UPDATE:
UBS Group a fost de acord să cumpere gigantul bancar elvețian credit Suisse după ce și-a majorat oferta la peste 2 miliarde de dolari.
Inițial, oferta fusese de un miliard – potrivit Financial Times. Autoritățile se tem de noi turbulențe la deschiderea piețelor.
***
Informația de bază:
UBS analizează preluarea credit Suisse în condițiile în care guvernul elvețian i-ar oferi o garanție împotriva riscurilor implicate, anunță Reuters, care citează persoane care cunosc această problemă.
Sursele au spus că UBS este sub presiunea autorităților elvețiene pentru a prelua credit Suisse.
UBS, credit Suisse și organismul de reglementare financiar din Elveția, FINMA, au refuzat să comenteze atunci când au fost abordate de Reuters.
Autoritățile de reglementare au îndemnat credit Suisse Group să urmărească un acord cu rivalul elvețian UBS, iar banca cu probleme a convocat în weekend discuții pentru a decide viitorul instituției.
Banca, veche de 167 de ani, este cel mai mare nume din industrie prins în turbulențele pieței declanșate de prăbușirea creditorilor americani Silicon Valley Bank și Signature Bank. Banca elvețiană a încercat salvarea la Banca Centrală a Elveției, de unde a cerut recent o finanțare de 54 de miliarde de dolari.
UBS nu avea planuri de fuziuni și achiziții
UBS însăși a avut propriile sale perioade tulburi, trecând prin mai multe valuri de restructurări.
La începutul acestei săptămâni, directorul executiv al UBS, Ralph Hamers, a declarat că se concentrează mai degrabă pe creșterea organică decât pe fuziuni și achiziții.
Anul trecut, a reuzat să cumpere Wealthfront, o tranzacție de 1,4 miliarde de dolari care ar fi accelerat creșterea UBS pe piața din SUA. Tot anul trecut, Ralph Hamers a spus că nu se așteaptă să vadă consolidări transfrontaliere în industria bancară europeană.
La sfârșitul anului 2022, UBS avea 2,8 trilioane de dolari în active investite global și 1,1 trilioane de dolari la divizia de gestionare a activelor, ambele cifre în scădere față de 2021.
Are peste 72.000 de angajați.
***