisse vor primi echivalentul a doar 0,76 franci elveţieni în acţiuni UBS pentru acţiuni care valorau 1,86 franci elveţieni.

UBS: ”O decizie esențială pentru finanțele globale”

În mod extraordinar, tranzacția nu va avea nevoie de aprobarea acționarilor după ce guvernul elvețian a fost de acord să schimbe legea pentru a elimina orice incertitudine cu privire la tranzacție.

„Această achiziție este atractivă pentru acționarii UBS, dar, să fim clari, în ceea ce privește credit Suisse, aceasta este o salvare de urgență”, a declarat reporterilor președintele UBS Colm Kelleher. „Decizia a fost absolut esențială pentru structura financiară a Elveției și… pentru finanțele globale”, a precizat președintele UBS.

UBS și credit Suisse se numără printre cele mai importante 30 de bănci din sistemul financiar global și, împreună, dețin active de aproape 1,7 trilioane de dolari.


Credit Suisse (CS) pierduse de ani de zile încrederea investitorilor și clienților. În 2022, a înregistrat cea mai mare pierdere de la criza financiară globală.

Încrederea investitorilor s-a prăbușit săptămâna trecută, după ce credit Suisse a recunoscut o „slăbiciune materială” în contabilitatea sa. Acțiunile băncii vechi de 167 de ani au scăzut cu 25% în cursul săptămânii trecute și, la un moment dat, deținătorii de cont retrăgeau depozite de peste 10 miliarde de dolari pe zi, a scris Financial Times.

Un împrumut de urgență de aproape 54 de miliarde de dolari de la Banca Națională Elvețiană nu a reușit să oprească problemele credit Suisse.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: