Președintele rus Vladimir Putin urmează să viziteze săptămâna viitoare o țară care este semnatară oficială a Statutului de la Roma, tratatul prin care a fost înființată Curtea Penală Internațională (CPI) și care impune statelor membre să respecte mandatele de arestare emise de Curtea de la Haga.
Mongolia, care se învecinează la nord cu Rusia, îl va primi săptămâna viitoare pe Vladimir Putin într-o vizită oficială de două zile. În ultimii ani, Mongolia, Rusia și China au avut summituri trilaterale de securitate și cooperare în chestiuni regionale de interes comun. Mongolia nu a făcut oficial parte din fosta URSS, dar a fost practic o republică sovietică, supusă Moscovei.
CPI cere arestarea lui Putin
Această vizită va fi prima când Putin va călători într-o țară care are obligația legală să-l aresteze, după ce CPI a emis în luna martie un mandat de arestare pe numele președintelui rus, pe care îl acuză de crime de război și încălcarea drepturilor omului în Ucraina.
Kremlinul a declarat că vizita are loc la invitația președintelui mongol Ukhnaagiin Khürelsükh. Cei doi lideri vor participa la o ceremonie de comemorare a victoriei sovieto-mongoleze din 1939 asupra Japoniei în bătălia de la Khalkhin Gol.
Scupul vizitei: Conducta de gaze pentru China
„Șefii de stat vor discuta perspectivele de dezvoltare în continuare a parteneriatului strategic extins ruso-mongol”, a comunicat Kremlinul. Analistul politic Samuel Ramani a scris că „scopul călătoriei lui Putin este de natură să promoveze conducta de gaze «Puterea Siberiei 2» cu destinația China. „
Mongolia a subliniat în mai multe rânduri că rămâne neutră în cazul războiului din Ucraina. Mongolia și Rusia sunt, de asemenea, de multă vreme aliate, chiar și în această săptămâna desfășurându-se exerciții militare comune.
În 2023 Putin nu a participat la summitul BRICS din Africa de Sud
În august 2023, președintele Putin a decis să nu onoreze invitația la un summit al țărilor BRICS găzduit la Johannesburg, Africa de Sud – tocmai pentru că țara gazdă era semnatară a statutului de la Roma.
Acest lucru a fost făcut „de comun acord” cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa și în primul rând pentru că vizita planificată inițial a liderului rus a declanșat o furtună de controverse pentru administrația Ramaphosa. În schimb, Moscova l-a trimis pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov la summitul BRICS.
Vladimir Putin a ținut ulterior un discurs la forum prin intermediul unei legături video, la care au participat șefii de stat ai marilor puteri BRICS: India, China și Brazilia.
***