joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 februarie, 2022

Cel puțin 137 de ucraineni au fost uciși în prima zi de război, iar alte 316 au fost rănite, a anunțat președintele Volodimir Zelenskin.

Grupuri inamice de sabotori au intrat deja în Kiev, dar ucrainenii au fost lăsaţi singuri să-şi apere ţara. ”Astăzi i-am intrebat pe cei 27 de lideri ai Europei dacă Ucraina va fi în NATO, i-am întrebat direct. Tuturor le e teamă. Nu răspund”, a declarat preşedintele ucrainean, conform CNN.

CPI nu exclude posibilitatea deschiderii unor investigații privind crime de război comise de ruși în Ucraina

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, a declarat vineri că instituția ar putea investiga posibile crime de război comise în Ucraina.


„Urmăresc îndeaproape evoluţiile recente din şi din jurul Ucrainei cu tot mai mare preocupare”, a transmis Khan într-un comunicat.

„Reamintesc tuturor părţilor care desfăşoară ostilităţi pe teritoriul Ucrainei că biroul meu îşi poate exercita jurisdicţia şi ancheta orice act de genocid, crimă împotriva umanităţii sau crimă de război comise în interiorul Ucrainei”, a spus procurorul, citat de Reuters, agenție preluată de Agerpres.

În urma anexării peninsulei Crimeea în martie 2014 şi a luptelor din estul Ucrainei între forţele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi, Ucraina a acceptat jurisdicţia CPI pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război pe teritoriul său, începând din februarie 2014.

În decembrie 2020, biroul procurorului CPI a anunţat că are motive să creadă că în timpul conflictului din estul Ucrainei au fost comise crime de război şi alte crime.


Examinarea preliminară a fost închisă, dar o cerere formală către judecători de a deschide o investigaţie completă nu a fost depusă deocamdată. Judecătorii CPI trebuie să-şi dea acordul pentru ca o investigaţie să poată fi deschisă.

În decembrie trecut, întrebat despre progresele examinării, Khan a declarat că nu există o actualizare a cazului.

Rusia nu este membră a CPI şi s-a opus acestui caz.

Cu toate acestea, Curtea poate investiga presupuse crime de război şi împotriva umanităţii comise pe teritoriul Ucrainei indiferent de cetăţenia prezumtivilor făptaşi.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: